Terminal kullanımını Türkçe hâle getirmek amacıyla geliştirdiğim küçük ama işlevsel bir açık kaynak projeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle terminale yeni başlayan kullanıcılar veya komut satırını Türkçe terimlerle kullanmak isteyenler için faydalı olacağına inanıyorum.
Bu proje, terminal komutlarını Türkçeleştirerek komut satırına aşina olmayan kullanıcıların komutların işlevini daha kolay kavramasını sağlamayı hedefler. cd yerine gir, pwd yerine neredeyim, ls yerine göster gibi tanımlı alias’lar ve fonksiyonlarla terminal deneyimini Türkçe hale getirir.
Özellikler
Komutların Türkçe karşılıkları alias olarak tanımlanır
Dağıtıma göre otomatik olarak apt, dnf, pacman gibi paket yöneticilerini algılar
bash, zsh ve fish kabukları ile uyumludur
Kılavuz dosyası desteği (yardım fonksiyonu)
göster fonksiyonu ile ls komutunun Türkçe bayraklı karşılığı
Dosya işlemleri, ağ komutları, sistem bilgisi, veri işleme gibi çok sayıda alias
Kurulum
Proje tek bir bash betiği üzerinden çalışmaktadır. Kurulum için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterli:
Kurulum sonunda .bashrc, .zshrc veya fish/config.fish dosyalarınıza source satırı eklenir. Terminali yeniden başlatarak Türkçe komutları kullanmaya başlayabilirsiniz.
Geri bildirimlerinizi bekliyorum bu proje pardusa yeni geçmiş kişilerin ingilizce dayatmalar yerine terminal komutlarını en azından temel dosya işlemlerini türkçe olarak yapabilmesini sağlıyor
Elinize sağlık. Güzel bir başlangıç.
Kullanıcı ilgisine bağlı olarak mevcut bilişim terimleri sözlüklerinden de yararlanarak daha da geliştirilebilir.
Bazı öneriler:
Fikir güzel gibi görünse de bu tarz şeylerle uğraşmak yerine Türkçe dokümantasyon ve çevirilere önem verilmesi daha mantıklı görünüyor. Komutları, programlama dillerini, konfügürasyon dosyalarını Türkçe yapmanın çok bir faydası olmaz. Bunun yerine bunların çıktılarını, arayüzlerini ve dökümantasyonlarını Türkçe’ye çevirmek daha faydalı olacaktır. APT, nano gibi programlar bunlara örnektir.
Bu tarz şeylerin İngilizce olmasının nedeni İngilizce’nin evrensel bir dil olmasıdır. Bu sayede ülke/anadil farketmeksizin her kişi bunları kullanabiliyor. Bunların başka bir dilde yazılması durumunda oluşacak kaosu hayal edemiyorum. Bir konfügrasyon dosyasını açıyorsunuz, tüm değişkenler Almanca. Ya da bir programa katkı yapmak istiyorsunuz ama yazıldığı programlama dili Çince. Zaten tek bir dili öğrenmek bile uğraştırıcı iken bir sürü dili öğrenmeye çalışmak imkansız gibi bir şey. Çeviri, yapay zeka vs. var diyeceksiniz ama standart bir dil olacakken neden basit bir şeyi yapmak için kırk takla atalım ki? Bu tarz şeyler İngilizce öğrenmeye bahane olmamalı.
Böyle yorum yapınca bu sefer çamur atmaya çalıştığımı veya Türkçe’ye sahip çıkmadığım gibi bir algı ortaya çıkıyor ama alakası yok. Biz dökümantasyonları, arayüzleri ve çıktıları Türkçe yapalım; kullanıcılar oralardan komutları kullanmayı öğrenir. Standartlaşmış komutları başka dillere uyarlamak faydadan ziyade karmaşıklık ortaya çıkaracaktır.
Öncelikle geri bildirimiz için teşekkür ederim. Haklısınız fakat bu geliştiricilerin alıp da terminale eklemesi için oluşturulmuş bir proje değil geliştiriciler zaten ingilizce kullanabilir fakat linuxa yeni başlayan hele ki pardusa yeni başlayan biri bunu kurarsa temel dosya işlemlerini sadece yardım komutuna basarak 15 saniyede öğrenip kafa karıştırıcı komutlardan uzak durur bu şekilde temel komutları çalıştırabilir hatta daha sonrasında ingilizce komutları öğrenmesi için bile kolaylık sağlayabilir aynı hiç yazılım dili bilmeyen birinin bir dile başlamasındansa temel syntaxa farklı bir dilden hakim olan birinin o dilde daha hızlı yol alacağını düşünüuyorum