Tek harddiskte kurulu olan dual boot pardus alanındaki Ext4 alanını artırma hakkındadır

şu an asus viviobook v15 serisi laptopta pardus 23.4 sürümünü kullanıyorum. eskiden win11 tek vardı yanına ek olsun hemde pardusun kullanışını sevdiğimden pardusu dual boot olarak 50 gb ayırarak kurmuştum. Şu an 50 gb ayırdığıma pişman oldum nasıl 50 gb alanı (ext4) ntfs alanından ekleme yaparak veri kaybına uğramadan genişletebilirim

270 gb yerel disk c den var win11 silmeden dosyalara zarar vermeden ext4 alanını nasıl artırabiliriz 50 gb alanı nasıl daha da artırabilriz

1- Windows açarak disk yönetiminden C diskini istediğiniz ölçüde küçültünüz.
2- Pardus kurulum usb’si ile açılış yaparak gparted uygulamasından Pardus kurulu olan bölüm üzerinde sağ tıklayarak boyutlandır seçeneği ile ayırmış olduğunuz bölüm kadar artırınız.
Not: Ayırmış olduğunuz disk bölümü Pardus bölümünün yanında gözükmezse, bölümleri yan yana taşımanız gerekir ama bu işlem grub yapısını bozacağı için önermem. Sonradan grub kurulumu ile uğraşmanız gerekir. Bu şekilde bir görünüm varsa, hazırladığınız boş disk bölümü ile Pardus kurulu bölümü birleştirerek Pardus’u windowsun yanına tekrar kurmanız daha pratik olacaktır.

1 Beğeni

not kısmını biraz açabilir misiniz ? şimdi ben yerel disk c yi bir kere bölmüştüm yerel disk d oluşsun diye yani yerel disk c var yerel disk d var 50 gb ext4 var şimdi bir defa daha yerel disk c yi bölmeye çalışmak sıkıntı çıkarmayacaktır değil mi? birde pardus 23.4 isosu lazım değil mi live usb için sürüm pardus 23.4 olduğu gerek değil mi ,

Daha basit bir şekilde halletmek için windows ile diskinizi küçültüp Pardus kurulu olan alanla birleştirin ve Pardus’u daha sonra kurun. Diğer türlü uğraştırıcı ve karışık olabilir.

Ben patlattım mesela grub gitti . Welcome grub :slight_smile: Canlı Usb ile açıp onarma ekranı açıp grup yeniden kur dedim düzeldi . Diski küçültüp 2. pardus kurmuştum. Grub zarar vermeden diski yine tek parça yapma yolunu bende öğrenmek istiyom :slight_smile:

Yada bizim indirilenleri kurulan programları ntfs alandan saydırma ihtimalimiz yok mu yapmaya çalıştım ikinci bir 50 gb ext4 alan oldu toplam 100 gb ama tahminimce sudo apt installar şu anki kalan 3 gb yazacak değil mi mesela brave den inen dosyaları ntfs alana yazabiliyoruz yani kurulum dosyalarını ntfs ye yollama yolu yok mudur

Yardım edebilir misiniz şimdi ne olacak 50 gb yerel disk c den ayırdım onuda ext 4 yaptım bir şeyi bozmadan nasıl yapacağım

Birleştirmek istediğiniz blok ile birleştirilecek blok arasında 700mb’lık ntfs bir alan var. bu alan olmasa bile birleştirdikten sonra eski bloğu sola taşımak gerekirdi. Her halükarda sistem bozulacak. Bence windows ile açılış yaparak Pardus kurulu olan diskleri silip boş alanla birleştirerek kurmak daha sağlıklı olur.Yoksa daha çok uğraştırıcı ve veri kaybına sebep olabilir.

peki Tek bir 104 gb olmadı iki tane 52 gb oldu tek bir şekilde olmadı son durumda mesela diyelim girdim pardus yazılım merkezinden indirdiğim ikinci bölünen 50 gb taşınmaz değil mi artık brave vivaldi vs indirdiğimiz resimleri en fazla ntfsye kadar atarız pardusa da hiç güncelleme yapmadan mı kullanacaz anlamına geliyor eğer veri kaybı istemiyorsak windowsa hiç ihtiyacım olmasa kullanmam ama illaki oluyor galiba tek çözüm yolu bu format dışında değil mi

Bence tüm disk işlemlerinizi windowsdan düzenledikten sonra Pardus kurun. Pardus’dan yapacağınız işlemleriniz windows tarafını etkileyecek. Pardus’u yeni kurduysanız zaten önemli dosyanız çok yoktur. Kurulum daha kısa ve güvenli olacaktır.

bir soru daha sorabilirmiyim bu konudan bağımsız şimdi windows 11 güncelleme aldı geçen haftalarda grubu bozdu bir daha yapay zeka ile epey uğraştım tamir ettim ; windows Updateyi kapadım soru şu windows update grub bozulmasın diye hep kapalı mı kalmak zorunda mı başka bir çözüm yolu var mı yani grub bozulmaması için dual boot sistemlerde ne önerilir,

Önerim windows bağımlılığından kurtulmak :slight_smile: