Suçlu Kim? Driver Sorunlarının Suçlusu Linux Mu?

Bazı kullanıcılar Linux’a ilk geçtiklerinde driver sorunları yaşıyorlar ve Linux’u bu sebepten dolayı kötülüyorlar peki burada kötülenecek olan kim?

Parasını ödeyip satın aldığınız bir bilgisayarın içerisinde bulunan donanımlar günümüz Linux ve diğer işletim sistemlerine uyumlu olmak zorundadır ki üretici firma müşteri memnuniyetini sağlayabilsin. Ancak çoğu bilgisayar kullanıcısı bu uyumluluk sürecinden bihaber olduklarından Linux’ta herhangi bir driver sorunu yaşadıklarında suçu Linux’a atıyorlar. Bu durumu mantık çerçevesinde değerlendirelim.

Satın aldığınız işlemci ve/veya ekran kartlarının (veya başka bir şey) bir yazılımı bulunmakta ve işletim sisteminin de bunlarla iletişime geçebilmesi için driverlara sahip olması gerekmekte. Ancak üretici firmalar ürünlerinin yazılımlarını kapalı kaynak olarak çıkarttıklarından dolayı veya kendileri Linux için dirver üretmediklerinden dolayı ürünleri Linux’a uyumlu olmuyor. Üretici firmalar müşteri memnuniyetini öncelikli tutmalı ve müşterilerine işletim sistemi seçme özgürlüğü vermeli, işletim sistemlerine driverlar sağlamalı ki kullanıcı parası ile satın aldığı ürünün gerçek sahibi olabilsin.

Linux geliştiricileri driver sorunlarının pek çoğunu çözmeye çalışsalar, bu sorunları bir şekilde aşmaya çalışsalarda yer yer yetersiz kalınabiliyor, işletim sistemine driver sağlamak zaten onların görevi değil, donanımı üreten firmanın görevi. Siz bir program yazdığınızda bu programı Android’e uyarlamak Google’nin görevi değildir, sizin görevinizdir. Veya IOS’a uyarlamak, sizin görevinizdir.

Buradanda anlayacağınız gibi cihazınızdaki bir donanımın driver desteği yoksa veya sorunluysa bunun suçlusu Linux değildir, cihazınızda bulunan donanımın üreticisidir. Yani böyle bir durum ile karşı karşıya kalan arkadaşlar; lütfen Linux’u suçlamayın.

2 Beğeni

Bunu hukuka taşımak lazım . Örneğin aldığınız bir donanım aygıtının linux uyumu olmadığı için tüketici hakem heyetine başvuru yapılarak süreç başlatılabilir.
Aynı olmamakla birlikte Microsoft’un yazılımlarının 2.el lisans satış yapılamayacağına dair şartının Yargıtay bağlayıcı olmadığına, lisans satışı ile artık mülkiyetin tüketiciye geçtiğine ve bu şekil bir kısıtlama getirilemeyeğine karar vermişti.
Sonuçta, benim ülkemde satıyorsanız, benim hukukuma uyacaksınız :+1:

5 Beğeni

Genelde uygulamalar windows olunca rekabetde yok oluyor tekel oluyor o işte .İnsanlar zorunlu olarak windows kullanıyor öyle olunca .

1 Beğeni

Hindistana bak adamlar linux kullanımında nirvanayı oynuyor.

1 Beğeni

Türkiye’de de durumlar iyiye gidiyor. Son 10 yıl boyunca Windows düşüşte, Linux yükselişte. Bunda Pardus’un payı çok büyük.

2 Beğeni

Geçen haftalarda yaşanan mavi ekran problemi ibret olması lazım. Bilgisayarda veri tutuyorsan sistemin sana ait olmalı . Windos 10 güncelleme kapatsan dahi benim bilgisayarımın ayarlarını değiştiricek yetkiye sahip arka planda cayır cayır iş çeviriyo güncellemeyi kurup geçiyor . Birkaç tıklama zahmetiyle kapattığım güncellemeyi açıyo bana sormadan . Denetim masasına programlarada uygulama kuruyo silsemde geri geliyo . At koşturuyo arka planda. CIMERE yazmak lazım aslında TÜrkiye de satılan ürünlerde Linux desteği zorunlu kılınmasını bir kulaklarına fısıldamak lazım .

2 Beğeni

Şu anda diğer SSD’de Windows 8.1 kurulu. Her işimi sorunsuz yapıyorum. Son derece hızlı. Windows10 onun yanında kağnı gibi kalıyor. İnsanlar beğenmediler ama aslında çok iyi bir sistem. Başlat menüsündeki sıkıntıyı üçüncü parti başlat menüsü yükleyerek hallettim. Şu anda ilk kurulu günkü gibi canavar gibi çalışıyor.

Herkes windows 10 kullanıyor sesleri de güzel diyerek ben niye modernleşmiyorum dedim ve 8.1’in disks yazılımıyla imajını yedekleyip 10 kurdum. Sorunları anlatmak istemiyorum. Ben böyle bir bela görmedim. Baktım olmuyor, 8.1’in imajını disks ile tekrar yapıştırdım SSD’ye. Şu anda gül gibi geçinip gidiyoruz. Ha hergün kullanmıyorum lazım oldukça geçiyorum.

1 Beğeni

Sayın @av-yeni Avukat Erdem Bey,

Mesela bende HP Victus var. Ben bilgisayarımı linux uyumu olmadığı halde aldım. Yani firmanın destek sayfasında linux sürücü sayısı 0.

Ben şimdi bir süreç başlatsam HP firması bana şöyle bir cevap yazabilir:
" Bilgisayarımızı satın alan müşterimiz, bilgisayarına sadece önerilen Microsoft Windows 11 işletim sistemine ait sürücü desteği verildiği halde Gnu/Linux tabanlı bir işletim sistemi kurmayı seçmiştir.

Yani müşterimiz, isteyerek verdiğimiz destekten mahrum kalmıştır."

Bu durumda ne yapmam gerekir?

2 Beğeni

Ancak bir yasa çıkarsa linux destek zorunluluğu. Türkiye de satılan ürünler için.

Sadece Windows için destek olunca Windows kullanmaya dayatması yapılıyor istemedende olsa.

4 Beğeni

Cevap yazıda İsmail Bey :slightly_smiling_face:
Tüketici Hakem Heyetine e devlet üzerinden başvurarak süreci başlatabilirsiniz.
Kolaylıklar dilerim

3 Beğeni

Birkaç yıl önce, Lenovo’nun bazı dizüstü bilgisayar modellerinde Linux’u desteklememesi ve bu nedenle kullanıcıların Linux işletim sistemlerini yükleyememesi nedeniyle bazı Avrupa ülkelerinde tüketici şikayetleri ve küçük çaplı davalar gündeme gelmiştir. Bu davalar, özellikle Lenovo’nun BIOS ayarlarının sadece Windows işletim sistemi için optimize edilmesiyle ilgilidir. Sonuç olarak, Lenovo bazı modellerde Linux uyumluluğunu artırmak zorunda kalmıştır. (İnternetten alıntı)

2 Beğeni

Öneriniz için teşekkür ederim.
E-devlet üzerinden Tüketici hakem heyetine başvurumu bugün yaptım. Normal süreçte altı ay sürecekken ek süre istenmesi halinde dokuz ay süreceği yazıyor. Uzun bir süreç beni bekliyor olacak.

2 Beğeni