Veri Kaybı Olmadan Pardus Kurulu Diski Bölmek

Selamlar;

Pardus’u severek kullanmaya devam ediyorum ama oyun konusunda artık pes ettim. Steam ile Mount And Balde oyunumu çalıştıramadım. Heroic Games Launcher ile Epic Games mağazamda denediğim GTA5, Civilization VI ve birkaç oyunu daha çalıştıramadım.

Çalıştırabildiğim nadir oyunlardan biri ve asıl favori oyunum olan, o çalıştığı için diğer oyunların çalışmamasını sallamadığım Cities Skylines ise durduk yere çalışmaz oldu. Ve artık havlu atıyorum. Oyunlarımı windows’da oynacağım.

Pardus m.2 sdd’de kurulu ve tek bölüm halinde. Sistemi formatlamadan, herşeyi baştan yapmadan ve veri kaybetmeden pardusun kurulu olduğu 500 gblık bölümü nasıl ikiye bölümleyebilirim? 150 GB mevcut pardus 350 GB yeni windows kurulumu için?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

2 Beğeni

Pardus kurulum usb’si ile açılış yaparak Pardus Çalışan seçeneğini seçiniz.
Gparted programı ile veri kaybı olamadan diskinizi boyutlandırabilirsiniz.

4 Beğeni

Aynen dediğiniz gibi yaptım. Pardusun kurulu olduğu 500 gb’lık bölümü 120 Gb’a düşürdüm. 380 gb’lık yeni alanı windows kurulumu için hazırladım. Ne olur ne olmaz diye Pardusun yüklü olduğu 120 Gb’lık bölümün hem redo hem de clonezilla ile yedeğini başka bir diske aldım.

Şimdi Windows için ayırdığım kısma win10 yükleyeceğim ve bu işlem grub’ı mefta edecek. Grub’ı windows’u da boot seçeneğinde içererek şekilde nasıl kurtarabilirim. Redo ile aldığım pardus yedeğini geri yüklesem, (grub için ayrılmış sistem bölünü de içeriyor redo yedeği) yeterli olur mu? Yoksa rascatux gibi başka bir araçla mı bişeyler yapmam gerekir?

2 Beğeni

Normal açılış gerçekleşmezse,
Yine kurulum usb’si ile açılış yaparak Pardus Çalışan seçeneğini seçin.
Pardus Başlangıç Onarma programını açın ve Grub önyükleyicisini yeniden kurun.
grubda windows gözükmezse Pardus Çalışan ile açılış yaparak Grub-customizer programını açarak Genel ayarlar sekmesindeki diğer işletim sistemlerini ara ve menüyü göster seçeneklerini onaylayarak kaydedip kapatın ve sisteminizi yeniden başlatın.

4 Beğeni

Usta seni şu anda guyabında alnından öptüm. Bir ürperti geldiyse şaşırma. :slight_smile:

2 Beğeni

Farklı bir konu açmak istemedim . Bu konu ilgilimi çekti . Grub Customizer nasıl kurulur araştırayım dedim Pardus yazılım Merkezi Depo dan aratma yaparak kuruluyormuş . Grub-customizer diye aratınca çıkmadı bende sorun varsandım . grub-customizer diye aratınca çıkdı .

1 Beğeni

Malesef :frowning: büyük patladım. Zincirleme hatalar ve sonuç iflas.

Belki bir başkasının aynı hataları yapmasına mani olur diye adım adım yaşadıklarımı anlatayım.

PLAN A [ Win10’u kurup Pardus Çalışan USB ile Grub’ı Yeniden Kurmak]

• Bölümlediğim diske Win10’u normal şekilde kurdum. Haliyle makine windows ile açılmaya başladı.

• Pardus kurulum usb ile pardus çalışan seçeneği ile pardus açtım ve başlangıç onarma uygulamasından grub yeniden kurma işlemini yaptım.

• Grub ön yükleyicinin başarı ile kurulduğu mesajı çıkmış olmasına rağmen sistemi yeniden başlattığımda yine Windows açıldı.

