Sunucu sürümünü kişisel bilgisayara kurmak

Merhaba ben uzun zamandır Fedora kullanıyorum
Her yeni başlayan linux kullanıcıları gibi birkackez dağıtım değiştirdim ama artık kalıcı bir dağıtım arıyorum
ve Pardus’a geri dönmeyi düşünüyorum. Ben aslında Arch kurmaya karar vermiştim çünkü Arch sıfırdan minimal olarak geliyor ve kullanıcılar kullandıkları programları ve masaüstü ortamlarını sonradan kurabiliyor ve bu sayede bilgisayar çok daha performanslı çalışıyor.

Ve biraz düşündüm, bunun aynısı neden Pardus’ta olmasın, Arch kurmak yerine Pardus sunucu sürümünü kurup, sunucu programlarını ve araçlarını sildikten sonra KDE veya başka bir masaüstü ortamı kurarsam donanımsal açından bir sorun oluşur mu?

1 Beğeni

Bende dün i3WM kurmak istedim. Sunucu kursam çok eksik var, çok uğraştıracak. XFCE veya GNOME kursam çok gereksiz uygulamalar var. Bende Debian Live ISO indirip onu kurdum.

14 Şubat 2023’te Pardus ekibinden Ali Rıza (Sulincix) bir röportaj vermiş. Depomuzda “live iso” var demiş. O sebeple depoları inceledim ama denk gelemedim. Bende son çare Debian kurdum. Belki ilerleyen süreçlerde Pardus deposunu eklerim, şuanlık Debian deposu ve birkaç üretici depo bana yetiyor.

Böyle bir ISO var mı? Varsa nerede? Birisi bilgilendirirse memnun oluruz.

  1. Pardusun online kurulum seçeneği neden yok, paket ekleme çıkarma ve DE seçme vb. kurulum öncesi işlemleri için.

Bu soruya şu cevap verilmiş:

“Online kurulum isosunu diyorsun, o var. Depo üzerinden indirilebiliyor. Sitede insanlar yanlışlıkla onu indirip niye kuramıyorum diye kafaları karışmasın diye eklemedik”

Kaynak: Pardus Ekibinden Ali Rıza ile Röportaj | Aliberk Sandıkçı

1 Beğeni

Sunucu sürümünün tek farkı yalın sistem olması mı? Yani normal Pardus sürümünün içinde masaüstü ortamı ile gereksiz uygulama olmayan hali mi?

1 Beğeni

Sunucu sürümü evet öyle, genelde sunucu sürümlerinde ses modülleri bile olmuyor.

Linux’un en hafif hâli, ctr + alt + {7'ye kadar F1/F2/F3...F7} basınca karşınıza gelen düz TTY ekranı.

Selamunaleyküm hocam
Normalde bir sıkıntı çıkamaması gerekiyor. Ama hangi paketlerin sistem için gerekli olduklarını az buçuk bilmeniz gerekiyor. kde için kde-standard paketi ile gerekli tüm kde bileşenleri ile yüklenebiliyor.
Bunlar haricinde firemware, gerekli bazı uygulamalar, Pardus uygulamaları gibi gerekli paketler de var.
Örneğin

sudo apt install bluez-firmware firmware-amd-graphics firmware-atheros firmware-b43-installer firmware-b43legacy-installer firmware-bnx2 firmware-bnx2x firmware-brcm80211 firmware-cavium firmware-intel-sound  firmware-ipw2x00 firmware-ivtv firmware-iwlwifi firmware-libertas firmware-linux firmware-linux-free firmware-linux-nonfree firmware-misc-nonfree firmware-myricom firmware-netxen firmware-qlogic  firmware-realtek firmware-samsung firmware-siano firmware-ti-connectivity firmware-zd1211 -y
### Yazıcı tarayıcı ve bluetooth paketleri (isteğe bağlı)
sudo  apt install printer-driver-all system-config-printer simple-scan blueman -y

bazı istenebilecek paketler

sudo apt install bash-completion firefox-esr firefox-esr-l10n-tr libreoffice libreoffice-kf5 libreoffice-l10n-tr flameshot elisa xsel xdotool unrar webapp-manager appimagelauncher pkg-config -y

bunlar haricinde Pardusun geliştirdiği paketler ve kullanıcı ihtiyaçlarına göre paketler eklenebilir.

waterfox(firefox alternatifi), flapack, ferdium, bottles, thunderbird…
bazı başlangıç paketleri silinebilir

sudo apt purge juk kmail* plasma-discover konqueror kwrite kde-spectacle zutty

tavsiyem önce bir sanal makinede deneyip sonrasında gerçek sistemde denemiz olacaktır.

Şunu da belirtiyim senelerdir Pardus kullanıyom test amaçlı ve biraz da farklı dağıtımları öğrenmek için archo linuux kullanıyorum. paket sürüm farklılılkları haricinde çok bir değişiklik yok. Geri kalan daha çok kişinin özelleşitremsine kalıyor

3 Beğeni

Pardus isosunu açıp temizlesek bayaha kullanan olur. Pardus isosunda gereğinden fazla uygulama var. Kullanmak isteyen zaten depodan kurar, hem de son sürümü kurar. ISO boyutu düşmüş olur.

İso boyutunu büyük olarak indiriyoruz, kurduktan sonra da sistemi güncelliyoruz aynı uygulamaları yeniden indiriyoruz.

Tamamdır, bilgilendirme için teşekkürler

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.