Teleteks ile internet farkı

teleteks nedir ? teleteks internete benzer mi.
Ben Web 1.0 a benzettim
teleteks "AĞ"mıdır ve insanlarla iletisime girebilir mi

Bir an nostalji yaşattın hepimize :grinning_face_with_smiling_eyes:

Teletext, sadece uyumlu televizyonlarda görüntülenebilen, internetin ilkel hali gibi birşeydi. TV yayınının içine kodlanarak gönderilirdi. Hava durumu, kısa haberler, enteresan fıkralar vb yayınlanırdı. “Gözlerin Aydın, kulakların Manisa” fıkrasını herhalde teletexti bilip de hatırlamayan yoktur…

Öyle işte. Konumuzun dışında, internet yaygınlaşmadan ortaya çıkmış, ama gelişmeyip etkisini kaybetmiş bir teknolojidir.

Teleteks değilde teleks olabilir dediğin.
Çevirmeli ağlarda çalışırdı.

Birde radiofax varmış. Karşılıklı resim yazı gönderebiliyorsun.

Teletext ağ değildir. Bir tür yayındır ve yayından sizin işaretlediğiniz kanalı yayın dalgaları sırasında seçip ekranda görüntülemeye yarar gibi bir mantığı var. Radyoda kanal değiştirmek gibi televizyon üstünde sayfa değiştiriyorsunuz. Ağ olması için en azından iki makine arasında alış veriş olması lazım. Burada sadece alıcı durumu var.

ChatGPT yanıtını da paylaşayım.

"Teletext, bir ağ olarak tanımlanamaz. Teletext, analog televizyon yayını üzerinden gönderilen bir bilgi hizmetidir. Teletext, televizyon yayınlarında kullanılan bir alt yazı sistemidir ve ekranın altında bir dizi sayfa sayfası sunar. Bu sayfalar, televizyon izleyicilerine haberler, hava durumu, spor skorları, finansal bilgiler ve diğer bilgiler gibi çeşitli içerikleri sunar.

Teletext, her televizyon kanalında bulunan bir sistemdir ve her kanal, kendi teletext sayfalarını oluşturur. Teletext sayfaları, sayfa numaralarına göre erişilebilir ve kullanıcılar televizyon uzaktan kumandaları üzerinden sayfalar arasında gezinebilirler.

Teletext, tamamen dijital bir sistemdir ve geleneksel televizyon sinyalleri üzerinden taşınır. Teletext sayfaları, özel bir kodlama sistemi kullanarak televizyon yayını sırasında gönderilir ve televizyon alıcısı tarafından alınır. Kullanıcılar, teletext sayfalarını görüntülemek için televizyonlarında “teletext” veya “text” düğmelerine basarlar.

Özetle, Teletext, bir ağ değildir, ancak televizyon yayını üzerinden gönderilen bir bilgi hizmetidir ve televizyon izleyicilerine farklı içerikler sunar."

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.