• Grub’ı yeniden kurma işlemini aynı şekilde tekrarladım ve yine grafik arayüz başarı ile tamamlandı ekranına geçti. Ama günlük görüntüle dediğimde aşağıda ki gibi hata verdiğini gördüm.

update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.1.0-22-amd64
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.1.0-37-amd64
Aynı:  1 http://depo.pardus.org.tr/pardus yirmiuc InRelease
Aynı:  2 http://depo.pardus.org.tr/pardus yirmiuc-deb InRelease                     
Aynı:  3 http://depo.pardus.org.tr/guvenlik yirmiuc-deb InRelease                                                                      
Aynı:  4 https://linux.teamviewer.com/deb stable InRelease                                                                             
Aynı:  5 https://packages.microsoft.com/repos/code stable InRelease
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor... Bitti
Durum bilgisi okunuyor... Bitti               
1 paket yükseltilebilir. Bu paketi görmek için 'apt list --upgradable' komutunu çalıştırın.
Paket listeleri okunuyor...
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor...
Durum bilgisi okunuyor...
Aşağıdaki paketler otomatik olarak kurulmuş ve artık bu paketlere gerek duyulmuyor:
  mokutil shim-helpers-amd64-signed shim-signed-common shim-unsigned
Bu paketleri kaldırmak için 'apt autoremove' komutunu kullanın.
0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 2 paket yeniden kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 1 paket yükseltilmeyecek.
3.743 kB arşiv dosyası indirilecek.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 0 B ek disk alanı kullanılacak.
İndir: 1 http://depo.pardus.org.tr/pardus yirmiuc/main amd64 grub-common amd64 2.06-13+deb12u1pardus1 [2.782 kB]
İndir: 2 http://depo.pardus.org.tr/pardus yirmiuc/main amd64 grub-pc-bin amd64 2.06-13+deb12u1pardus1 [961 kB]
5 sn.'de 3.743 kB alındı (718 kB/s)
(Veritabanı okunuyor ... 247228 dosya veya dizin kurulu durumda.)
Paket açılacak: .../grub-common_2.06-13+deb12u1pardus1_amd64.deb ...
Paket açılıyor: grub-common (2.06-13+deb12u1pardus1) üzerine (2.06-13+deb12u1pardus1) ...
Paket açılacak: .../grub-pc-bin_2.06-13+deb12u1pardus1_amd64.deb ...
Paket açılıyor: grub-pc-bin (2.06-13+deb12u1pardus1) üzerine (2.06-13+deb12u1pardus1) ...
Ayarlanıyor: grub-common (2.06-13+deb12u1pardus1) ...
Ayarlanıyor: grub-pc-bin (2.06-13+deb12u1pardus1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: man-db (2.11.2-2) ...
i386-pc platformu için kuruluyor.
grub-install: uyarı: bu GPT bölüm etiketi hiçbir BIOS Önyükleme Bölümü içermiyor; gömme olası değildir.
grub-install: uyarı: İçe gömme mümkün değil. Bu kurulumsa GRUB yalnızca blocklist kullanarak yüklenebilir. Bununla birlite blocklist sağlıksızdır ve kullanılmamaları tavsiye edilir..
Kurulum tamamlandı. Hata bildirilmedi.
Generating grub configuration file ...
Found background image: /usr/share/images/desktop-base/desktop-grub.png
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.1.0-37-amd64
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.1.0-37-amd64
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.1.0-22-amd64
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.1.0-22-amd64
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
grub-probe: hata: /dev/sdb2 için bir GRUB aygıtı bulunamıyor. device.map'inizi gözden geçirin.
done

Pardus çalışan ile grub’ı yeniden yüklemeyi bir kaç kez deneyip ümidimi kestim. Bu yöntemle sonuca ulaşamadım. Belki birşeyleri eksik veya yanlış yaptım.

PLAN B [ Yedekten Grub’ı kurtarıp Grub-Costumuzer ile Windows’u ekleme]

• Planım Redo yedeğinden grub’ın olduğu 572 MB’lık sistem bölümü geri yüklemek, sistemin grub ile ön yüklenmesini sağlamak ve Pardus içinden Grub-Costumuzer yardımı ile Windows’u gruba eklemekti.

• Redo Rescue aracı ile 572 MB’lık sistem bölümünü geri yükledim. Planladığım gibi grub geri geldi ve sistemim Pardus ile eskiden olduğu gibi açılmaya başladı.

• Grub-Costumuzer’ı yükledim ve çalıştırdım. Genel ayarlar sekmesinde diğer işletim sistemlerini algıla ayarının kapalı olmasını ve değiştirmeyi umuyordum ama zaten aktifti. Sebebini sonradan anladım ama o zamana kadar debelenmeye devam ettim.

• Grub’ı kaldırıp tekrar yükledim bir kaç defa. Her seferinde diğer işletim sistemlerini algıla seçeneği aktif olmasına rağmen windows eklenmedi. Çünkü Redo ile 572 MB’lık sistem bölümünü geri yüklediğimde sadece grub geri dönmemiş. Windows yüklü bölümün haritası da gitmiş. Windows yüklü bölüm disk yöneticisinde biçimlendirilmemiş “Boş Bölüm” şeklinde görünüyordu. Yani Grub’ın algılayabileceği bir windows zaten yoktu ortada.

