Bu işbirliği bir yapay zekâ işbirliği. İşletim sistemi ile alakası yox. Ama bence Microsoft ile anlaşma yapmak yerine Türkiye’de yapay zekâ üzerine gelişme yapabilecek pek çox sayıda mühendis ve firma çıkacağı kanaatindeyim. T3AI, açık kaynak Llama veya farklı bir açık kaynak yapay zeka baz alınıp geliştirme yapılabilinirdi diye düşünüyorum.
TOGG ve Microsoft anlaşması maalesef beni üzdü.
Batarya bayaha maaliyetli ve zahmetli bir iş, yüksek ARGE gerektiriyor ama motorda bir nebze tecrübemiz var ilerleyen vakitte yerli motora geçileceğini umuyorum.
Ben siyasi görüşten tamamen arınmış bir insanım. Başta ben de tavırlıydım ama kullananlardan gelen geribildirimlerin çoğu iyi yönde. Bazı yazılımsal sorunları da var.
Mesela TOGG’un kaza videolarına denk geldim bir iki defa. Bunlar öyle böyle kazalar değil “feci” kazalar; ölenler falan var. TOGG tarafına bakıyorum doğal ezilmeler parçalanmalar var evet. Ama karşı tarafta “araba” diye birşey kalmamış.
Sağlam yani, orasına diyeceğim birşey yok. Ama girişim olarak ülkeye ne getirir ne götürür orasını bilemiyorum.
Türkiye’de gelişmiş bir yapay zeka henüz yok. Dünyada da sınırlı. Togg romantik bir şirket değil en iyisinin peşinde koşuyor. Microsoft yapay zekası openai tabanli ve Dünya’nın bu anlamda en iyisi kabul edilebilir. Togg hedefi en iyi deneyimi yaşatmak. Böyle bir anlaşmayı yapması bile başarı. Pardus Microsoft’un alternatifi değil, Pardus Windows işletim sisteminin alternatifi. Ben olumlu bakıyorum.
Ncapten 5* almak hiç kolay bir durum değil, rastgele numune yöntemiyle seçilen araçların kaza testlerinde insan modellerinin aldığı hasarlar kaydedilip ona göre puanlama veriliyor. Test kazalarının hepsi standart, birinde diğer araca göre farklı sonuç verecek tek değişken aracın dayanıklılığı.
Togg’un bazı parçalarının yerli olmamasının Pardus ile alakasını anlayamadım. Bunu geçtim, aracın çarpışma testinde 5 yıldız almasının Microsoft ile ne alakası var? Pardus’u destekliyoruz elbette ama bu kadar saçmalamaya da bence gerek yok.
Herkes ister Togg’daki her parçayı biz yapalım ama iş öyle olmuyor maalesef. En basit bir parça için bile tonla Ar-Ge, mühendislik ve para harcanıyor. Üstüne hiç deneyiminiz ve tecrübeniz yoksa öngörülemeyen sorunlar başınızı yakar. Bu tarz işler zamanla olacak şeyler. Togg zamanla kendi motorunu da yapar, bataryasını da yapar, tasarımını da yapar. Siz sadece 1 senede geliştirilip ama sonradan öngörülemeyen sorunlar sebebiyle arıza yapan bir motor mu istersiniz? Yoksa senelerce tecrübesi olan bir firma tarafından yapılmış bir motor mu?
Togg ilerlemeye tam gaz devam ediyor. Sedan versiyonu da çıktı şimdi. Söylediğiniz şeylerin ne Pardus ile alakası var, ne de Microsoft ile.