Wifi donanım driveri kurulmadı

Bilgisayarım Casper x600 modeli pardus xfce 23.2 yükledim yükleme esnasında ethernet kartı bulunamadı hatası verdi. kart yok işaretleyerek yükleme yaptım ancak sonrasında wifi kuramadım

lspci

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Alder Lake-U15 Host and DRAM Controller (rev 04)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Alder Lake-UP3 GT2 [UHD Graphics] (rev 0c)
00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Alder Lake Innovation Platform Framework Processor Participant (rev 04)
00:06.0 PCI bridge: Intel Corporation 12th Gen Core Processor PCI Express x4 Controller #0 (rev 04)
00:08.0 System peripheral: Intel Corporation 12th Gen Core Processor Gaussian & Neural Accelerator (rev 04)
00:0d.0 USB controller: Intel Corporation Alder Lake-P Thunderbolt 4 USB Controller (rev 04)
00:12.0 Serial controller: Intel Corporation Alder Lake-P Integrated Sensor Hub (rev 01)
00:12.6 Serial bus controller: Intel Corporation Device 51fb (rev 01)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Alder Lake PCH USB 3.2 xHCI Host Controller (rev 01)
00:14.2 RAM memory: Intel Corporation Alder Lake PCH Shared SRAM (rev 01)
00:14.3 Network controller: Intel Corporation Alder Lake-P PCH CNVi WiFi (rev 01)
00:15.0 Serial bus controller: Intel Corporation Alder Lake PCH Serial IO I2C Controller #0 (rev 01)
00:15.2 Serial bus controller: Intel Corporation Alder Lake PCH Serial IO I2C Controller #2 (rev 01)
00:15.3 Serial bus controller: Intel Corporation Alder Lake PCH Serial IO I2C Controller #3 (rev 01)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Alder Lake PCH HECI Controller (rev 01)
00:19.0 Serial bus controller: Intel Corporation Alder Lake-P Serial IO I2C Controller #0 (rev 01)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Alder Lake PCH eSPI Controller (rev 01)
00:1f.3 Multimedia audio controller: Intel Corporation Alder Lake PCH-P High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Alder Lake PCH-P SMBus Host Controller (rev 01)
00:1f.5 Serial bus controller: Intel Corporation Alder Lake-P PCH SPI Controller (rev 01)
01:00.0 Non-Volatile memory controller: MAXIO Technology (Hangzhou) Ltd. NVMe SSD Controller MAP1202 (rev 01)

bilgiler yukarıda

İşlemci yeni nesil olduğu için wifiyi yükleme yapmıyor olabilir. Sorun linux çekirdeği ile ilgili muhtelemen. Pardus23 backports sürümünü yükleyip dene.
https://indir.pardus.org.tr/ISO/Pardus23backports/Pardus-23.2-GNOME-backports-amd64.iso

1 Beğeni

Merhabalar,

1. Donanımı Tanı

Öncelikle, WiFi kartının tam modelini öğrenmek için aşağıdaki komutu terminalde çalıştırın:

lspci -k | grep -A 3 "Network controller"

Bu komut, kartın tanımlı olup olmadığını ve hangi sürücünün yüklü olduğunu gösterir.

2. Gerekli Sürücüleri Kur

Pardus gibi Debian tabanlı sistemlerde, Intel WiFi kartları için genellikle firmware-iwlwifi paketi gereklidir. Bu paketi yüklemek için aşağıdaki adımları izleyin:

a. Gerekli paketleri indirmek için Ethernet bağlantısı yapın veya başka bir bilgisayardan indireceğiniz paketleri USB ile aktarın.

Paketleri terminalden indirmek ve yüklemek:

sudo apt update
sudo apt install firmware-iwlwifi

b. WiFi sürücüsünü yeniden yükleyin ve etkinleştirin:

sudo modprobe -r iwlwifi
sudo modprobe iwlwifi

Sistem sürücüyü yükledikten sonra WiFi simgesi görünmelidir.

3. Donanımı Kontrol Et

Eğer WiFi hâlâ çalışmıyorsa, çekirdek güncellemesi gerekebilir. Yeni donanımlar genellikle daha yeni Linux çekirdeği gerektirir. Pardus 23.2’de eski bir çekirdek sürümü yüklüyse, bu donanım düzgün tanınmayabilir.

