Varsayılan Uygulamalarla İlgili İlginç Bir Hata

Bugün bilgisayarımı kullanırken masaüstünde ekran kendiliğinden yenilendi. Masaüstündeki birkaç dosyanın simgesi gitti. Buna aldırmadım ve çalışmaya devam ettim. Bir süre sonra çalışmama döndüm. Elektronik çalışıyordum. KiCAD projesinin çıktı klasöründe .gbr uzantılı dosyaların soru işareti simgesi aldığını farkettim. Tıklattığımda notepad gibi bir programla açılıyordu ve içlerinde komut gibi birşeyler vardı.

Normalde bu dosyalar KiCAD GerbWiev ile açılırlar. Varsayılan uygulama ayarlarından zar zor tekrar varsayılan uygulamayı seçtim. Çünkü varsayılan uygulama listesi bir süre pasif gözüktü. Ardından tekrar denediğimde düzeldi ve programı seçtim. Şu an doğru programla açılıyor ancak, simgeler bozuk gözüküyor. Programın simgesiyle gözükmüyor.

Ekran görüntüsü_2023-04-14_01-41-24

Neden böyle bir sorun oluşur? Bir programın varsayılanı neden bozulur? Neden simgeler bozulur? Dün de bazı dosyaların kendiliğinden uçtuğu ile ilgili başlık açmıştım. Umarım sistemsel bir sorun değildir.

Benzer bir konu da şurada: Varsayılan uygulama nasıl değiştirilir?

Bana sınattıracağınız birşey varsa deneyebilirim. Bakılacak bir yer varsa bakalım…

Teşekkür ederim.

Selamunaleyküm
Hocam, bundan öncede bir konu paylaşmıştınız. belki diskinizde sıkntı olabilir.

df -h

ile disk ismini bulup

sudo badblocks -v /dev/dis_ismi -s

test yapabilir misiniz? yukarıdaki disk ismini kendi diskiniz ile değiştirmeniz gerekli

1 Beğeni

Komutu verdim hocam, şu an tarama yapılıyor ama çok yavaş. Bitince bu iletiyi düzenleyerek size bildiriririm.
Teşekkürler.

EDİT:

Tarama bitti hocam, sonuç aşağıdaki gibi:

serhat@pardus:~$ sudo badblocks -v /dev/sdc1 -s
[sudo] password for serhat: 
Checking blocks 0 to 117219327
Checking for bad blocks (read-only test):   0.00% done, 0:00 elapsed. (0/0/0 errdone                                                 
Pass completed, 0 bad blocks found. (0/0/0 errors)
serhat@pardus:~$ 

Anladığım kadarıyla bir hata bulamamış. Ancak bu, SSD’nin sorunlu olmadığı anlamına gelmiyor. Çünkü sorunlu sektörler SSD’nin gömülü yazılımı tarafından kullanım dışı kılınmış olabilir. Bu da programın onları tesbit edememesine neden olur. Bu SSD piyasanın en ucuz “markasız” dediğimiz türünden. Ne yapacağı belli olmaz. Yine de küçük bir ihtimal, yazılımsal bir hata da olabilir. Böyle birşey varsa ben uyanık olmaya devam edeceğim. Pardus’u seviyorum. Bir sorun varsa bu sorunun tesbitinde yardımcı olabilirsem memnun olurum.

Komutu bana gösterdiğiniz çok iyi oldu. Ben de linux tarafında scandisc yapmayı merak ediyordum, teşekkür ederim hocam. :+1:

Flood için özür dilerim.

Az önce farkettim ki, Gedit ile açılması gereken uzantısız not belgeleri de kicad ile açılıyor. Gedit ile aç dedim. Bu defa dün yaptığım ayar bozuldu, KiCAD Gerbwiev dosyaları Gedit ile açılmaya başladı… :thinking:

Sanırım sistemsel bir hatayla karşı karşıyayız. Ayrıca diğer dosyalar da gimp fırçası olarak göstgerilmiş.

1 Beğeni

İngilizce bildiğinizi hatırlıyorum. Bir de paylaştığım sayfada en sonda bahsedilen çözüm önerisini dener misiniz?

Çok teşekkür ederim. Orada bahsedilen olay farklı. Ben gerber dosyalarını sağtık>birlikte aç yaparak da açabiliyorum. Sorun, sistemin gerber dosyalarını ayrı bir dosya olarak görmekten vazgeçmesi. Gimp dosyalarıyla ve metin dosyalarıyla karıştırıyor. Yukarıda da anlattığım gibi şayet metin olarak gördüğü dosyayı ilgili programla aç dersem açıyor. Ancak bu defa normal metin dosyalarını da Gerbwiev ile açmaya kalkışıyor. Değilse dosyaların ilgili programla açılmasında bir sıkıntı yok.

Tekrar hatırlatmak istiyorum: Sistem durup dururken masaüstü yenilendi ve masaüstündeki bir iki ikon kendiliğinden “boş ikona” dönüştü. Önce aldırmadım, sonra ise bu sorunla karşılaştım. Sistemi yeniden başlatınca masaüstündeki ikonlar düzeldi, ancak bu sorun böyle kaldı.

Geçici çözüm: Gerber dosyalarını birlikte aç diyerek ilgili programla açabiliyorum, bunda sorun yok. Hatta, bunu sorun bile yapmıyorum. Benim derdim şu: işletim sistemiyle ilgili bir sorun oluştuysa bu sorunu tesbit edip geliştiricilere bildirmek istiyorum. Pardus, sadece 21 sürümden 21.4 sürüme çok yol aldı bunu görebiliyorum. Bu, sistemsel bir hataysa ve tesbit edebilirsek geliştirici arkadaşları bilgilendirmek istiyorum.

2 Beğeni