USB'den Kurulum Sonrası Başka Cihazda Çalışmama

USB üzerine Pardus kurulumu yaptım. Fakat kaç cihaz denemişsem hiç birinde Pardus çalışmadı. İlla ki kurduğum bilgisayarda çalışıyor. Bu nasıl oluyor anlayamadım. Grub bir türlü gelmiyor. Yani boot olmuyor. Fakat ilginç olan şey grub’ı USB üzerine kurmuş olmam. Yani normalde usb üzerinden, hard diski olmayan bir cihazda bile çalışması gerekiyor. Fakat maalesef bunu başaramadım. Acaba bunun başka bir çözümü var mı yoksa bu mümkün değil mi?

1 Beğeni

Musa Bey iyi günler.
Grub’ın kurulum medyasını usb bellek olarak ayarladınız mı?
Bilgisayarı açarken Usb belleği birincil olarak seçip açııyor musunuz?

Gerekirse yeniden formatlayarak temiz kurulum yaparım ama kesin çözüm ise. Yoksa uğraşmak istemiyorum. Fakat canlı sistemde yapılan değişiklikler neden kaydedilmiyor onu da anlayamadım.

USB yi takın bilgisayar açılırken bios-boot tuşuna f12 f10 f8 del gibi hangisi ile açılıyorsa (boot menu diye geçer ) basın ve usb yi görüp tamam deyin o zaman açıldığını göreceksiniz eğer ilkgören hatası yapmadan usb de açılımı ayarladıysaınz.İster kayıt yap güncelleme yap program-paket kur tıpkı diskte kurulu gibi hiç bir fark yok.

1 Beğeni

Aliseydi Bey ben bunu yapmaya çalıştım fakat usb’den program vs. kurduğum zaman kalıcı olmuyor dediğiniz gibi. Bu ilkgören hatası dediğiniz şey nedir?

  • bilgisayar ve sistem kurulu usb disk ilişkili,
  • gurub sda ( ana sabit disk ) ’ e kurulmuş. ( olabilir )
  • bir başka bilgisayarda çalışmaması normal,
  • " gurub " 'u usb disk e kuramamışsın.
  • kurulumu tekrar yapmalısın…

resim " gurub " un hangi disk’e kurulması gerektiğini gösterir.

Pardus kurulumunda grub’ı nereye kuracağım diye sormadı. Başka bir konu ise cihazım UEFI bir laptop ve cihazın Pardus üzerinden boot edilebilmesini sağlamak için dosyayı BIOS üzerinden tanıtmam gerekiyor. Bu sebeple ben dosyayı tanıtmak zorunda kaldım ve bu işlemi USB üzerinden yaptım. Yani kısaca grub USB üzerine kurulu. Sormak istediğim şey şudur ki USB üzerine kurulu olan grub’ı ilk kurduğum bilgisayardan açsam ve grub’ı onarsam. Yada yeniden kursam. Ama nasıl yapacağım. Asıl çözümün bu olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ben Pardus’u her an cebimde taşıyorum ve bilgi işlem personeli olduğum için çöken windows’lardan falan veri alıyorum Pardus sayesinde. Ama bunu canlı ile yapabiliyorum. Kendi sistemimi şu an açamıyorum başka cihazlarda.

Gparted içersinden usbnin üzerinde sağ tık Bayraklarını yönet seçeneği ile boot ve esp kutucuklarına onay vererek deneyiniz.

Kaan Bey bu şekilde ayarlı. Doğru değil mi?

Evet doğru ayarlanmış.

Başka bir konuda bir sorum olacak aslında. usb yazdırdım rufus ile. DD yansıma modunda ve MBR olarak. fakat usb’den okuma esnasında kurulumun ilk adımı olan cd-rom algılama adımını geçemiyorum. Release dosyası barındırmıyor hatası veriyor. Bir öneriniz var mı?

Bu arada 2 yıldır Pardus kuruyorum. Belki 100 kez kurdum bu sorunda 17.4’de karşılaştım ilk. Şimdi de devam ediyor.

Bunu Pardus kendisi ayarlamış ben hiç müdahale etmedim. Fakat yine de malumunuz başka cihazda çalışmıyor. Peki şunu sormak istiyorum; canlı neden yapılan değişiklikleri kaydetmiyor? Bunun bir çözümü varsa onu deneyeyim.

Kalıp dosyasının md5 kontrolünü yapıp yeniden dd modunda yazdırınız.

Kaan Bey cd-rom algılama sorununu aştım fakat debootstrap hatası aldım. sürüm kod adı belirlenemedi hatası veriyor. Ne yapmalıyım?

Canlı sistemin amacı normal sistem olarak kullanılmak değildir.

İlk açılışta bulunan Kur seçeneği ile işlem yapmayı deneyiniz. Grafik arayüz ile kurmayınız.

Anladım, çözüm öneriniz nedir? Ne yapabilirim sorunumu çözmek için? Bir de sistem UEFI olarak kurulu değil USB üzerine. Çünkü büyük ihtimalle MBR bölümlemesi yapılmıştır. GPT’ye de çevirmedim. Bu da etken olabilir mi diyeceğim ama UEFI olmayan cihazda da boot etmedi.

Başka bir usb ye kurulum deneyiniz.

USB belleğe Pardus kurarsanız sadece kurulumu gerçekleştirdiğiniz bilgisayarda çalışır. Windows kurulu bir HDD yi götürüp başka bir bilgisayara takıp o windowsu çalıştıramazsınızda.

Amacım tam da bunu yapmak. Fakat bu dediğiniz çok mantıksız. Eğer öyle olsaydı canlı Pardus’ta sadece belirli cihazlarda çalışırdı. Windows o şekilde olabilir ama Pardus öyle olmamalı. Ve daha ayrıca bir şey söylemek istiyorum sizlere; Linux Mint usb flash belleğe kurup başka bir cihazda daha önce çalıştırmış birisiyim ben. Hemde hiç bir sorun yaşamadan. Linux’ın bu esnekliğini kullanmak istiyorum. Çünkü Linux tüm donanımsal sürücüleri kendi içinde barındırıyor ve hangi cihazda açılırsa açılsın hemen uyum sağlıyor. Mantığı bu olmalı değilse bile. Çünkü diğer Linux dağıtımları bunu başarabiliyor.