TBMM neden Pardus kullanmıyor?

Merhaba

Neredeyse 2 yıldır sorunsuz bir şekilde tamamen Pardus işletim sistemi ile çalışıyor ve elimden geldiği kadarıyla da çevremdeki herkese öneriyorum. Ama yakın zamanda önerilerde bulunduğum bir müşterim bugün bana Devlet Malzeme Ofisinin TBMM için açtığı bir ihale ile ilgili ekran görüntüsü gönderdi…

İhalede en dikkatimi çeken konu ise Office Web sürümü, Skype, Teams ve One Drive için 250 Adet lisans alımı oldu. Özellikle Office konusunda Pardusta yer alan LibreOffice gayet iyi ve günlük kullanım için yeteli, (şahsen ben özellikle e-ticaret için toplu ürün ve fiyat düzenleme başta olmak üzere bir çok konuda başarı ve memnuniyetle kullanıyorum. ) olduğu halde maalesef bu seçenek değerlendirilmeden ücretli ürünlere yönelinmiş.

Microsoft’un sitesini incelediğimde " Microsoft 365 İş Ekstra " için aylık rakam 22 dolar ve ihale şartnamesine göre lisans alımı 3 yıllık yapılacak yani değerli milletvekillerimizin ayda bir açacağı ofis programları için 3 yıllık ödenecek rakam yaklaşık (22$x250 kişix36 ay) 237600$ + KDV,

Not: Yerli ve milli duygularla konuyu açmadım tamamen yeterlilik ve gereklilik açısından soruyorum. Pardus yada başka bir linux sürümünde açık kaynaklı yazılımlarla neyi yapamadılar da bu kadar para ödeyerek Ofis programı alıyorlar acaba ???

Güncelleme: Gerekli mercilere durumu bildirmek isteyenler için bir metin ve iletilecek yerler listesi hazırlayarak pazartesi (05.02.2024) sizlere paylaşacağım.

Güncelleme 2: Merhaba arkadaşlar

Dilekçe no: D28-6718

Dilekçe katılıma kapatılmış, büyük ihtimalle işleme almışlardır. Yakın zamanda olumlu / olumsuz cevap gelir. Umarım taleplerimizi dikkate alıp Pardus lehine bir karar verirler.

Sonuç belli olunca yine buradan bilgilendirme yapacağım.

17 Beğeni

Bu gönderiyi gören herkes Cimer’e bu konuda bir gönderi yazsa, tepki olduğu görülse faydalı olabilir. Bu forumda bunu konuşmakla bir şey değişmiyor maalesef ama belki bir gaza falan gelirler de geçiş yaparlar ki yapmamaları hata bu zamana kadar. Üzdü.

11 Beğeni

Önce bir taslak metin hazırlayalım. Hitabı güçlü kim var?

7 Beğeni

Konu tam noktaya değinmiş. Konuya dikkat çektiğiniz için teşekkürler.

Cimer konusunda Emin Hocam’a katılıyorum. Böyle bir bildirimin etkisi olabilir. Resmi bir kuruma verildiği göz önünde bulundurularak yazılırsa taslağa gerek duyulacağını sanmıyorum.

İyi çalışmalar.

4 Beğeni

@Batuhan_Coskun @eminfedar @Muhammed_Emin desteğiniz için teşekkürler, diğer üyelerde görüşlerini yazsınlar. Yarın akşam ilgili kurumlara mail yoluyla ulaşıp durumu anlatalım. Umarım bu yanlıştan dönülmesine vesile olabiliriz.

Değerli pardus yöneticileri @fatihaltun @kaan sizlerde lütfen bağlı bulunduğunuz yöneticilere durumu anlatın.

3 Beğeni

Arkadaşlar bu konuyu ben 2 yıldır devletin bütün kademelerine yazdım. Hatta İstanbul Barosuna kadar teklifte bulundum. Bir tane mailime bile dönüş olmadı. Ben artık kendi bilgisayarıma ve arkadaşlarımı yönlendirdiğim kadar yardımcı olabiliyorum. Bıktım artık çünkü kimse dinlemiyor. İşin içinde bu kadar para varsa o işte başka şeylerde vardır.

6 Beğeni

İski deki memur kullanıyordu, hatta geçen gittiğimde oradan hesapladı su borcumu yazdırdı verdi bana.

5 Beğeni

Selamün Aleyküm
@eminfedar ve @Batuhan_Coskun’a katılıyorum.
Merâmımızı anlatan ortak bir metin yazılması son derece gerekli. Yoksa herkes kendi anladığı kadarıyla yazınca şikâyeti dinleyenler farklı anlayıp ona göre işlem yapabiliyorlar.

4 Beğeni

Sayın Milletvekilleri / Değerli İlgililer

Pardus gönüllüsü olarak bu maili devlet malzeme ofisi (DMO) tarafından yayınlanan bir ilan için gönderiyorum/gönderiyoruz.

