Turkman Linux Enduser ISO yayınlandı!

Yerli ve Milli Paket sistemini (YMP) kullanan Turkman Linux nihayet son kullanıcı için Cinnamon masaüstü ortamı ile gelen ISO yayınladı! Umarım Pardus gibi güzel yerlere gelir.

Tanıtım işi bende :slight_smile:

4 Beğeni

4gb ram ile oynanabilirmi bu . ekran kartıda tabi Ati radeon hd 5670 1gb sanırım . İşletim sistemine bakayım dedim oyun ilgilimi çekti :slight_smile:

4 GB ile denemek lazım bişi diyemem.

Emeği geçenlerin eline sağlık. Şuana kadar güzel ilerliyor proje. Son kullanıcı için geliştirilmesine ihtiyaç var. Pratik kurulum, kurucu yazılımı, yazılım veya uygulama merkezi ve Pardus benzeri çeşitli uygulamalar geliştirilmesi gerekir. İşten anlayan yazılımcıların Türkmen Linux için katkılarını bekliyoruz. Neden bir vin ubuntu , openkylin gibi güzel bir işletim sistemi olmasın. Eğer bu sistemlere benzer güzel bir görsellik ve pratik kullanım sağlanabilirse çok güzel yerlere gelebilir Türkmen Linux. Çünkü işin zor tarafı geride kalmış.

1 Beğeni

Hocam yaklaşık 10 gündür Turkman Linux’u (Enduser Edition) ana makinada kullanıyorum. Değerlendirmelerim şu şekildedir.

En son yayınlanan ve benim de kullanmış olduğum Turkman Linux Cinnamon Enduser ISO da;
Kernel: 6.10.5
Mesa: 24.0.2
Firmwares: 11 Ağustos 2024
Desktop: Cinnamon 6.2.7 dir.

Sistem ilk kurulum sonrası benim gibi yıllardır debian taban kullanmış birine terminal komutları farklı olduğu için biraz sıkıcı geliyor. :slight_smile: Ancak zamanla alışıyorsunuz. Nosytemd ve bazı servislerin kapalı gelmesi sistem performansını ciddi şekilde etkiliyor. Laptopda uzun saatler işler yapmama rağmen batarya süresi müthiş diyebilirim.

Bilindiği gibi Turkman Linux aslında biraz daha ileri seviye Linux kullanıcılarına hitap ediyor. Sistem paketleri ve masaüstü ortamına ait paketlerin dışında neredeyse hiç bir şeyi depo da bulundurmuyor. Peki bu dezavantaj mı? Kesinlikle değil ve sistem üzerine yoğunlaşılacak. 3. Parti uygulamaları ister derleyerek istersek flatpak ve appimage şeklinde zahmetsizce kurup kullanmak mümkündür.
(Kurulum aşamasından bu yana onlarca flatpak ve appimage paket test ettim ve gayet başarılı)

Bu işe meraklı ileri seviye Linux öğrenme heveslisi genç arkadaşların Turkman Linux e destek olmaları ve paket yapması öncelikle kendilerini geliştirmelerine yine ekibin işini rahatlatarak depoda daha fazla paketlerin eklenmesini sağlayacaktır.

Ryzen 7 8845hs işlemcili laptopda yaptığım testlerde kurulum dahil hiç bir donanımsal sorun yaşamadım ve gayet akıcı bir şekilde sistemi kullanıyorum. Steam ile yaptığım oyun testlerinde oyun performansı da çok iyi.

Hali hazırda sistem %95 oranında son kullanıcı için hazır durumda. Gözlemlediğim bir kaç eksikler var ancak dikkate alınacak şeyler değil. Turkman Linux için puan verecek olursam 10 üzerinden 9,5 :wink:

Turkman Linux Cinnamon Enduser ISO yu test etmek isteyenler için indirme linki:
https://github.com/turkman-linux/turkman-enduser/releases/download/latest/turkman-cinnamon-enduser.iso

ISO yu ister live olarak test edin, isterseniz de çok kolay kurulum aracı var ana makinaya kurabilirsiniz! Nasıl kurulduğuna dair youtube video attım.

Turkman Linux ve Pardus ile devamke…

1 Beğeni

(gönderi yazarı tarafından silindi)

1 Beğeni

Bu oyunu kazam ile 30fps ayarla çekmişim. Aslında oyun yağ gibi akıyor ancak video da oyun takılıyormuş gibi olmuş. :slight_smile:

Videolar da ses yok. Yorum da yaptım

steam kurdum denedim :slight_smile: farkettimki ücretliymiş oyun . Tabi sanal makinada kurdum Sonra sildim . Pardus artık demirbaş işletim sistemi . Gayet güzel stabil çalışıyor . Cep telefonu içinde çıksa ne güzel olur .

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.