Türkiye için bir oyun konsolu geliştiriyorum içinde intel/amd işlemci kullanılacak nvidia/amd ekran kartı kullanılcak m2 ssd olucak 3d printer ile dış kasası basılacak işletim sistemini kendim yapmak istedim marka hazır işletim sistemini az çok kafamda tasarladım ve işe başladım fakat tasarım ve yazılım konusunda çok fazla hata oldu en son 1 tane iso dosyası yaptım ve test ettim çalıştı ama hiçbir özelliği çalışmıyor yazılım konusunda destege ihtiyacım var tasarımını yapa bilirim ve bazı düşüncelerimde var pardus işletim sisteminin yazılımında değişiklikler yapıpı oyun konsolu yazılımı gibi bişeye çevirip bu yaptığımız konsola kursak ola bilir bence eğer başarılı bir proje olursa seri üretime geçirmeyi düşünüyorum ama yazılıma ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim.
Güzel bir vizyon, nedense benim de çok büyük bir vizyonum var, ancak şunları söylemek isterim:
- 3D printer ile kendi konsolunuzu yapacaksınız, bu güzel. Ancak çok bilgi gerektirir. Sanırım yazılımdan daha çok tasarımla ilgili bilginiz var, eğer yaparım diyorsanız çok da güzel olur açıkcası…
- Bu aralar çok fazla gördüğüm Pardus’u alayım, kodlarını değiştireyim mantığı konusunda bir yere değinmem lazım:
Her şeyde Pardus’u alıp, değiştirip istediğiniz kıvama sokamazsınız, neden mi?:
- Büyük kod yapısı: Ee tabi Debian tabanlı olunca arkasında inanılmaz bir kod yığını var, ayıklamanız gereken şeyler… bilmiyorum?
- Yanlış mimari seçme olasılığı: Bakın yanlış mimari demiyorum ancak isteğinize göre Arch veya RPM tabanlı başka bir HAFİF VE OYUNLAR İÇİN OPTİMİZE dağıtım işinize daha çok yarayabilir.
- Ben de kendi işletim sistemi Biso ve masaüstü yöneticim Bet’i geliştiriyorum, hoş, daha çaylak bile değilim ama olsun yapıyorum diyelim. Ben özellikle bu projede planlama aşamasında çok takıldım, çok uzun vaadli bir proje ve en az 1 yıl ötesini planlamak gerekiyor, tabi bilgim yetmedi ve yapamadım, bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.
Yazılım kısmında ayrı bir işletim sistemini optimize etmeyi planladığınızı düşünürsek bence doğru seçim hafif dağıtımlarla başlamaktadır, hatta Tiny Core Linux bile uygun seçenek olabilir başlangıç için (bkz: Tiny Core Linux Resmi Site)
Yazılım yardımı isteğinizi daha detaylandırırsanız daha iyi bilgi verebilirim.
TinyCore sadece RAM’de çalışmıyor mu? Konsolun işletim sistemi TinyCore olursa ilerleme sürekli kaybolur. Ya da ilerlemeyi kaydetmek için bir bulut hizmeti gerekir.
Puppy Linux biraz daha büyük ama disk ile etkileşime geçebiliyor sanırım.
Yorumunuz yerinde ancak ben başlangıç aşaması için Linux mimarisini keşfetme adımını kastettim, tabi puppy linux’da iyi bir seçenek olabilir
burada da yazdığı gibi hafif dağıtımlar arasına kesinlikle girer puppy linux
Türkiye için bir oyun konsolu geliştiriyorum.
El cevap:
Yapamazsın.
Haydi dağılabiliriz çocuklar.
Oyun konsolu gibi şeyler basit bir hayalle yapılacak şeyler değil.
Raspberry Pi gibi eh işte bir performansa sahip bir bilgisayarı tasarlamak bile ciddi bilgi ve bütçe gerektiren bir işken Playstation 5 veya Xbox Series X gibi son nesil konsollarla kapışacak bir donanımı tasarlamak anca dev şirketlerin yapabileceği bir iş. Milyarlarca dolar ve binlerce mühendis ordusu yetmez üstüne yıllarca tecrübe gerekir.
Oyun konsolunu sadece yapmak bitmez. Konsolu satmanız da gerekiyor. Bunun için ne lazım? Oyunlar. Yaptığınız konsol ne kadar güçlü olursa olsun, ne kadar güzel olursa olsun oynanacak oyun yoksa kimse o konsolu almaz. Oyun yapımcılarını çekmek ise günümüzdeki rekabet ortamında imkansız bir şey. Bir konsolu alan oyuncu o konsola bağlı kalıyor. Başka bir konsol satın almıyor eğer aşırı oyun meraklısı değilse. Adam akıllı oyunlara sahip olmadığı için zamanına göre üstün teknolojisine rağmen başarılı olamayıp tarihin tozlu raflarına giden tonla konsol var. YouTube’da bunlarla ilgili bir sürü belgesel bulunuyor. Enis Kirazoğlu’nun konsolların tarihini anlattığı videoları önerebilirim.
Bunları hevesinizi kırmak için yazmıyorum. Ama oyun konsolu yapmak bir forumda “Türkiye için bir oyun konsolu geliştiriyorum” yazmak kadar basit değil maalesef. Tonla zaman ve yatırım isteyen bir iş. Başka bir rakibin piyasaya girmesine izin vermeyen vahşi rekabette cabası. Daha basit hedefler üzerine çalışın. Büyük hayallere dalmayın. Bunlar hemen olacak şeyler değildir.
O zaten ortada, benim anladığım bunu hobi olarak şuanlık yapacak arkadaşımız ancak eğer şimdiden büyütmeyi planlıyorsa o iş biraz sıkıntı, pazar payını domine edenler çok büyük yoksa belki olabilirdi, hobi olarak kalmalı, veya çok sıkı disiplin ile kariyer planı…
Merhaba yorumunuz için teşekkür ederim.Proje bitti ve birazdan açılmayı yapacağım.
Merhaba ilk olarak yorumunuz için teşekkür ederim. Ben 6 aydır bu projenin üstünde çalışıyordum ve dün bitti her şey hazır açıklama yapacağım en geç 1-2 ay içinde satışa çıkacak.