Tarayıcıda Çok Sekme Açtığımda Bilgisayar Donuyor

Eskiden tarayıcıda 2-3 sayfa açıp, bazen her sayfada 10-15, toplamda 30-40 kadar sekme açardım aynı anda. İlk açarken biraz kasar, biraz sonra rahatlar, gayet güzel devam ederdi.

Son zamanlardaki güncellemelerden, özellikle de son sürüm yükseltmeden sonra, 15 kadar sekme açtığımda bile bilgisayar donmaya ve kilitlenmeye başladı. Resetlemek zorunda kaldım birkaç kez bilgisayarı.

Bu neden kaynaklıdır acaba?

Sisteminizin swap kullanma değerini düşürerek RAM bellek yerine diskinizdeki swap alanını kullanma sıklığını düşürebilirsiniz.

sudo sysctl vm.swappiness=0

Disk RAM bellekten çok daha yavaş olduğu için verileri bu ikisi arasında değiştirip durmak sistemi çok yavaşlatır.

Mümkün olduğunca swap kullanmamak lazım.

Kalıcı hale getirmek için /etc/sysctl.conf dosyası içerisinde bu satırı ekleyebilirsiniz:

vm.swappiness=0
1 Beğeni
sudo sysctl vm.swappiness=0

verdiğiniz kodu denedim . Yeniden başlatınca 99 olarak ayarladığım değer geri yükleniyor .
Geçen günlerde uğraşmıştım . Yapay zekadan aldığım cevap ile bunları yaptım ve ayar kalıcı oldu .
Kalıcı olması için etc/sysctl.conf dosyasını metin dosyası ile açarak Satırın en sonuna vm.swappiness=0 komutunu ekleyip kaydettim . . Değişikliğin olup olmadığını cat /proc/sys/vm/swappiness komutu ile kontrol edince görebiliyorum .

1 Beğeni

Son duruma göre vm.swappiness=99 mu olacak vm.swappiness=0 mı? 99 ile 0 olması arasındaki fark nedir? Kafam karıştı biraz. :sweat_smile:

:slight_smile: onu ben kendi bilgisayarıma göre ayarlamıştım . Siz arkadaşın dediği değeri yazın . Ben sadece kalıcı olması için gereken ayarı belirttim :slight_smile: 99 yerine 0 yazın . Bende takas alanını kullanmak istemediğim için arkadaşın önerdiği değer ile değiştirdim resimde gözüküyor 0 yazdım bende :smile:

swappiness değeri yüksek olursa sistem ram bellek ile birlikte diskteki swap alanını da kullanır, bu da sistemde yavaşlamaya sebep olur.

0 yaparsanız RAM bellek tamamen dolmadan diskteki swap alanını kullanmaz. Bu da daha akıcı bir sistem elde etmenizi sağlar.

2 Beğeni

Ben %99 dan sonra takas alanına geçsin diye 99 yapmıştım .Sizin bu öneriniz üzere 0 olarak ayarladım .

Bu sabah tekrar denedim. En ufak bir kasma bile yaşanmadı. Çok iyi. Bu veriyi keşke ön tanımlı olarak sisteme ekleseniz Pardus’a. :slightly_smiling_face:

1 Beğeni