Vuhuv arama motoru hakkında

Öncelikle gerçekten yerli ve milli olarak tanıtılan şeyin birkaç eksik yönlerini ve gizlilik politikasını ihlal edişinden bahsetmek istiyorum. Bu bir eleştiri değil bilinmesi gerekilen bir şey olduğunu düşünüyorum.

1-) Gizlilik politikasının ihlali:

Vuhuv gizlilik politikasında “Arama yaptığınızda tamamen anonim arama yapılır yapılan hiçbir arama kişi ile ya da ip numarasıyla ilişkilendirilmez. Yani kim ne aramış biz de bilmiyoruz.” şekilde bir madde geçmekte lakin bu maddenin bazı aramalar içerisinde uygulanıp bazı aramalarda ise tracker kullandığını gözlemledik görsel aşağıda paylaşılmıştır.

2-) Açık mı bizde bilmiyoruz?

Vuhuv içerisinde gerçekten utanç verici bir şey fark ettik Vuhuv içerisinde Vuhuv sitesini ziyaret ederseniz büyük ihtimalle +18 bir site ile karşılaşacaksınız yapılan 10 ziyaretten neredeyse yarısından fazlası zoofili ve p*rnografik içeriklerin olduğu sayfalara yönlendirmekte diğerleri ise bazen debian wiki, bahis siteleri, en iyi 10 vpn gibi aramalara atmaktadır.

Bunlar gerçekten bir utanç kaynağı olup kendilerinin bu açığı hala düzeltmeyişi cidden traji komik bir olay açıkçası bu tür söylemlerden sonra bir daha vuhuv’un yüzüne bakarmıyım, sanmıyorum.

Hocam bunları vuhuvun kendi mailine yazsanız daha iyi olurdu.

  1. arama kaydına gelicek olursak ben web üzerinde uzman değilim ama her servis sağlayıcı yasalar yüzünden kayıt tutar ister ilişkilendirme yapıp satsın, ister satmasın devlet istediğinde vermek zorunda. bunu sözde veri saklamıyoz diyen vpn servisleri de yapıyor. ve gösterdiğiniz kısmın ne yaptığını bilmeden veri topluyor demek de uygun değil kendi politikalarında bilgilerinizi temizleyip öyle siteyi açtıklarını söylüyorlar (kesinliğini uzman biri bakar)

  2. 2 seneden beri vuhuv kullanyorum bir kere bile dediğiniz ahlaksız siteler ile karşılaşmadım tam tersi her milli ve dini bayramımızda özel gifler ile sayfarını süslüyorlar. bilgisayarınız kontrol edin virüs bulaşmış olabilir.

1 Beğeni

Merhabalar link’te ufak bir yanlışlık olmuş lütfen şu link ile tekrar deneyin.

Vuhuv

@Arastirmaci’nin da dediği gibi bunu önce vuhuv’a yazmak daha iyi olur burası pardus forumu, birbiriyle hiçbir alakası yok yani :slight_smile:

  1. Ben de yaklaşık 2 seneden beri varsayılan arama motorum olarak vuhuv kullanıyorum, gerçekten çok iyi bir müstehcen içerik filtresi var, yani bir çocuğa “al istediğini arat” diye emanet edebileceğim tek arama motoru diyebilirim. Ne Google, ne duckduckgo’da böyle şeyler yok.

Kötü niyetli birisi sistemde bir açık bulup böyle bir yönlendirme yapmış olabilir fakat dediğim gibi bunu vuhuv’a söyleyip bu açığı gidermelerini söylemek lazım. Onun dışında harika bir arama motoru diyebilirim. Google artık çok reklam ve seo doluyken vuhuv ile aradığımda çoğu zaman bana tam aradığım şeyleri döndürüyor.

3 Beğeni

Emin merhaba.

İletini görüp vuhuv’a girerek bazı p…grafik terimler girdim. Bunların çoğunu bana p…o sitelerinin adreslerini de vererek döndürdü. Test yapmak istersen sana özelden kullandığım terimleri veririm. Yani bunu kullanan genç arkadaş işini biliyorsa maalesef istediğini veriyor görünüyor.

@shampuan Kelime bazlı engellemeyle sonuçları yüzde yüz engellemek çok mümkün bir şey değil. Genel olarak ilk şekillerde sonuç göstermesini engellesin o bile bir şeydir. Tam engelleme için “Güvenli İnternet” gibi adres ve ip bazlı genel/özel engellemeler yapan bir servis lazım.

