Windows kurulu sunucu-terminal sisteminin olduğu atölyemizde virtualbox’a pardus kurduk. Her öğrenci için sanal makinenin bir kopyasını alarak 17 tane sanal pardus sistemimiz oldu. Derste öğrencilerin hepsi pardus’u açınca haliyle sunucuya aşırı yük bindiğinden açılması zaman alıyor ve zorlanıyor.
Bunun yerine tek bir sanal pardus kurulumu yapıp içerisinde 17 tane kullanıcı oluştursak her öğrenci kendi hesabıyla giriş yapsa ve pardus’u kullansa olur mu? Yanlış düşünüyor da olabilirim.
Böyle bir yapı içerisinde nasıl bir yöntem önerirsiniz?
Yaptığım araştırmalar sonucunda anladığım kadarıyla Docker Uygulama seviyesinde sanallaştırma yapıyor. Bir uygulamanın çalışması için gereken ortamı oluşturuyor. Komple işletim sistemi sanallaştırması yapmıyor. Belki mümkündür ama öyle bir kaynak bulamadım. Varsa paylaşabilir misiniz?
Sunucumuzun kapasitesi 48 çekirdek, 64GB RAM ve 16GB ekran kartıdır.
Toplam 17 terminal var.
Her biri için 2 çekirdek ve 2GB RAM atadım. Pardus GNOME için.
Öğrenci sayısı 14 civarında oluyor. Çekirdek sayısını 3, belleği de 3GB olarak güncellemek istiyorum.
Benim çocukken ders aldığım makinalarda önce Dos açılırdı, onunla Basic programlama dilini çalıştırırdık. Siz de neyi öğretecekseniz (ör: Free Pascal) masaüstü ortamını kurmadan, yani sunucu kurarak uç birimde Free Pascal çalıştırabilirsiniz. Çoğu programlama dili metin tabanlı ide ile çalışabilir.
Masaüstü ve pencere yöneticisi kurulmadığında hızlı ve kararlı çalışabilir.
Dersin adı Açık Kaynak İşletim Sistemi. Yani temel linux tarihçesi, terimleri ve kurulumundan başlayıp, masaüstü ortamı, uygulamaların tanıtımı, libre office uygulamalarını kullanımı ve temel linux komutları anlatılıyor. Komple işletim sistemini kullanıyoruz.
Sunucuya en az yük bindirecek şekilde olabilecek senaryo sanırım şöyle olabilir:
Bir tane masa üstü ortamı yüklenmiş sunucu pardus işletim sistemine uzak masaüstü bağlantısı ile erişim sağlayıp öğrencilerin aynı sistemde kendi kullanıcı bilgileriyle bağlanmalarını sağlamak olacak. Bu noktada xrdp uzak masaüstü bağlantısı denenebilir. Performas sıkıntıları olabileceği söyleniyor. Denemek lazım.
Performansı biraz da olsa yükseltebilecek iki değişiklik:
Güç ayarlarında otomatik kapanma ve bekleme gibi ayarları devre dışı bırakıp her zaman açık tutmak.
Varsayılan dil ve yerelleştirme haricindekileri dil dosyalarını silmek.
Üçüncü taraf program gerekli ise Bleachbit programını kurup, ayarlarda geçiş / pass ya da overwrite gibi seçenek bulunur. Bunu etkinleştirip soldaki ayarlarda “boş alanı temizle / free disk space” hariç hepsini seçip deleteye tıklayın. Tamamlanınca öncelikli olarak makinayı menüden yeniden başlatın. Açılınca diğer şekilde çalıştırın: Sudo yetkileri ile / sudo yetkileri olmadan. Tamamlanınca öncelikli olarak makinayı yeninden başlatın.