VSCodium Kurulumu

Visual Studio Code’un kaynak kodlarının MIT lisanslı özgür yazılım olmasına karşın kurulabilir derlemeleri bu adresteki sahipli yazılım lisansıyla sunuluyor. Ayrıca, bu sahipli sürümler kullanım verilerini Microsoft’a gönderiyor.

VSCodium projesi ise VS Code’u kendisi derleyip, veri toplama özelliği kapatılmış biçimde MIT lisansıyla yayınlıyor.
İnternet sayfası: https://vscodium.com
GitHub sayfası: GitHub - VSCodium/vscodium: binary releases of VS Code without MS branding/telemetry/licensing

Eğer Visual Studio Code’u seviyor veya kullanmak istiyorsanız ama özgürlüğünüzden ödün vermek istemiyorsanız VSCodium kullanmanızı öneririm.


Kurulum

Uçbirime aşağıdaki üç komutu art arda girerek VSCodium’un paket deposunu sisteminize ekleyip, o depodan kurulum yapabilirsiniz. Bu yolla kurduğunuzda güncellemeleri sisteminizdeki diğer uygulamalarda olduğu gibi sudo apt update ve sudo apt upgrade komutları ile veya Paket Güncelleyici uygulaması üzerinden alabilirsiniz.

wget -qO - https://gitlab.com/paulcarroty/vscodium-deb-rpm-repo/-/raw/master/pub.gpg | gpg --dearmor | sudo dd of=/etc/apt/trusted.gpg.d/vscodium.gpg 
echo 'deb https://paulcarroty.gitlab.io/vscodium-deb-rpm-repo/debs/ vscodium main' | sudo tee --append /etc/apt/sources.list.d/vscodium.list 
sudo apt update && sudo apt install codium 

Sisteminize VSCodium’un deposunu eklemek istemiyorsanız

Aşağıdaki sayfadan istediğiniz sürümün adı amd64.deb ile biten paketini indirip kurabilirsiniz. Bu yolla kurduğunuzda güncellemeleri otomatik olarak almayacaksınız ve her güncellemede o sayfadaki Latest release etiketli sürümün paketini indirip kurmanız gerekecek.

4 Beğeni

C ve C++ yazabiliyor muyuz? Bir de yanılmıyorsam bu C ve C++ yazabilmek için extension indirmek gerekiyor, o extensionlar da veri göndermiyor mu kendince?

Eklentiye yazım denetimi için ihtiyacınız var. Eklentiler metin düzenleyiciden bağımsız oldukları için her birinin özellikleri ve lisans koşulları farklıdır. Veri gönderenler de vardır, göndermeyenler de. Böyle bir konu hakkında genelleme yapmak yanlış olur. Her eklentiyi kendi özelinde incelemek gerekir.

Herhangi bir eklenti olmadan kullandığınızda kimseye kullanım verisi göndermez.

Microsoft’un C/C++ eklentisini kullanmak zorunda değilsiniz. Bence daha iyi eklentiler var. Eskiden Microsoft’un eklentisi bizim projelerimizde çalışmıyordu ve compilation database desteği yoktu. O zamanlarda ccls’i keşfettim.

VSCodium, Microsoft Visual Studio Code eklentilerini görüntüleyip kuramayabilir. Ben C ve C++ için ccls kullanıyorum. vim-lsp ile vim’de de aynı eklentiyi kullanıyorum. Eğer projeniz için compilation database üretebiliyorsanız, sıfır sorunla ccls kullanabilirsiniz. Projenizin ayarlarından ccls’in yerini belirtmeniz gerekir ve kullanıyorsanız, compile_commands.json dosyasını da projenin ana dizinine symlink yapmanız gerekebilir. ccls’in compilation database directory ayarı var ama o ayar çalışmamıştı; dosyayı proje dizininde bekledi. Belki artık çalışıyordur, son zamanlarda denemedim.

ccls’in LSP implementasyonunu GitHub’tan deposunu clone’layıp derleyin. Ardından da ccls’in istemci eklentisini VSCodium için indirin ve VSCodium’a kurun. Eklentiler, indirilmiş dosyalardan da kurulabiliyor.

Debugger için ben çoğu zaman Native Debug eklentisini kullanıyorum ve memnunum. Arada sırada bazı uygulamalar için vGDB kullanıyorum.

Codeblocks kullanıyorum şimdilerde direk. O da sağlam.

Bu, ayarlardan kapatılamıyor mu?

Ayarlardan telemetry’nin kapatıldığına dair bilgiyi ve bazı extension bilgilerini yine de gönderiliyormuş. Reddit öyle diyor.

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.