İhale No: 15901
Talep Takip Numarası: BSP3328M25C
İhale Kayıt Numarası(İKN): 2024/129593

Türkiye büyük millet meclisi bilgi işlem başkanlığı tarafından alımı planlanan “Microsoft Kurumsal Lisans Anlaşması” ihalesinde yer alan Microsoft Office ürünlerinin muadili yerli işletim sistemimiz Pardus’ta bulunmakta, ayrıca özellik ve performans olarakta ihaleye konu olan ürünlerle rekabet edebilecek düzeydedir. Yıllardır kamu kaynakları ile geliştirilen ve artık belli bir seviyeye gelmiş, bir çok kamu ve özel kurumda başarı ile kullanılan böyle bir sistemimiz varken ihale yoluyla yaklaşık 250.000$ ödenerek yurt dışından yazılım temin edilmesi hem Pardus için çaba gösteren biz Pardus gönüllülerini hem de kamu vicdanını rahatsız etmektedir.

İlgililerden ricamız bu kararın gözden geçirilerek Pardus işletim sisteminin ihalede yer alan ürün konusunda yeterliliği değerlendirilerek tercih edilmesi ve ihaleye konu olan rakamın Pardus projesine aktarılmasıdır.

Saygılarımızla

Merhaba arkadaşlar konuya istinaden Türkiye Büyük Millet Meclisinde Pardus işletim sistemi kullanılması için hazırladığım yazı yukarıdaki gibidir.

Yukarıdaki metni kendi isteklerinize göre de düzenleyerek aşağıda yer alan kişi ve kurumlara göndererek bu konuya destek olabilirsiniz.

Not: mail listesi hazırlanırken daha önce Pardus konusunda hassasiyet göstermiş milletvekilleri ve konu ile ilgili kişiler seçilmiştir.

info@alimhocam.com,
info@sanayi.gov.tr,
bilgiedinme@tbmm.gov.tr,
y.emre@tbmm.gov.tr,
m.dogan@tbmm.gov.tr,
harun.cicek@tbmm.gov.tr,
banuilktan@tbmm.gov.tr,
ekremb@tbmm.gov.tr,
ayhan.okurer@tbmm.gov.tr,
bayraktar@tbmm.gov.tr,
naimcoban@tbmm.gov.tr,
talip.uzun@tbmm.gov.tr,
numan.kurtulmus@tbmm.gov.tr,
aydin.demiroz@tbmm.gov.tr,
dijitaliletisim@cbddo.gov.tr

9 Beğeni

Yazının hiçbir eksiği yok, gayet temiz ve anlaşılır dil ile resmi ağız kullanılmış.

Bundan sonrası onların bileceği iş. Umarım bu ihaleyi iptal ettirirsiniz. Parasının pardus’a aktarılması şart değil.

2 Beğeni

Böyle boş işlerle neden uğraşıyor ki insanlarımız :slight_smile:

Dijital Dönüşüm Ofisi bile birçok kurumu özgür yazılım dönüşümünden muaf tuttu. Açıkcası belediyeler dışında bir yerde Pardus görüyorsanız (hatta belediyeler bile dahil) içerdeki kimi gizli kahramanlar sayesindedir.

Kamunun Pardus gibi bir derdi olsaydı Pardus projesinde 20 değil, 200 değil 2.000 mühendis çalışırdı. Şu an Pardus projesine katkı veren gönüllü geliştirici sayısı da bunun 10 katı olurdu.

Pardus bir rüya.

6 Beğeni

Özel Windows programlarına gereksinim duyulabilecek devlet dairelerinde Windows kullanılmasını anlarım; ancak TBMM gibi salt metin bürokrasisi üzerinden yürüyen kurumlarda Pardus’a geçilmemesi tam bir vurdumduymazlık ve ayıp…

3 Beğeni

Yazım hatalarını ve anlam düşüklüklerini düzelttim. Kendi yazınızda doğrudan düzeltebilirsiniz. Ben de bu mesajı silerim. Kafa karıştırmasın diye.

Sayın Milletvekili / Değerli İlgili

Bir Pardus gönüllüsü olarak bu maili/talebi Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafından yayınlanan ve aşağıda bilgilerini verdiğim ilan için gönderiyorum.

İhale No: 15901
Talep Takip Numarası: BSP3328M25C
İhale Kayıt Numarası(İKN): 2024/129593
İhale Konusu: Türkiye Büyük Millet Meclisi Bilgi İşlem Başkanlığı İhtiyacı “Microsoft Kurumsal Lisans Anlaşması” Satın Alınacaktır

Türkiye Büyük Millet Meclisi Bilgi İşlem Başkanlığı tarafından alımı planlanan “Microsoft Kurumsal Lisans Anlaşması” ihalesinde yer alan Microsoft Office ürünlerinin muadili yerli işletim sistemimiz Pardus’ta bulunmakta olup, özellik ve performans olarak da ihaleye konu olan ürünlerle rekabet edebilecek düzeydedir.

