T3 GemStone Kartı'nın Meziyetleri Nelerdir?

T3 Vakfı bünyesinde geliştirilen Rasberry Pi alternatifi T3 GemStone isimli bir kart tanıtılmış. İnternette karta Pardus kurulduğunu gösteren bir takım görsellere denk geldim. Bu kartta Pardus kurmanın zorluğu ve Pardus’taki performansı ne derecedir ve genel olarak diğer kartlara kıyasla meziyetleri nelerdir ve neler yapılabilir?

Kartın T3 Gemstone websitesini inceledim, gözümde belli bir şekil canlandı. Ancak Pardus’un burada tutabileceği yer nelerdir ayrıca merak ettim. Misâl bu kart ile Pardus kurulu Mini PC’ler satışa çıkarılabilinir mi, kullanıcı deneyimini tatmin edebilecek bir performans sağlar mı?

3 Beğeni

Selamunaleyküm
Hocam kart için sdk içinde Pardus entegrasyonu yapılmış. Sadece derelenip gem-imager ile sd karta, m2 ssd’ye veya eMMC yükleme yapabilirsiniz.

Yakında gem-imagera işletim sistemi seçiminde Pardus sekmesi de eklenir. Katkı yapıp Pardus kısmını eklemek isteyen olursa buradan pr atabilir.

Yani kartı ubuntu ile de denendi ama Pardus bence diğerlerinden daha performanslı (Pardus her ne kadar sevsem :grin: de benim haricindekilerin de görüşü de böyle) ubuntu bi kaç internet sekmesinde tıkanıyordu. Pardus maşAllah 3,4 devam ediyordu. Hatta sizin attığınız resimde de gözüküyor.

Testleri yakında yayınlacak inşAllah.

öne çıkan bir kaç özelliği

• SDK tabanı make gibi anlaşılması güç bir sistem yerine yaml tabanlı taskfile sistemi kullanıldı.

• 3 komutla kendi dağıtımınızı istellerinize göre yapabiliyorsunuz.

• minimal, tek uygulama çalışan kiosk (arabalrdaki sistem) ve masaüstü sistemi olarak alterntaifler sunulmakta,

• Belgendirmesi sadece kart ile alakalı olmayıp gömülü linuxla ilgili bir çok kaynağı bulabileceğiniz sade ve hoş sistem ile yapıldı.

• Donanım olarak m2 ssd girişi olup, yeni sistemleri takip ederek usb-a haricinde tip c portu ile gelmekte

• Karta kablo ile bağlanıp hem internetsiz usb gadget ile ekransız bağlamılabilmekte(tarayıcıdan usb kablo ve vnc görüntü alınabiliyor).

• ardupilot, nextcloud gibi gelişmiş sistemeler için hazır paketler ve belgelendirme desteği sunulmakta.

2 Beğeni

Kiosk gibi alanlarda kullanılabilir. Maalesef işlem gücü olarak günümüzdeki bilgisayarlara yaklaşabileceğini zannetmem. Bunun gibi kartlarda bulunan SoC’ların amacı çok aşırı işlem gücü harcamayan gömülü uygulamalarda kullanılması. Kartı alıp denemeden performansı hakkında yorum yapmak pek mümkün değil. ARM mimarili olduğu için depo dışındaki yazılımlarda uyumluluk sorunu çıkartabilir. Bu sebeplerden dolayı Mini PC yapma fikri çok tutmaz.

Bunun haricinde kart oldukça güzel görünüyor. Raspberry Pi’e rakip olabilecek potansiyel bulunuyor, eğer fiyatı aşırı tuzlu olmazsa.

2 Beğeni