Takas alanı %60 olarak ayarlı öntanımlı değer . swappiness içindeki değeri 60 yerine 99 yapıp kayıt et dediğimde hata alıyorum . Tahminimce Sys klasörünün üzerindeki kilit işareti yüzünden . İzinleri değiştirmeme bile izin vermiyor . Benmi yanlış yapıyorum bilemedim . Bir dosyayı değiştirmek için ilk önce sudo nemo
yada sudo nautilus
komutuyla ilgili bölüme giriyorum .
Sorunu Allâh’ın izniyle çözdüm . Aynı sorunu yaşıyanların çözüme ulaşması için bilgiyi paylaşayım . Soruyu yapay zekaya sordum . Yapay zekanın cevabını yapıştırmak yerine kısa öz yazayım inşâallâh .
Çözüm : proc/sys/vm/swappiness
bu dosyanın içinde değeri değiştirip kaydetmek geçici anlık yeniden başlatınca tekrar varsayılana dönüyor onu farkettim .
Kalıcı olması için etc/sysctl.conf
dosyasını metin dosyası ile açarak Satırın en sonuna vm.swappiness=99
komutunu ekleyip kaydettim . Değişiklikleri uygulamak için terminale sudo sysctl -p
yazdım . Değişikliğin olup olmadığını cat /proc/sys/vm/swappiness
komutu ile kontrol edince görebiliyorum .
Yukardaki Soruda kayıt et dediğimde hata alıyorum demiştim fakat bu yöntem ile kaydetmeyi başarıyordu . cat /proc/sys/vm/swappiness
komutu ile değişen değeri kontrol ettim aktif oluyordu fakat Yeniden Başlatına kadar sürüyordu değişiklik . Değişiklik yaptığım dosyayo Çarpı işartinden çıkış yapınca bu uyarıya kaydey diyince geçicide olsa kaydettiğini farkettim .
Yukarda yaptığım değişikliğin olup olmadığını teyit ettim . 66 olarak ayarladığım değer yeniden başlatınca 99 olarak varsayılan olarak ayarladığım değere döndü .
Kontrol ettiğimde swappiness içindeki değer 99 olarak değişmiş .
Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.