Türkçe programlama dili

Arkadaşlar python gibi güçlü ama türkçe progrmalama dili geliştirmek
isitiyorum . açık kodlu olsa bunu nerden başlayabilirim

1 Beğeni

neden buna ihtiyaç duydunuz. Türkçe programlama dili yazmadan önce “git ve github” nedir diye bir araştır ve bunları kullanmayı çok iyi öğren

1 Beğeni

Türkçe kodlama yapabilenlerin yapması gereken önemli bir iş tebrik etmek gerek

Python’da türkçe karakter kullanarak kodlama yapabilirsiniz. Örneğin:

değişkenim = 5
yeni_değişkenim = değişkenim + 10
print(yeni_değişkenim) // 15 yazdırır.

Türkçe programlama dili diyebileceğimiz şey sadece “if” yerine “eğer” yazmak olur, çünkü geri kalan çoğu şey (Mesela belirli işlevleri gerçekleştiren popüler kütüphaneler) kullanıcılarca oluşturulduğu için onlar türkçeleştirilemez.

Programlama dillerinin ingilizce olması aynı zamanda da bir avantaj. Mesela bir fransız, fransızca kod yazıp bunu paylaşsaydı biz bunu anlayamayacaktık. İngilizce ortak kullanımı ile elin çinlisi de hintlisi de aynı kodu okuyup anlayabiliyor, bu da sizin erişebileceğiniz kaynak sayısını 1 den 1000’e çıkarıyor.

Fakat hiç bilmeyenlerin tanışmasını sağlamak ve ilkokul ortaokul gibi yerlerde kodlama öğretimi için Türkçe Programlama Dili şeklinde bir proje oluşturmuşlar. Türkçe olarak program yazabiliyorsunuz lakin sadece o site içerisinde çalışıyor.

3 Beğeni

Mesela bir fransızca kod parçacığı: (misal)

si ( obtenirUtilisateur() == utilisateurActuel ) {
  imprimer("l'utilisateur est le même")
}

Ben bilgisayar mühendisliği öğrencisi olmama rağmen kodun işlevini anlayamadım tek tek her şeyi İngilizceye çevirmem gerek ki kelimeler düzenli cümleler olmadığı için bununla da pek başarılı olamam.

Fakat aynı kodun ingilizcesini azıcık da olsa ingilizce bilen anlayabilir:

if ( getUser() == currentUser ) {
   print("Users are equal")
}

Demem o ki Türkçe Programlama Dili denen şey eğitim dışında kullanılması pek mantıklı olmayan bir şey. Ülkenin kendini dışa kapatması, bilgi kaynağını 1000’den 1’e indirmesi demek. Buna gerek yok.

2 Beğeni

Arkadaşlar Pardus gibi herkes bir kütüphane oluşturulsun bu konuda iyi olanlar tarafından
sürüm çıksın ortaya
Java çok kodla az iş ama Python öyle değil
daha basit esnek.
Html 5
Tag aç kapa
bunun yerine span
yerine etiket: içerik, css:color.red
Burda az kod. Ama css kadar tanım var. Yani anlatmak istedeğim mantık farklı olması

arkadaşlar farklı bir mantıkta bir türkçe dil
html5 yeni yürün
bunu mesala
etkiket:yeni ürün.css:red
gibi daha farklı bir yapı
eğer (anahtar)x:y
döngü 1 başla :şart:arttırma değeri
komut

;
daha özgün
yada çok farklı mantığa sahip bir programlama dili

1 Beğeni

Adam iyi niyetli olarak bir şey demiş. Yerden yere vurmuşsunuz. bin pişman etmişsiniz. Şahsen bende yunuse44 gibi düşünüyorum. Türkçe programlama dili olsa . (excel de Türkçe fonksiyonlar var akılda kalıyor en azından )

2 Beğeni

@Hongis_3 excel de Türkçe fonksiyon yok. Türkçe çeviri var. aynı excel dosyasını İngilizce excel ile aç fonksiyonlar İngilizce görünür. aynı mantık ile IDE yada plugin geliştirilebilir. ama profesyonellere hitap etmez, daha çok hobi amaçlı yada çocuklar için eğitimde kullanılabilir. yani aynı kodları ingilizce makinede açınca İngilizce gösterecek. Türkçe makinede açınca Türkçe gösterecek.

Programlama dili oluşturmak için Assembly’i kullanarak bir derleyici ve derleyicide derlenebilecek programlama dilinizi yazmalısınız.