Yıllardır kamu kaynakları ile geliştirilen ve artık belli bir seviyeye gelmiş, bir çok kamu kurumunda ve özel kurumda başarı ile kullanılan böyle bir sistemimiz varken, ihale yoluyla yaklaşık 250.000$ ödenerek yurt dışından yazılım temin edilmesi hem Pardus için çaba gösteren biz Pardus gönüllülerini hem de kamu vicdanını rahatsız etmektedir.

İlgililerden ricam bu kararın gözden geçirilerek Pardus işletim sisteminin ihalede yer alan ürün konusunda yeterliliği değerlendirilerek tercih edilmesi ve ihaleye konu olan rakamın Pardus projesine aktarılmasıdır.

Saygılarımla

7 Beğeni

Maalesef ülkemizde aşılanmış bir düşünce yapısı var. Bu düşünce yapısını aşmak çok zor. Hiçbir güvenlik sorunu olmayan pardus kullanmak yerine hala Windows 7 kullanan insanlar ile karşılaşıyorum. Neden pardus kullanmadıklarını sorduğumda çeşitli bahaneler uyduruyorlar. Ben kendim 5 yıldır pardus kullanıyorum ve windows üzerinde yaptığım bankacılık işlemleri de dahil olmak üzere her türlü işlemi güvenle yapabiliyorum. Kaldı ki kamu kurumlarında standart işler yapılıyor. Birçok kurumda pardus ile yapılamayacak hiçbir iş yok. Bir kamu çalışanı olarak kendimce yaptığım aştırmada hali hazırda kamu kurumlarının %70 yakının tüm iş ve işlemlerini pardus ile yapabileceklerini gördüm. Bu gün itibariye kamu kurumlarında kullanılmakta olan bilgisayarların birçoğuna windows 11 kurulamıyor. Microsoft yakın bir tarihte windows 12’yi piyasaya sürmeye hazırlanıyor ve windows 10 için desteği çekiyor. Microsoft’un windows 10 desteğini çekmesiyle kullanımda olan birçok bilgisayar güvenlik güncelleştirmesi alamayacak olup, her türlü saldırıya açık hala gelecek.
Pardus halihazırda 15 yıl önce alınan bilgisayarlarda dahi sorunsuz çalışabiliyor. Umarım ki kamu ve özel sektör kuruluşlarımız ellerinde bulunan milli serveti atmazlar ve milli işletim sistemimiz pardus ile değerlendirirler. Yabancı kaynakların kullanımı için harcanan her bir kuruşta tüyü bitmemiş yetimlerin hakkı var. Gelecek nesillere milli bir gelecek bırakmak için elimizdeki imkanları değerlendirelim milli sermayemiz ülkemizde kalsın.

5 Beğeni

CİMER’de TBMM’ye yönlendirme yok. Bakanlıklara yönlendirme var. Ya bir bakanlık seçilecek (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı en uygunu) ya da TBMM’ye dilekçe olarak girilecek.

Yukarıdaki metni TBMM’ye başkalarının da imzalayabileceği şekilde bir dilekçe olarak girdim.

Dilekçe No : D28-6718
Konu: Konu : “Türkiye Büyük Millet Meclisi Bilgi İşlem Başkanlığı İhtiyacı ‘Microsoft Kurumsal Lisans
Anlaşması’ Satın Alınacaktır” Konulu İlan ve Yerli İşletim Sistemimiz Pardus

Aşağıdaki linkten girip bu bilgilerle dilekçeyi aratıp dilekçeyi imzalayabilirsiniz.
https://edilekce.tbmm.gov.tr/Ebasvuru/ImzayaAcilanDilekceler

Taş atıp da kolumuz mu yoruluyor. Hiçbir şey çıkmayacağını bilsek de, yavaş yavaş konu sağda solda gündeme girsin. Bakarsın bir zaman sonra gündem olmaya başlar.

10 Beğeni

Evet ben teknoloji bakanlığına
Yönlendirdim, farklı yerlere gitmesi daha iyi ne kadar çok duyulursa o kadar iyi.

İlginiz içinde ayrıca teşekkürler.

2 Beğeni

İmzaladım, herkesin eline sağlık, önemli bir gelişme olabilir.

5 Beğeni

Üstad olacak şeyi söyleyeyim. İhale açılacak yeni bilgisayarlar alınacak. Windows a devam. Bazen kızıyorum Pardusa ama sonuçta kendi yazılımımız. Her türlü sorunu aşıyoruz. Ben Uyap dahil hem iş hem şahsi olarak işimi görüyorum. Ama devlet büyükleri bunun farkında değiller.

3 Beğeni

Bende gönderdim. İnşallah talebimizi okurlar.

5 Beğeni

Tam nokta atışı bulmuşsunuz hocam. İnşallah güzel bir gelişme olur.

5 Beğeni