Nvidia driverlarını indirdim pardusun uygulamasından, nvidia-smi yazınca birşey çıkmasada pardusun sistem özellikleri menüsünden inik olduğu çıkıyor ve eu4 e girdiğimde sıkıntısız çalışıyordu. Ancak CS2 girdiğimde Vulkan destekli bir driver a geçmemi önerdi ama Pardusun indirdiği driver en yeni driverdı (590) (gpu: Geforce RTX 4050 Laptop). Risk global dominationa da giremedim, directX11 indirmemi istedi ama directx11 windowsa has, kafam karıştı. (Wayland kullanılıyor şuan eğer bu konuyla ilgisiyle söyleyeyim dedim)
CS2’yi Proton gibi bir uyumluluk katmanıyla indirdiyseniz ve çalıştırdıysanız Windows .exe’sini çalıştırmaya çalışır. Bunu yaparken de Windows’a özel DirectX kütüphane çağrılarını DXVK ile Linux’ta zaten desteği olan Vulkan’a dönüştürüp öyle çalıştırır.
Fakat Linux’ta CS2 native olarak çalışıyor, dolayısıyla bunu kullanmanıza gerek yok. Steam kütüphanenizde uygulamanın ayarlarından uyumluluk katmanı ayarına bir göz atın. Eğer aktifse kapatın. Linux native sürümünü kullanın.
Linux native sürümü olmayan windows oyunları için ise Proton gibi bir katman kullanmalısınız.
Nvidia sürücüsünün kurulu olup olmadığnı öğrenmek için de uygulamalar menüsünden Nvidia Settings uygulamasını çalıştırabilirsiniz.
Eğer kendi sahipli sürücüsü yerine nouveau açık kaynak sürücüsünü kullanıyorsanız performansı düşük olacaktır.
CS2’yi düzelte bildim csgo-proton-fix yazarak, Riskde durup durup düzeldi ama EU4’de grafik sorunları var, sınırlarda buglar var. İnsanlar opengl’den dolayı olduğunu ve daha yavaş olsada windows halini indirip protonla çalıştırmamı önerdi, siz ne dersiniz?
Bazı uygulamaların Linux native desteği olsa da windows hallerinden kötü olabiliyor evet. Bunun sebebi de geliştiricilerin Linux tarafına gerekli ehemmiyeti vermemesi ve “çıkarttık işte” demek için çıkartmaları ![]()
Bu oyundan oyuna değişiyor, EU4 için bilemiyorum, protondb sitesinden kontrol etmek iyi oluyor oyunları:
https://www.protondb.com/app/236850?device=pc
Eğer proton ile daha iyi çalışıyorsa öyle de çalıştırabilirsiniz elbette.
Proton ile denedim kaymak gibi çalıştı, yardımınız için teşekkürler ![]()
Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.