• Çekirdek sürümünü kontrol etmek için:
uname -r

Eğer çekirdek sürümü 5.15 veya daha eskiyse, daha yeni bir çekirdeği (örneğin, 6.1 veya üzeri) yüklemeyi düşünebilirsiniz.

sudo apt install linux-image-6.1.0-*
sudo reboot

4. Alternatif: WiFi Adaptörü Tanımlanmadıysa

Bazı durumlarda Intel CNVi WiFi adaptörlerinin tanımlanması için ayrıca şu paketlerin de yüklü olması gerekebilir:

sudo apt install wireless-tools wpasupplicant

Kurulumdan sonra:

sudo systemctl restart NetworkManager

5. Sorun Hâlâ Devam Ediyorsa

WiFi kartı ile ilgili çekirdek modüllerini veya hata kayıtlarını kontrol etmek gerekebilir:

dmesg | grep iwlwifi

Bu komut çıktılarını paylaşabilirseniz, daha detaylı inceleyebiliriz.

i5 1235U ve içindeki ethernet, wifi çipsetleri oldukça yeni. Arkadaşın dediği gibi pardus 23 backports iso dan kurulum yapmalısınız.

dediğiniz linki indirdim ventoy yardımı ile kurulum yapıyorum ancak yine ethernet kartı yok dedi ve kurulum sonrasında wifi kurulmadı

Paylaştığınız lspci çıktısına göre, WiFi kartınız “Intel Corporation Alder Lake-P PCH CNVi WiFi (rev 01)” olarak görünüyor. Bu durumda, Intel’in yeni nesil WiFi kartları için uygun sürücüler yüklenmediği anlaşılıyor.

adım adım ilerlemeniz sorunun çözümünü bulmanızda daha işlevsel olacak.
WiFi kartınızın desteklenen bir sürücüsü var mı, kontrol etmek için şu komutu çalıştırın:

dmesg | grep iwlwifi

Eğer bu komut bir çıktı vermezse, muhtemelen iwlwifi sürücüsü sisteminizde kurulu değildir.

denemek için tekrar temiz kurulum yapmak istedim ancak yeni kurulum usb sini taktığımda bilgisayar kendini resetlemeye başladı ve bios ekranına girsem dahi 2 saniye sonra reset atıyor servisi aradım o bilgisayarlar windows desteklediği için olmaz getirin orjinal windows kuracağız dediler ücret çıkardılar kafama yatmadı ancak başka bir çözümde bulamıyorum muhtemelen serviste windows kurdurmam gerekecek

fatura, garanti belgesi gibi bir belgeniz varsa kontrol edebilir misiniz, herhangi bir maddede sadece windows işletim sistemi ile kullanılabilir ibaresi var mı?
eğer böyle bir madde yoksa ücret ödemenize gerek kalmaz. Tüketici hakları hakem heyetine başvurabilirsiniz.

1 Beğeni

ben şöyle bir klavuz buldum. https://file.casper.com.tr/userguide/1697461088462casper_nirvana_X600-X700_kullanim_kilavuzu_ekim_2023.pdf

madde 5.10 da kapsam dışı bırakılacak durumlar listelenmiş.
burada işletim sisteminden bahsedilen bir alt madde bulamadım.

sadece kullanım klavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanılmasından kaynaklanan hasarlar dan bahsediyor ama klavuzun genelinde işletim sistemine atıf yapan bir ibare göremedim.

Casperda bu yaşanan sorunların sebebi kullandıkları BİOS yazılımı. Windowsda bile sorun çıkarıyor.
Bu makaleyi inceleyebilirsin. Üstat burada farklı bir usb iso hazırlama yöntemi anlatmış. Debian ile Pardus aynı çekirdeğe sahip. Anlatılan ikinci usb hazırlama yöntemi ile iso’yu harlayıp denemek gerekir.

o şekilde yapsam bile uygulama şansım yok bilgisayar her şartta reset atmaya devam ediyor bi çözüm bulamadım

Bilgisayarı yeni mi aldınız önceden kullandığınız bilgisayar mı? *Casper Nirvana C550’ye windows kurduktan sonra resetleme sorununu ben de yaşamıştım. Sorunu bios güncellemesi ile çözmüştüm. İlk defa kullanıyorsanız bios güncellemesini yapmanızda fayda var.

Evet yeni aldım pazartesi elime ulaştı anladığım kadarıyla win 11 kurduğum için biosta sürekli resetliyen bi ayar açılmış bios güncellemesi ile ilgili bir kaynak bulamadım

Burda bios ekranını reset atmadan ekran görüntüsü alabildim Windows push reset button diye bi ayarda kalmış ayarı değiştirmeye çalıştım ama değişiklik yapmadan çok hızlı resetlime yapıyor

maalesef bilgisayarı kurup işlemleri yaptım ancak bazı bölümlerde kodlar çalışmadı yaptığım tüm işlem adımlarının kodunu ekliyorum.

