Ubuntu 24.4 vs Pardus 25.4 karşılaşması

Kriter Ubuntu 24.04 Pardus 25
:wrench: Temel Debian tabanlı (LTS) Debian tabanlı (yerli özelleştirme)
:desktop_computer: Masaüstü GNOME XFCE / KDE (daha hafif)
:zap: Performans Orta Genelde daha hafif
:package: Paket sayısı Çok geniş repo (on binlerce) Daha sınırlı ama yeterli ([Yandex][1])
:brain: Topluluk Global, devasa Türkiye odaklı
:lock: Güvenlik Stabil, test edilmiş Kamu odaklı optimize
:technologist: Geliştirici ortamı Çok güçlü Orta (ama yeterli)
:tr: Yerelleştirme Var Çok daha iyi
Arkadaşlar Yapay zeka dan böyle bir karşılaştırma yapmasın istedim aldığım sonuçlar bunlar

:bar_chart: Genel Bakış: Pardus 25.1 vs Ubuntu 26.04 Karşılaştırması

Özellik Pardus 25.1 (Bilge) Ubuntu 26.04 LTS (Resolute Raccoon)
Temel Dağıtım Debian 13 (Trixie) tabanlı Debian tabanlı (Bağımsız ekosistem)
Masaüstü Ortamı GNOME 48 / Xfce 4.20.2 GNOME 50 (Özelleştirilmiş)
Çekirdek (Kernel) Linux Kernel 6.12 Linux Kernel 6.15+ (HWE ile güncel)
Paket Yönetimi APT / Pardus Yazılım Merkezi APT / Snap / App Center
Destek Süresi 3-5 Yıl 5 Yıl (Pro ile 12 yıla kadar)
Öne Çıkan Özellik Yerli Araçlar Geniş Donanım ve Topluluk Desteği
2 Beğeni

ben anlamadım ney ispatlamaya çalışıyorsunuz ben ne zaman ne yazsam zıtın yazmaya çalışıyorsunuz ayrıca ben yapay zeka ile karşılaştırdım bir idda için dede degilim

ayrıca çıkmamış bir sürüm üzerin den karşılaştırma yaptınız farkındamısınız yarın yayınlacak bir sürümü örnek göstermişsiniz

Üstadım bana yazdıysanız size karşı birşey ispatlamaya çalışmıyorum. Gemini üzerinden karşılaştırma yapıyorum. Sizin sürüm ile benim karşılaştırdığım sürüm farklı. Siz konuyu açtığınız için oraya yazdım.

2 Beğeni

sorun yok ben var olan iki sürüm üzerin den bir karşılaştırma yaptım

Debian Her ikisin dede ortak nokta paket ve çekirde olarak Debian var masa üstü ortamı olarak gnome ortak Ama iş karıştıran sadece Xfce ben onu çözemdim Gnome 50 ne zaman ve hangi sürüm de gelcek acaba ben onu merak ediyor

Üstadım, Pardus hali hazırda 2 yıllık aralar ile ana sürümleri yayımlıyor. Pardus 27 ile Gnome 50 sürümünün üzerinde bir masaüstü ortamı ile gelecektir. Pardus masaüstü ortamlarını debian’a bağlı olarak güncelliyor.

2 Beğeni

Bazen Ben ubuntu da Kul anıyorum Aydın Bey Benzer Yönleri var Paket Sistem Kurlum Sistemler Snap Yazılım Merkezin Pardus Pardus Yazılım Merkezin Deb Paket Yöneticisi Arcılığı la ubuntu Kurmak Münkü Bizim Avatjımız Xfce Gnome Kde Kde ortamı Olana Pardus sürümlerin Forum dan bula biliyoruz Gnome 50 Gibi kertik bir eşik gelecek ubuntu 26 la inşallah pardus da gelir 50 sürümü

Gönderime bayrak atılmış? Pardus’un KDE desteklemediğini söylemem ve ayrıca perfonmansı masaüstü yöneticisine mi, kernel ve sistem paketleri mi? vb. merak ettim.