PLAN C [ Win10’u tekrar kurmak, en başa dönüp Grub’ı Grub-Costumuzer ile düzeltmek]

• Boş bölüme dönüşmüş olan Windows bölümü kurtarmak ile uğraşmak istemedim. içinde zaten sıfır kurulum vardı ve yedeklenecek/kurtarılacak özel bi veri yoktu. Baştan kurmak daha hızlı ve kolaydı. Windows’u baştan kurdum ve sadece windows’un önyüklendiği ilk duruma geri döndüm.

• Pardus Çalışan Usb ile Grup ön yükleyiciyi yeniden kurmak PLAN A’da işe yaramadığı için bu sefer çalışan Pardus’da Grub-Costumuzer’ı yükledim. Windows seçeneği yine oluşmuyordu ve yaptığım değişikliği İşlemtim sistemlerin bununduğu M.2 nvme SSD’me yüklemeye çalıştığımda “device.map yok hatası” alıyordum. Nasıl yok, madem yoktu sistem nasıl çalışıyordu bunca zaman, sistemin grubdan ön yüklenmesine engel olmayan bişeyse grab’ın ayarlarının yeniden yüklenmesine neden engel oluyor anlamadım. Grub’ı ayarlarını başka bölümlere kurabiliyordum ama. Bu şekilde denemeler yaparken bi ara USB’ye yükledim. USb’yi taktığımda pardusun yüklendiği takmadığımda windows’un yüklendiği bir durum oldu. Araba anahtarı gibi. :smiley:

• Pardus çalışan USB ile yol alamayacağıma karar verip Rascatux aracı ile Grub’ı onarmayı denedim. Rascatux aracı da grub’ı onaramadı. Grub ayarlarını yükle ya da grub’ı yeniden yükle dediğimde rascatux aracı da seçenekler arasında sadece HDD’leri ve USB’leri görüyordu m2 nvme disk görünmüyordu. Sanırım m2 nvme’lere özel bir durum var linux sistemlerde.

PLAN D [ Win10’u Redo’ya almak, Redo’dan tüm bölümleri geri yüklemek ve Pardus içinden Grub-Costumzer ile Grub’ı düzeltmek]

• Plan B’de grub-costumuzer’ın windowsu bölüm boş göründüğü için algılamadığını anladığımdan mevcut windows kurulumunu redoya aldım. Redo ile 572 MB’lık sistem bölümünü geri yükledim. Sistem tekrar grub ile ön yüklenir hala geldi ve windows bölümü yine silinmiş oldu.

• Redo ile silinmiş bölüme windows verilerini geri yükledim. Beklentim sistemin yine pardus ile açılması ve pardus içerinden grub-costumuzer’ın bu sefer windwos’u algılayıp menuye eklemesi idi.

• Ama sistemi başlattığımda “Ön yüklenebilir disk yok devam etmek için bir tuşa basın” hatası almaya başladım. Çalışan usb ile disklere baktığımda herşey yerli yerinde ama bu hata çıkmaya başladı.

• Bios boot menude Pardus’un yüklü olduğu diskin adının yanında parantez içine (Windows Boot Manager) yazdığını farkettim. Sadece Windows’un yüklü olduğu bölümün verilerini geri yüklemiştim, pardusun yüklü olduğu bölümde ve pardusun 572 Mb’lık sistem bölümünde bir veri değişikliği olmadığı halde neden böyle bir sorun oluştuğunu anlamadım.

• Tekrar Redo ile 572 MB’lık sistem bölümünü geri yükledim. Tekrar windows bölümün “Boş Bölüm oldu”. Daha önce iki kere yapıp sorunsuz pardusun açıldığı işlemi yaptım yani. Ama “Ön yüklenebilir disk yok devam etmek için bir tuşa basın” hatası devam etti.

• Bios’a girip biosun sıfırladım. Varsayılan ayarlara geri döndüm ama durum değişmedi.

• Bu sefer redo ile sadece 572 MB’lık sistem bölümünü değil Pardus’un yüklü olduğu bölüm dahil tamamını yedekten geri döndüm. Yine de “Ön yüklenebilir disk yok devam etmek için bir tuşa basın” hatası devam etti.

