"... uygulaması Pardus'ta yok, wine ile nasıl çalıştırabilirim?" demeden önce bu listeye bakın:

Windows’ta kullandığınız bir uygulamanın Pardus’ta çalışacak şekilde Linux sistemler için bir çıktısı yoksa yapacağınız şey Wine ile o programı hem kendinizi harap edip hem de yazılımı da bir sürü hatayla çalıştırmak olmasın.

Bunun yerine Linux’ta direkt olarak çalışan alternatif uygulamaları deneyin.

Pardus’un sitesinde gayet güzel bir listesi var:

Örneğin iOS’ta bir uygulama beğendiniz ve Android için arattığınızda birebir aynısı yok diyelim. Ne yapıyorsunuz? iOS uygulamasını Android’de çalıştırmak için yok şu araç yok bu dönüştürücü uğraşıyor musunuz? Hayır, sadece android mağazasında ona karşılık gelen ve benzer işleri yapan uygulama neyse onu indiriyorsunuz ona alışıp onu kullanıyorsunuz.

Pardus’a bakış açınız da bu şekilde olursa direkt olarak siz rahat edersiniz. Windows uygulamalarını Pardus’ta çalıştırmak için boşa zaman kaybetmeyin. Velev ki program şansınıza wine ile düzgün çalışsa bile bu yine hiç iyi bir şey değil.

Ayrıca böyle yaparak yazılım üreticilerinin “nasıl olsa adamlar çalıştırmak için wine falan uğraşıp hallediyor bir şekilde, biz niye destek verelim ki” diyerek kolaya kaçmasına sebep olmayınız. Bir programın Pardus’ta çalışması gerekiyor fakat sadece Windows sürümü var ise, bu yazılımı geliştiren kişiden Pardus sürümünü talep edip yoksa kullanmayacağınızı söyleyin.

5 Beğeni

Bu yanlışların hiçbirini şu an yapmıyorum ama linuxla ilk tanıştığım zamanlarda çok yaptım. Bazı şeyleri biraz zamana bırakmak gerekiyor belki de. Ne kadar söylersen söyle, bazıları illa ki yanlış yaparak öğreniyor. Ben şu anda bir ıssız adaya düşsem linuxlu bir bilgisayarla ömür boyu idare edebilirim belki ama herkes idare edemeyebilir.

Son cümle fazla abartılı kaçmış. Mesela koca adobe firmasına gidip “bu yazılımların linux sürümlerini çıkartacaksınız arkadaş, mecbursunuz” diyemezsiniz. Yapmamaları bir tarafa, alay eder firma senle. Müşteriye doymuş çünkü. Bir taraftan da firmalar her müşteri kitlesinin isteğini gerçekleştiremezler. İmkanları elvermez bir defa.

Neyse çok uzattım. Yazıda haklı noktalar çok ama olmayacak şeyler de var. En iyisi insanları bırakalım da ne istiyorlarsa onu yapsınlar. Bence bu da bir tür özgürlük.

Vesselam.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.