Türkiye' nin CPU ve GPU üretimi var mı?

COVID-19 salgını sebebiyle birçok ülkeyle sınırlarımızı kapattık ve buna her gün yenileri ekleniyor. Casper, Vestel, General Mobile gibi Türk markaları var ancak merkezi ve grafik işlem birimlerini (CPU ve GPU) ithal ediyoruz. İthalat yapılamaması durumuna karşı bizim bir işlemci üretimi projemiz var mı? Varsa ne durumda?

Türkiyenin çakıl adı verilen mikro işlemci projesi var. Fakat bu şimdilik füze, savunma sistemlerin de ufak işlemleri yapılması için devam eden proje fakat cpu hele gpu üretimi için ilk başta farklı fabrikalar kurulması gerek. Çin bile işlemci üretmek için japonya dan alıyorlar parçaları.

1 Beğeni

Selam,

O ismini saydığın firmaların, markaların hangi teknolojileri var? Yani, fikri ve sınai mülkiyet hakları neler, ne yapmışlar, ne geliştirmişler? Bu sorunun cevabını doğru ve düzgün verebilirsek diğer sorunun (CPU ve GPU üretimi vs.) cevabı da ortaya çıkar bence.

Sevgiler, saygılar.

Silikon vadimiz yok.
Transistor bile üretemiyoruz.
Dışardan yedek parça alıp toplama pc telefonları yerli üretim diye yutturma var.

Hocam aslında mühim olan yazılım boşver cpu gpu yu. Neden dersen apple örneği her yıl üç telefon çıkarıyor ve en az 5 yıl yazılım desteği veriyor yazılım ve donanım kendine ait olduğu için optimasyon mükemel ve iphone 11’de oynadığın ve ya kullandığın uygulamayı az bir pil veya performans kaybıyla iphone5 oynayıp kullanabilirsin. Çünkü optimasyon donanıma göre yapılıyor herşey yazılım.

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.