Vuhuv’un en azından ilk akla gelecek şekilde merakla arama yapabilecek çocukları bu şekilde korumayı düşünmüş olması diğer arama motorlarının hiçbirinin yapmadığı şık bir hareket. Ben detaylı aramalar yapmadım ama elbette biraz işi bilen aradığını bulur bunun için vuhuvda açık bulmasına gerek de yok direkt google’da aratabilir :slight_smile: neyi aradığını tam bilmeyen “çocuk” kitleyi bu tarz şeyler önemli ölçüde korur ama.

2 Beğeni

Emin tamam anladım. Ben güvenli bir dns üzerinden çalışıyor sandım.

Bu arada elimde “temiznet” adında bir windows programı var. Yıllar önce Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yazdırılmış. Bu program bir tür keylogger gibi çalışıyor. Daha önce bir internet kafede yaptığımız testlerde çok güzel sonuçlar verdi. Argo terimler ve p…o terimleriyle yaptığımız aramalarda tarayıcıyı derhal kapatıp uyarı ekranı veriyordu. Gerçekten harika bir programdı. Buradan okuyan varsa programı çocuğu için indirip kurabilirler. Pardus ekibi de programı sökerek inceleyebilir ve linux versiyonunu yazabilir.

Bu programı daha evvel forumda bir başlıkta daha vermiştim. Sadece 2 kişi indirmiş sanırım. Oysa mutlaka incelemeniz gereken bir program.

Konudan çok uzaklaştık. Neyseki faydalı oldu bence. İyi çalışmalar.

1 Beğeni

.zip arşivi içinde ne olduğu belirsiz bir .exe çalıştırılabilir dosyası paylaşıp “bunu indirin bak internetiniz güvenli hale gelecek” demek herhalde internet ortamında yapılacak en “güvensiz” aksiyonlardan biri olurdu.

Programın kaynak kodu açık değil ve linux’ta da çalışacak bir uygulama değil zaten. Lütfen ya kaynak kodun bulunduğu bir git adresi paylaşın ya da linki silin.

1 Beğeni

Konu ile vuhuv arama motoru ilgimi çekti. Kapalı kaynak kod olması biraz hayal kırıklığına uğrattı.

Linki bildirdiniz mi hocam? Yönlendirme yapması garip…

Program güvenli. Güvenli olmasa yıllarca arşivimde tutmazdım. Ki bu arşiv birçok antivirüs tarafından defaatle tarandı ve program için hiçbir uyarı çıkmadı. Ancak programın kapalı kaynak oluşu aklıma gelmedi. Bir belediye tarafından yazdırılmış olması dolayısıyla belki geliştiricilerle irtibat kurulabilir. Programı neden şahsi bulut depomdan paylaşıyorum? İnternette bulamadım. Ancak hakkında bilgilere erişilebiliyor. Güvenip güvenmeme durumunu sizlere bırakıyorum. Programın güvenli olup olmadığını test etmek çok kolay: sanal makinede ya da bir kum havuzunda çalıştırılabilir. bu yüzden kaldırmayacağım. Faydalanmak isteyenler olabilir.

Müstehcen site çıkıyor bu doğru bunu onlarla paylaştım şu youtube çakmaları çıkıyor son zamanlarda azalma var. Gelişimi biraz yavaş bunun sorunu ekonomik sebepler birde ekip liderinden kaynaklanmaktadır.
Geri kafalı olmasını nereden çıkardın dersen bu arkadaşlar vuhuv dan bağımsız olarak geliştirdikleri bazı projeler var. Örneğin superim hosting; bu projede görülebileceği gibi site tasarımı çok eski ve en önemlisi python bile desteklemeyen tüm sunucularıdır.
Burada en önemli nokta şu olmalıydı. Vuhuv bir vitrin her ne kadar google vitrin gibi görülmese de google aslında bir vitrin mesela verileri google toplamaz google analitik toplar. Reklamları google adwords verir. Gibi bir çok yan firma var.
Vuhuv da ayne böyle olup Google domain misali alan adı satabilir. Yada firebase gibi dolaylı veya doğrudan hosting satabilir.
Aman insanlar alır mı?
İyi olan iş güzel reklamla kendini sattırır.
Xioami de olduğu gibi. İsmini bile yazmak okumak zorken.
SELAMETLE!

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.