Bir aydır uğraşıyorum Xfch 23.4 laptopun yanına 120 GB SSD aldım.istedimki taşınabilir olsun.
83gb bölüm brtfs …30gb ext4 bölümleme istedi elle bölümlendirme yaptım boot-efi içinde laptop SSD de efi bölümü yaptım.kuruluma geçtim yaklaşık 20…30 dk. Sürdü yeniden başlattım.ön yükleyici ile son ayarlarıda tamamladım.herşey çok güzel.
SSD nin USB kablosunu çıkardım.bilgisayarı kapattım.yeniden bot menüyü açtığımda yas Pardus yok olmuş…yaa grup çıkıyor… Yada kullanıcı adı şifre çıkıyor siyah ekranda.
Olmadı diyorum grafik arayüz ile kurayım diyorum.
Yeni kullanıcılar için önerilen hepsi bir yerde olsun yaptım. Kapatıp açtığımda yine yok açılmıyor.
7…8 defa denedim olmuyor olmuyor olmuyor…
Pardus taşınamaz yani.sabit diske kurdum.en sonunda.
Yok USB bellek kartına yüklenebilirmiş.
Yok taşınabilir HDD ye yüklenebilirmiş.
Yok harici SSD ye yüklenebilirmiş.
Bende bunu diyorum.olmaz kardeşim.
ssd ye kurup farklı iki pc de kullanmışlığım var
sata üzerinde kurup usb üzerinde çalıtırmaya çalışınca kontrolcü kaynaklı sorun yaşamış olabilirsin
usb bellek üzerine aktarıp çalıştırmışlığım da var ama o kadar yavaş açılıyor ki kullanlılabilir değil.
Sabit diske kurulu bir sistemi (örneğin, sda1 “EFI” bölümü, sda2 “root” bölümü, sda3 “home” bölümü vs.) Clonezilla ile tıpatıp aynı (veya daha büyük) boyutlara sahip taşınabilir disk bölümlerine (ör. sdb1, sdb2 sdb3 vs.) klonlamak da denenebilir.
Değerli Sadi abim.
Ben acemiyim daha bana bu proğramı nasıl kullanabilirim detaylı anlatır mısın.
Clonezilla proğramı mı indirdim ne yapacağımı şaşırdım kaldım.
taşınır SSD ya da HDD ye pardus kurduğunuzda önyükleyiciyi SSD veya HDD hangisi ise isim olarak örnek sda1 gibi doğru seçmezseniz.TEKRAR çalıştırmaya kalktığınızda açılmaz.Bunun için Diski doğru seçmel ve başlatırken boot seçeneğinde sizin usb hdd ya da ssd yi doğru seçmenzi lazım.Bu şekilde 4 ayrı linux u kallanmanızda sakınca yoktur.
Clonezilla, tek amacı disk, disk bölümü, işletim sistemi klonlamak olan bir Linux işletim sistemi olup Ubuntu ya da doğrudan Debian tabanlı iki çeşit, ve kararlı (stable) ve deneme (testing) sürümleri bulunur. Bence en uygunu Debian kararlı sürümünü kullanmaktır.
Bunun için de farklı yollar bulunur. En basit yol, küçük bir USB belleğe ISO kalıp dosyasını yazdırıp bilgisayarı bu USB bellekten başlatmaktır.
Önce klonlanacak olan disk bölümlerinin kaydedileceği bir başka USB disk de bilgisayara takılır ve burada bir hedef dizin belirlenir (ör. “Klonlar”), ardından klonlanacak işletim sisteminin çalışırken kullandığı disk bölümleri (kaynak) seçilir (ör. sda1, sda2, sda3).
Klonlama işlemi bittikten sonra, üçüncü bir USB disk de buna uygun şekilde bölümlendirilerek bu kez Clonezilla ikinci USB diskte kaydedilmiş olan disk bölümlerinin buraya koplayalanması için kullanılır.
Böylece bu USB diskin taşınabilir bir işletim sistemi içermesini umut ediyorum. Burada GRUB kurulumu ile ilgili sorun çıkma ihtimali varsa da bu USB diskteki GRUB kurulumunu ayıca bir şekilde onarmak da mümkün.
NOT: Tüm bunları daha ayrıntılı olarak, adım adım ChatGPT veya benzeri bir yapay zeka dostumuz daha güzel anlatabilir ve daha iyi yardımcı olabilir aslında.
usb3.0 64GB belleğe kurdum. “grub” ayarları ile ilgili sorununuz . Benzer sorunları denemelerimde yaşamıştım.
Usb bellekte Pardus sistemini yanınızda taşımak gerçekten çok güzel hissettiriyor.
Tabi ki belleğin hızı nedeniyle yavaş .
Yine de küçücük bir usb bellekte dahi Pardus u herhangi bir bilgisiyarda tüm özellikleri ile kullanmak çok güzel .
Darısı “cep telefonlarımızın” başına
Konu daha önce forumda tartışılmış : Taşınabilir USB Pardus - #6
Taşınabilir kullanıyordum ben de sorun yaşamadım, grubu doğru yere kurmadınız sanırım. Bir de MBR olarak yüklerseniz her yerde kullanabilirsiniz genelde. UEFI olmayan PC lerde dahi.
Böyle bir uygulama yaparken bazı şeylere dikkat edin.
1-Mesela ben, yanlış diski seçme riskine karşı bilgisayarımdaki ana SSD/HDD’yi çıkarıyorum. Daha sonra kurulum flaşı ile hedef flaşı takarak devam ediyorum. Böylece GRUB doğru hedefe yazılıyor.
2-Kurulumu yaptığınız, yani taşınabilir sisteminiz, mümkünse USB3.0 ve üzeri olmalıdır. USB2.0 standardında işletim sistemi aşırı yavaş çalışır, ölü bir hızdadır. Aynı şekilde, bu flaşı USB2.0 portuna takarsanız, flaşınız 3.0 ve üzeri bile olsa yavaş çalışacaktır.
Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.