Uyap Döküman Editörü - OpenJDK 11 kurulumu - MX Linux

Arkadaşlar merhabalar;

Eski laptopuma hafif olduğu söylenen MX Linux işletim sistemini kurdum.

Ubuntu yüklü diğer bilgisayarımda deneyimlediğim üzere Uyap Döküman Editörü programı ise OpenJDK 11 sürümü ile çalışmakta.

Ancak; OpenJDK 11 i MX Linux a kurmayı başaramadım.

Bu konuda desteğinizi rica ederim.

İyi forumlar.

https://download.java.net/java/GA/jdk11/9/GPL/openjdk-11.0.2_linux-x64_bin.tar.gz

bu dosyanın nasıl kurulduğunu araştırın mx linuxa

Pardus’ta UYAP Editörü mağazadan tek tıkla kurabilirsiniz.

MX Linux yerine Pardus XFCE tercih edebilirsiniz, Pardus da hafiftir, hatta daha hafif bile olabilir. MX Linux’un adı çıkmış, niyeyse bizimkilerden Linux kullanıcılarının bile Pardus çok daha başarılı olmasına rağmen Pardus öneresi gelmiyor (sanırım politik sebepler ve yerli ürüne duyulan önyargı ve özgüvensizlikten)…

Pardus XFCE kurun, keyfinize bakın.

2 Beğeni

Her dağıtımda farklar var alışmışsa yadırgayabilir

çok methedersek azar işitiyoruz

:grin:

sudo apt install openjdk-11-jre komutunu yazarsanız sorun kalmaz. Ama önce bir java versiyonu kurduysanız mutlaka kaldırmanız gerekir.

https://depo.pardus.org.tr/pardus/pool/non-free/u/uyapeditor/uyapeditor_5.4.7.1_amd64.deb

sudo dpkg -i uyapeditor_5.4.7.1_amd64.deb ile yüklenebilir.

Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkürler.

İşin özü biraz deneysel bir kurulum oldu MX Linux konusu, çünkü işlemcisi çok eski (Core2Duo) olan bir bilgisayara kurulum yaptım. Gerçekten sonuç başarılı diyebilirim. GPU kullanım oranı çok düşük.

Yerli ve milli yazılım konusunda ise bende sizin gibi düşünmekteyim esasen. Milli işletim sisteminin kullanımı yerli alternatif yazılımların artması ülkemiz için gerekli. 29.07.2023 tarihinde resmi gazetede yayımlanan [Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı ile İlgili 2023/13 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi] 'nin ise bir an önce fiilen tüm kurumlarda uygulama bulması gerektiğini düşünüyorum.

Konuya gelecek olursak Uyap Döküman Editörü’nün yüklenmesinde bir problem yok ancak OpenJDK 11 i yüklemekte sorun yaşıyordum. Aşağıdaki şekilde Editörü açmayı başarabildim.

Pardus depolarında(https://tracker.pardus.org.tr/) deb uzantılı şekilde buldum OpenJDK-11 i.

Daha önce bağımlılık gerektiren uygulamaları yüklemediğimden kurulumunu tamamlayamamışım.

Sırasıyla;
openjdk-11-jre-headless_11.0.22+7-1_amd64.deb
openjdk-11-jdk-headless_11.0.22+7-1_amd64.deb
openjdk-11-jre_11.0.22+7-1_amd64.deb
openjdk-11-jdk_11.0.22+7-1_amd64.deb

paketlerini yükleyip akabinde sudo update-alternatives --config java komutu ile sürüm seçtikten sonra Ayarlar>IcedTea Web Control Panel>JVM settings bölümüne “/usr/lib/jvm/java-11-openjdk-amd64” çalışma yolu girildiğinde Uyap Döküman Editörü açıldı ve sıkıntız elektronik imzalama işlemi yapabildim.

Ancak, Uyap Döküman Editörünün güncel JAVA sürümleri ile çalıştırılabilmesi mümkün ise konuyla ilgilenmek isterseniz genel olarak böyle bir problem tüm Linux sürümlerinde mevcut.

İlginiz için tekrar çok teşekkür ederim.

İyi forumlar.