Sürücü Sorunu yaşıyorum

“hasan@Pardus:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Device a716
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Raptor Lake-P [UHD Graphics] (rev 04)
00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Raptor Lake Dynamic Platform and Thermal Framework Processor Participant
00:06.0 PCI bridge: Intel Corporation Raptor Lake PCIe 4.0 Graphics Port
00:08.0 System peripheral: Intel Corporation GNA Scoring Accelerator module
00:0d.0 USB controller: Intel Corporation Raptor Lake-P Thunderbolt 4 USB Controller
00:12.0 Serial controller: Intel Corporation Alder Lake-P Integrated Sensor Hub (rev 01)
00:12.6 Serial bus controller: Intel Corporation Device 51fb (rev 01)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Alder Lake PCH USB 3.2 xHCI Host Controller (rev 01)
00:14.2 RAM memory: Intel Corporation Alder Lake PCH Shared SRAM (rev 01)
00:14.3 Network controller: Intel Corporation Raptor Lake PCH CNVi WiFi (rev 01)
00:15.0 Serial bus controller: Intel Corporation Alder Lake PCH Serial IO I2C Controller #0 (rev 01)
00:15.1 Serial bus controller: Intel Corporation Alder Lake PCH Serial IO I2C Controller #1 (rev 01)
00:15.2 Serial bus controller: Intel Corporation Alder Lake PCH Serial IO I2C Controller #2 (rev 01)
00:15.3 Serial bus controller: Intel Corporation Alder Lake PCH Serial IO I2C Controller #3 (rev 01)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Alder Lake PCH HECI Controller (rev 01)
00:17.0 SATA controller: Intel Corporation Alder Lake-P SATA AHCI Controller (rev 01)
00:19.0 Serial bus controller: Intel Corporation Alder Lake-P Serial IO I2C Controller #0 (rev 01)
00:19.1 Serial bus controller: Intel Corporation Alder Lake-P Serial IO I2C Controller #1 (rev 01)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Raptor Lake LPC/eSPI Controller (rev 01)
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Raptor Lake-P/U/H cAVS (rev 01)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Alder Lake PCH-P SMBus Host Controller (rev 01)
00:1f.5 Serial bus controller: Intel Corporation Alder Lake-P PCH SPI Controller (rev 01)
01:00.0 Non-Volatile memory controller: Micron Technology Inc 2550 NVMe SSD (DRAM-less) (rev 01)”

LSCPI çıktısı ektedir. Cihazımda bir çok sürücü sorunu yaşamaktayım. Bir kaç yöntem denedim ve yapay zeka desteği aldım fakat bir sonuç alamadım. Yardımcı olmanızı rica ediyorum. :slight_smile:

Sürücü sorunu yaşadığınıza nasıl kanaat getirdiniz? Sorunu da yazın.

İnternet bağlantısı yox. Kernel’in güncellenmesi gerekli. Cihaz donanımı bu: https://www.intel.com/content/www/us/en/download/824804/intel-wireless-wi-fi-drivers-for-linux.html

Muhtemelen Pardus 25 sürümünde sorun kalmayacaktır.

1 Beğeni

Debian 13 Trixie linux-image-6.12.38+deb13-amd64 kullanıyormuş. Bu kernelde bu cihazı desteklemez muhtemelen. Cihazın resmi sayfasında Linux* Kernel 6.16+ yazıyor. Sanırım Ubuntu depoları da kernel 6.14’e kadar gidiyor. O zaman kernelin el ile güncellenmesi gerek.

Index of /mainline/v6.16/amd64 burada 4 tane .deb paketi var bunları indirip sudo dpkg -i <paket_ismi>.deb ile kurulumu yapılırsa işe yarayabilir ama sonraki açılışta sistemde çökebilir. Debian ve Debian backsports deposunu beklemesi gerekir aksi taktirde. Pardus 25’te Kernel 6.16 sürümü ile gelmeyecek yani.

1 Beğeni

Bende aynı sorunu yaşadım ve sorunu böyle çözdüm. En basit yöntem bence.

1- Pardus’un 23.4 Backspots sürümünü indiriyoruz. Boot usb hazırlıyoruz.
2-Pardus’u usb ile açtığımızda ilk olarak wifi sürücümüzü görmeyecek. Onun için cep telefonumuzu bilgisayarımıza bağlıyoruz. Usb kablosuyla bilgisayarımızı internete bağlıyoruz.
3-Akabinde pardusu temiz şekilde bilgisayarımıza kuruyoruz.
4-Wifi sürücümüzü hala görmeyen sistemimize, mainline_1.0.15.0002_amd64.deb (https://github.com/bkw777/mainline/releases/download/v1.0.15.2/mainline_1.0.15.0002_amd64.deb )
programını internetten indiriyoruz ve bununla kernelinizi terminale kod yazmadan direk güncelliyoruz.
5-Bilgisayarımızı yeniden başlattıktan sonra, bilgisayarımızda ki bütün sürücüler tanınmış olacaktır. (Benim wifi görmüyordu şuanda çok rahat kullanıyorum.)

Dilim döndüğünce size sürücü tanımama sorununu anlattım. Umarım bu sorundan dolayı benim gibi Pardus’tan soğumayın. Bu yüzden aylarca Zorin kullandım. Herkese iyi çalışmalar.

4 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.