Konu şuradan doğdu ve elim değmişken tamamlamak istedim.
Bu araç, sisteminizde bir durum değişikliği olmadan evvel (yeni bir paket kurulumu veya güncelleme öncesi) sistem durumunuzun bir kaydını tutarak, durum değişikliği sonrası arada oluşan farkları göstermek için hazırlanmıştır.
Fikri veren @Murat_Taskiran 'a teşekkür ederim. (Gaza geldim napim? yapmıcaktım )
Harika! Elinize sağlık.
Acaba bunun otomatik olarak her gün açılışta arka planda bir snapshot almasını sağlayabilir miyiz acaba? (ör: /usr/share/syscomp/syscomp.py --save-snaphot gibi bir komutla)
İlk izlenimler ve öneriler:
DEB dosyası ile kurulum yapılınca, /usr dizinin çeşitli yerlerindeki dosyaların sahibi root yerine kullanıcı oluyor - bu bir hata olsa gerek. Ayrıca ./DEBIAN/control dosyasındaki “Description” metnini de iki dilli (Türkçe ve İngilizce) olabilir mi, bilmiyorum.
Uygulama tarafından yaratılan dosyalar ~/.config/syscomp gibi tek noktada toplansa ve adları uyumlu olsa daha iyi olabilir (ör. syscomp_snapshot.json, syscomp_exclude.json, syscomp_include.json)
Uygulama simgesinin /usr/share/pixmaps yerine (ör. ‘syscomp.png’ adıyla)/usr/share/hicolor klasörüne uygun şekilde eklenmesi.
Dil seçimi için “English/Türkçe” yazmak, en azından mevcut 2 dilli halinde daha anlaşılır olabilir. Ayrıca, .py dosyası içerisinde birkaç Türkçe metin kalmış sanırım: "Metin Dosyaları (.txt);;Tüm Dosyalar (*)", “Durum: HATA”, “Snapshot sırasında hata oluştu”
Öneriler yerinde. Not aldım hocam. Programla ilgili geliştirme notlarına ekliyorum.
Bu programı, başka bir program üzerinde çalışırken araya sıkıştırdığım için bazı yönleriyle gel-geçir olmuş olabilir. İşim bittiğinde tekrar döneceğim.
Fakat sistem her açılışta snapshot almasın. Çünkü kullanıcıya daha önce kendisi tarafından alınmış bir snapshot lazım. Her açılışta json dosyası yenilenirse bazı durumlarda doğru bir karşılaştırma yapmak zorlaşabilir. (Şu anda örnek üretemiyorum).
Evet, uygulamanın kendisinin böyle bir şey yapması iyi fikir olmaz bence de. Kastettiğim, uygulamayı GUI olmadan --save-snapshot gibi bir parametre ile de çalıştırabilmek idi sadece.
Bunu yapabilir miyim, bilmiyorum.
Nasıl yapılabileceğini de bilmiyorum.
Paket klasör ağacındaki bin klasörü boş. Oraya bir betik yerleştirmem gerekiyor ki, terminalde onu çağırdığınızda belli parametrelerle çalışabilsin…
Olur mu, olur.
Ama nasıl…
Neyse söz vermemekle beraber çözmeye çalışayım.
Ha şunu söylemeyi unuttum:
Paketleme yaparken çalıştırılabilir dosyalara chmod +x verdiğimde geçmişte derleyici hata vermişti. Ben de bu sorunu 755 vererek çözmüştüm.
O gün bugündür, her çalışabilir dosyaya 755’i verip geçiyorum
Bir dahaki sürümde +x vereyim madem.