SulinOS | Yerli ve Milli Linux Dağıtımı

Selamün Aleyküm
Pardus gibi yerli ve yeni bir dağıtım daha var: SulinOS


SulinOS bağımsız taban, systemd kullanmayan, genel amaçlı kullanım için tasarlanmış bir işletim sistemidir. Basit, az kaynak kullanımlı ve güvenli olmayı hedeflemektedir.

SulinOS Özellikleri

Kişisel bilgisayarlarda, sunucularda ve gömülü cihazlarda kullanılabilir. Kendi paket yöneticisi olan inary’i kullanır.

Bunun dışında Archlinux’taki PKGCONFIG dosyalarından da paketler elde edebilir (deneysel bir özelliktir, henüz tamamlanmamıştır ve hatalar içerebilir) ve kullanabilirsiniz.

Bütün paketler mümkün olduğunca yamasız derlenmektedir, bu da asıl kodlara bağlı kalındığını ve üzerinde fazla oynama yapılmadan sizlere saf bir GNU/Linux deneyimi yaşatacağını belirtir.

SulinOS servis yöneticisi olarak OpenRC kullanmaktadır. Aynı zamanda bu sistemde force-elogind adında bir oluşum da bulunmaktadır, bu sayede systemd bağımlı paketleri systemd olmadan derleyip kullanabilirsiniz.

SulinOS’ta SELinux’un yerini dolduran dummy-selinux yazılımına sahiptir. Paketler SELinux ve AppArmor desteği kapalı olarak derlenmektedir. sudo bu dağıtıma entegre edilmemiştir ve derlenmeyecektir. Root ile bir şey çalıştırmak istediğinizde ” su -c ‘komut’ ” şeklinde çalıştırmanız gerekir (ileride bunun basitleştirilmesi ve sudo’nun yerini alacak bir yazılım için çalışma yapılacaktır).

Ayrıca bu dağıtım yukarıda anlatılanlardan görüldüğü üzere ne yaptığını bilen, gelişmiş kullanıcılar için tasarlanmıştır ve bağımsız taban olduğu için temasız gelmektedir.

Bu dağıtım ücretsizdir ve sizi 3. parti paket yöneticileriyle paket kurmaya zorlamaz.

İsteğe bağlı depoda bazı ek paket yöneticileri de bulunmaktadır:

tekel – SulinOS geliştiricileri tarafından bazı paket eksikliklerini gidermek amacıyla hazırlandı, henüz biraz sorunlu olmasına rağmen birçok zaman ihtiyacınızı karşılayabiliyor.

flatpak – Ekstra olarak depoya henüz koyulmamış veya koyulamayacak olan paketleri temin edebilmek amacıyla depoya eklendi.

Görüntüler

XFCE Masaüstü Ortamı

GNOME Masaüstü Ortamı

Budgie Masaüstü Ortamı

Pantheon Masaüstü Ortamı

Kaynak: SulinOS - Yerli ve Milli İşletim Sistemi | KernelBlog

6 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.