• Yine sonuç alamayınca diski hiç bölmediğim, bütün diskin tek bölüm halinde ve sadece pardus yüklü olduğu yedekten takas bölümü dahil geri yükledim. “Ön yüklenebilir disk yok devam etmek için bir tuşa basın” yine devam etti. :scream:

Sonuç

• Windows USB’yi taktım. Mevcut bütün bölümleri sildim. Pardusa ve windows yeniden bölümleri oluşturdum ve ilk kurulumu windows ile yaptım. “Ön yüklenebilir disk yok devam etmek için bir tuşa basın” sorunu ortadan kalktı ve windows açıldı.

• Pardus Usb ile sıfırdan pardusu kurdum. İlk açılışta grub doğal olarak windowsu göremden açıldı. Grub-Cosmuzer’ı yükledim. Windows’u algıladı. Menüyü düzenledim.

• KDE düzenim dahil tüm kurulumları baştan saatler harcayarak yaparak yeni temiz bir hayata başladım. Bu sefer hem windows hem pardus temiz kurulum varken tüm diskin yedeğini aldım. :slight_smile:

İllaki bunu halletmenin bir yolu vardı. İllaki bir yerlerde benim yaptığım hatalar sonucu oldu. Demek ki daha öğrenmem gereken çok şey var.

3 Beğeni

UEFİ ile beraber aynı disk üzerinde dual boot işlemi imkansız hale geldi maalesef. Eğer iki ayrı diskiniz varsa onlara yapabilirsiniz. Eğer yoksa boşuna uğraşmayın bence. Windows’dan devam.

Şu an yaptım ama işte ilk pardus varken sonradan windows kurarak olmadı, önce windows varken sonradan pardus kurarak oluyor her türlü. İşletim sistemlerinin ikisi de aynı m2 nvme disk üzerinde şuan.

2 Beğeni

Şimdi olmuş olabilir ama mutlaka bir sıkıntı çıkacaktır.

1 Beğeni

Abi kötüyü çağırmayalım. :slight_smile:

1 Beğeni

boza boza bişi öğreniyor insan :slight_smile: . Bende windows düşünmüyor değilim sırf Nox android emülatör yüzünden . İso dosyasını indirem dedim de 5 gb filanmış iptal ettim güncellemeyi . Güncellemede katsan baya mobil veri gider gibi tahmin ediyorum

2 Beğeni

Elimde şuan bot edilmiş Pardus yok . Linux Mint Cinnamon var usb ye bot edilmiş . Bende 2. sistem olarak bunu deniyeceğim . Başka türlü diski nasıl böleriz .

Bende patladım :slight_smile: gparted ile diski ayırdım Pardus gitti . Patladım gitti linux mint cinnamon kuruyom artık. Tekrar Pardus bot etmem gerek

2 Beğeni

ben genelde dağıtımları f11 tuşuna basıp seçiyorum bir kaç tane opensuse var elimde pardus denedim sadece aynı şekilde windows seçiyorum tek disk üzerinde yaklaşık 5 dağıtım var elimde gparted kullandım disk böldüm 50 gb 100 gb diye disk bölüyorum öyle kurulum yapıyorum f11 tuşuna basıp seçiyorum hangisi başlatacaksa

1 Beğeni

Linux mint ile de aynı programlar ile bölebilirsiniz. İlk kez işlemeri yapıyorsanız bozma ihtimaliniz olabilir. Kullandığım çalışan bir yöntemdir.

3 Beğeni

Genelde çalışıyordur mutlaka ama ben soradan Gparted ile başarı ile diski bölüp yeni bölüme Windows kurduktan sonra Pardus Çalışan Usb’den Başlangıç kurtarma aracı Grub’ı onaramadı. Log Kaydını üst mesajlardan paylaştım. İşlemi ilk kez yapıyor olmam nedeniyle yanlış bir ayar seçme durumu da yok zira başlangıç kurtarma aracında kullanıcıya bırakılmış parametrik bir seçim yok.

Başlangıç kurtarma aracının geliştirilmesi lazım belli ki Pardus ekibi tarafından. Daha etkili ve güvenilir hale getirilmesine ihtiyaç var.

1 Beğeni

Bende Grup hatası verdi diski bölünce . Yapay zekaya sordum cevabı ‘’ Sen GParted ile Pardus bölümünü küçülttün → Bu, Pardus’un kurulu olduğu bölümün başlangıç-bitiş adresini değiştirdi.
Ancak GRUB (önyükleyici), hala eski adresi biliyordu. Bu yüzden:

GRUB: “Pardus nerede?” → “Bulamıyorum” → Hata verir.

1 Beğeni