Bunu bilmiyorsanız internetten kendiniz sağlam bir çaba ile öğrenebilir, yahut üniversitelerden birinde 4 yıllık bir bilgisayar mühendisliği programına dahil olup bu dersi alabilirsiniz :slight_smile:

1 Beğeni

Hevesinizi takdir ediyorum. Ama şunu bilinki zaman en kıymetli masraf. Eğer zamanınız, hevesiniz ve bilginiz varsa birşeyler katacak bir ürün geliştirin. If yerine eğer kullanınca var yerine değişken kullanınca etraf programlamacı kaynamayacak. Olaki kaynadı durum daha da kötü. Kendi kendine okuyup yazan dış dünyaya kapalı bir topluluk olacak. Ama kendinizi geliştirmek istiyorsanız programlama dillerinin yapılarını, dil işleme algoritmalarını, debugların nasıl yazıldığını araştırın ama bunu yaparken kabul görmüş ulusal diller kullanın derim ben. İnsanların sizin yaptığını tercih etmeleri için öyle bir dil geliştirmelisiniz ki pythondan vazgeçip size gelsinler. Ha o kadar hedefim yok çocuklara eğitim olsun diyorsanız dünya artık sketch tarzı modellere bakıyor onu araştırın derim. Ya da olan bir dile arayüz ya da framework belki çok daha faydalı olacak sizin içinde güzel bir tecrübe olacaktır diye düşünüyorum.

Saygılarımla,

4 Beğeni

Genel olarak olumsuz cevap yazanlara katılıyorum. Görüşlerim:

If yerine eğer yazmanın ötesinde, birkaç mevcut dilin iyi yanlarını alarak pratik, modern ve özgün bir dil icat ettiniz diyelim. Bunun için bir derleyici (automata theory, lexical analyzer, AST, parser, code generator, code optimizer) veya yorumlayıcı yazacaksınız. Java gibi platform bağımsız olacaksa bir de sanal makine geliştireceksiniz.
Yetmez, kütüphaneler yazacaksınız, .Net olmasa C#, JavaSE/JavaEE olmasa Java olmazdı.
Yetmez, frameworkler yazacaksınız, bugün tüm işler bu çatılar üzerinden yapılıyor.
Yetmez, tüm bunlara yenilikler ekleyecek ve hatalarını düzelteceksiniz.
Ve hepsinden önemlisi süreklilik sağlayacaksınız, gidenlerin yerine devamlı arkadan birileri gelecek.
Tüm bunlar uluslararası işgücünde hemen hiçbir değeri olmayacak özgün bir programlama dili ve platformu için (herhalde küresel olalım kaygısı da yok bunu isteyenlerin). Kimler buna razı olur? Ulusal düzeyde buna razı olacak bir kesim yok, kotaracak imkanlar da yok. Uluslararası düzeyde destek lazım, nasıl sağlanabilir? 1,3 milyar müslümanın desteğini arkanıza alabilirseniz, bir ihtimal olabilir. Ancak şöyle bir sıkıntı var: bu iş tünel, AVM, yol, metro yapmaya benzemez; derin entellektüel birikim lazım, ve bu maalesef İslam aleminin tarihsel olarak zayıf kaldığı bir alan. Okuma alışkanlığı yok, halkta kütüphane kültürü yok, sessizlik dinginlik arayan entellektüel kişilere saygı yok, empati yok. Yani programlama dilini yazınca iş bitmiyor, arkasından yüzbinleri sürükleyebilmeniz lazım.

Hala yaparım diyorsanız buyrun düzinelerce açık kaynak programlama dili derleyicileri, motorları, kütüphaneler, çatılar… üniversitelerin compiler design derslerinde okutulan kitapları da internetten sipariş edin başlayın okumaya. Kolay gelsin.

1 Beğeni

Yazdıklarıma bir açıklık getireyim: hiç kimsenin hevesini kırmak amacıyla yazmadım, aksine teşvik ederim. Ancak önce bilgi sahibi olun, neye kalkıştığınızı bilin, bir planınız olsun. Ondan sonra önünüz açık.
Örneğin, Rust diye iddialı bir programlama dili çıktı, projede çalışanlara bakıyorum, 18-20 yaşlarında gencecik insanlar. Nasıl oluyor anlamış değilim, çünkü Bjarne Stroustrup C++ dilini tasarladığında doktorası vardı ve 30’lu yaşlardaydı, bu insanlar nasıl o düzeye 19 yaşında ulaşabildi? Herhalde 12-13 yaşlarında bilgisayar mühendisliği kitaplarını alıp çalışmaya başlıyorlar, bir yandan da okula gidiyorlar. jQuery kütüphanesini yazan kişi de 18-19 yaşlarındaydı. Durum böyle. Artık hiç kimseye “yapamazsın”, “daha yaşın çok genç, okulunu bitir önce” demiyorum.

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.