Ventoy programı ile birden fazla disk kalıbı dosyası barındıran bir Flash Bellek oluşturmak istiyorum.
Ancak Ventoy’u USB’ye kurarken bölüm yapısı olarak MBR ve GPT seçeneği var.
Bildiğim kadarıyla Pardus kurarken MBR seçili oluyor, Windows kurarken GPT seçili oluyor.
Ben Flash Bellek’te Pardus sürümlerinin, Windows’un ve diğer linux dağıtımlarının disk kalıplarını birlikte kullanmak istiyorum.
Yani o anki ihtiyacıma göre hangisi kullanmak istersem onu seçebileyim, yeniden USB hazırlamakla uğraşmıyım istiyorum.
Bunu yapmam mümkün mü?
Eğer mümkünse bölüm yapısı olarak MBR mi yoksa GPT mi seçili olmalı?
inanın farketmiyor. ama gelecekte MBR kurulum yapma ihtimalinizi de düşünerek MBR bırakmanızda fayda var. Pardus özeline geldiğinizde UEFI ve/veya MBR modda kurabiliyorsunuz. Ama ! MBR biçimli bir ventoy kullanmalısınız. Bunun dışında MBR biçimli bir Ventoy da UEFI kurulum için direkt ilk seçeneği (normal mode), MBR kurulum için ikinci grub2 mode u (tam yazılışını anımsayamadım) seçmelisiniz. UEFI için bölümlendirme kurallarına uyarak kurduğunuzda sıkıntı olmadan çalışacaktır.
şahsen haftada bir kurulum testi yaparken iki durumu da inceleme olanağım oldu. kolaylıklar dilerim.
Windows’un da, Pardus’unda vb. birkaç işletim sisteminin disk kalıbıda olsun istiyorum. Windows için GPT deniliyor, güncel olan da oymuş. Ama Pardus için MBR şart ise ikisini bir flash bellekte barındıramayacak mıyım?
GPT hepsi için kullanılabiliyorsa, MBR kurulumu ne için kullanılıyor, ne için ihtiyaç duyulur?
Teşekkürler. Yusuf İpek’in Ventoy USB Diskinize Yüzlerce ISO Yazdırın videosundan kullanım bilgisini aldım. Sadece merak ettiğim ve tam olarak anlayamadığım şey; Windows ve Pardus disk kalıplarını, hangi dosya biçimlendirme formatında kullanmalıyız. GPT mi yoksa MBR mi?
inanın bu işler kurulum yapacağınız sistemin boot özelliği ile ilgili. nispeten eski sistemlerde bu durum seçilebiliyorken yeni sistemlerde sadece UEFI geliyor. kendimden örnek vermek gerekirse sadece UEFI açılışı olan bir makinem var usb belleğim Ventoy ve MBR (MBR kurmak gerekebilir gerekçesiyle boyle) kullandığım ISO ve işletim sisteminin gereğine göre kurulum yapıyorum. herhangi bir sorunum yok.
MBR nispeten eski makinelerde kullanmanıza olanak sağlar. Anakartınız ile ilgili bir durum. Yeni ve güncel sistemlerde sadece UEFI gelebiliyor.
Pardus yardım sayfalarında Windows üzerinde Pardus önyüklenebilir usb oluşturma sadece Pardus kurmanıza izin verecektir. ama Ventoy kurabilirseniz dilediğiniz isoyu kurabilirsiniz. Ventoy sitesinde testler var. Testi geçen her işletim sistemini kurarsınız, canlı sistemleri açıp kullanabilirsiniz.
Ben şahsen elimdeki tüm Flash bellekleri Ventoylayıp tutuyorum. Ne olur olmaz lazım olur
yani uzun lafın kısası olmuş 2 TB üstü disk okusun diye herşey ama sonuç olarak bootu da etkiliyor tabi. Disk bölümleme yapısını, boot partisyonlarını etkiliyor vs vs.
Kolay gelsin.