Pardus, hâlihazırda gnome ve xfce masaüstü ortamlarını içeren sürümler sunmaktadır. Ancak bu iki masaüstü ortamı her kullanıcıya hitap etmemekte. Özellikle deneyimli Linux kullanıcıları ve sistemden yüksek düzeyde verim almak isteyenler, genellikle tilling wm (örneğin i3, dwm, Hyprland, Sway vb.) tercih etmektedir.
Bu nedenle Pardus’un, deneyimli kullanıcıları hedefleyen, tercihen minimalist bir bir modül eklemesi hoş olacaktır. Bu modül ekleme için awesome wm tercih edilebilir kendisi built-in bir menü ile gelmekte.
awesome wm default açılış ekranı. Gayet basit ve güzel pardus için özel bir config dosyası için yardımcı olabilirim.
Arch ı denemek için kurmuştum üzerinde sanal makinada arch tabanlı bir dağıtım çalıştırdım dondu kitlendi açılmadı bişeyler oldu. Stabillik önemli.
Pardusu teknoloji dergilerinin yanında çalışan dvd olarak verildiği zamandan biliyorum. Çöken şifresi unutulan windowstan veri almak için kullanışlı oluyordu.
windowsun ramdeki veri ile birlikte daha hızlı açılabilmek için verileri diske kaydedip ssd nin 13 14 tb daha ömründen gittiğini görünce pardusa geçtim.
son kullanıcı için gnome gayet güzel windowstaki exe msi programları windows gibi açabilsek android telefon fibi apk ları açabilsek linux un bi eksiği olmayacak.
Gnome zaten başlı başına güzel bir wm ama son dönemlerde aldıkları radikal ve mantıksız kararlar (kullanıcıyı zorla bir şey kullandırtmak gibi) ve teknik kullanıcılar için kullanması biraz gereksiz.
Sway kullanan biri olarak katılmıyorum. Window managerlar tam olarak bu işin detayına inecek kullanıcılar için var, kurması zaten debian bazlı distrolarda hiçbir problem yaratmamaktadır fakat bunu ayrıca desteklemek mantıksız çünkü her kullanıcının configi birbirinden farklı olacaktır
Varsayılan yapılandırmalar hazırlanarak, kullanıcının sıfırdan her şeyi kurmasına gerek kalmadan temel bir tilling deneyimi yaratılabilir.
Amaç, zaten xfce veya gnome ile ilgilenmeyen terminale hâkim ve sistemi özelleştirmeyi seven kullanıcıları hedeflemek.
Bu yüzden aşırı kullanıcı dostu değil,minimalist ve teknik kullanıcıya uygun bir sürüm oluşturulabilir.
Ayrıca, modül yapısıyla gelen bir pardus-tiling paketi yapılabilir i3/sway gibi WM’lerin varsayılan konfigürasyonlarla hızlıca kurulması da mümkün olabilir.
Her kullanıcı isterse Pardusun kendi yaptığı default config üzerine düzenlemeler gerçekleştirebilir. Mantıksız değil tilling wm demek sisteme daha yatkın olmak, performanslı kullanmak ve donanıma az yük bindirmektir.