mali@pardus:~$ lspci -k | grep -A 3 "Network controller"
00:14.3 Network controller: Intel Corporation Alder Lake-P PCH CNVi WiFi (rev 01)
	DeviceName: Onboard - Ethernet
	Subsystem: Intel Corporation Alder Lake-P PCH CNVi WiFi (Single Band Wi-Fi 6(802.11ax) AX101 80MHz 1x1 [Harrison Peak])
	Kernel modules: iwlwifi
mali@pardus:~$ sudo apt update
[sudo] password for mali: 
Paket listeleri okunuyor... Bitti
E: Could not get lock /var/lib/apt/lists/lock. It is held by process 3293 (apt)
N: Be aware that removing the lock file is not a solution and may break your system.
E: /var/lib/apt/lists/ dizini kilitlenemiyor
mali@pardus:~$ sudo apt install firmware-iwlwifi
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor... Bitti
Durum bilgisi okunuyor... Bitti               
firmware-iwlwifi zaten en yeni sürümde (20230210-5).
0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.
mali@pardus:~$ sudo modprobe -r iwlwifi
mali@pardus:~$ 1
1: komut bulunamadı
mali@pardus:~$ sudo modprobe iwlwifi
mali@pardus:~$ sudo apt  modprobe -r iwlwifi
E: 'r' Komut satırı seçeneği [-r içinden] diğer seçeneklerle bir arada tanınmıyor.
mali@pardus:~$ uname -r
6.1.0-22-amd64
mali@pardus:~$ sudo apt install wireless-tools wpasupplicant
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor... Bitti
Durum bilgisi okunuyor... Bitti               
wpasupplicant zaten en yeni sürümde (2:2.10-12+deb12u1).
wpasupplicant elle kurulmuş olarak ayarlandı.
Aşağıdaki YENİ paketler kurulacak:
  libiw30 wireless-tools
0 paket yükseltilecek, 2 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.
124 kB arşiv dosyası indirilecek.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 348 kB ek disk alanı kullanılacak.
İndir: 1 http://depo.pardus.org.tr/pardus yirmiuc-deb/main amd64 libiw30 amd64 30~pre9-14 [16,2 kB]
İndir: 2 http://depo.pardus.org.tr/pardus yirmiuc-deb/main amd64 wireless-tools amd64 30~pre9-14 [107 kB]
1 sn.'de 124 kB alındı (209 kB/s)       
Daha önce seçili olmayan libiw30:amd64 paketi seçiliyor.
(Veritabanı okunuyor ... 149548 dosya veya dizin kurulu durumda.)
Paket açılacak: .../libiw30_30~pre9-14_amd64.deb ...
Paket açılıyor: libiw30:amd64 (30~pre9-14) ...
Daha önce seçili olmayan wireless-tools paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../wireless-tools_30~pre9-14_amd64.deb ...
Paket açılıyor: wireless-tools (30~pre9-14) ...
Ayarlanıyor: libiw30:amd64 (30~pre9-14) ...
Ayarlanıyor: wireless-tools (30~pre9-14) ...
Tetikleyiciler işleniyor: libc-bin (2.36-9+deb12u7) ...
Tetikleyiciler işleniyor: man-db (2.11.2-2) ...
mali@pardus:~$ sudo systemctl restart NetworkManager
mali@pardus:~$ dmesg | grep iwlwifi
dmesg: read kernel buffer failed: İşleme izin verilmedi
mali@pardus:~$

Wi-Fi sorununuzu çözmeye yönelik yaptığınız işlemlerden bazıları doğru görünüyor, ancak belirli bir sonuç alamamış olabilirsiniz. İşlemleri dikkatlice gözden geçirelim:

Genel Durum

• Intel iwlwifi modülü yüklenmiş durumda, ancak kablosuz ağ bağlantınız çalışmıyor gibi görünüyor.
  • Kernel sürümünüz: 6.1.0-22-amd64.
  • dmesg komutunu çalıştırırken izin hatası alıyorsunuz.

Yapmanız Gerekenler

1. Sistem Güncellemesi ve Kilit Sorunu
    Daha önce apt işlemi sırasında kilit dosyasıyla ilgili bir hata aldınız. Bu durumda, mevcut işlemi sonlandırmanız gerekiyor:
sudo kill -9 3293 
sudo rm /var/lib/apt/lists/lock
sudo rm /var/cache/apt/archives/lock
sudo rm /var/lib/dpkg/lock*
sudo dpkg --configure -a  
sudo apt update
sudo apt upgrade
  1. Wi-Fi Firmware Kontrolü
    Yüklediğiniz firmware-iwlwifi sürümünün uygun olup olmadığını doğrulamak için:
sudo apt install firmware-iwlwifi
  1. iwlwifi Modülünü Yeniden Yükleyin
    Modülün doğru bir şekilde yüklendiğinden emin olmak için:
sudo modprobe -r iwlwifi
sudo modprobe iwlwifi
  1. NetworkManager’ı Yeniden Başlatın
    Ağ yöneticisini yeniden başlatmanız gerekiyor:
sudo systemctl restart NetworkManager
  1. dmesg Çıktısını Kontrol Edin
    dmesg erişim sorununuzu çözmek için:
sudo dmesg | grep iwlwifi
  1. Wi-Fi Arabirimini Kontrol Edin
    Wi-Fi cihazınızın doğru şekilde tanımlandığını doğrulayın:
iwconfig
ip link show
  1. Güncel Çekirdek Sürümü Kullanımı
    Gerekirse daha yeni bir çekirdek kurmayı düşünebilirsiniz. Pardus’un Backports Sürümlerini deneyebilirsiniz

Sonuç

Bu işlemler sorununuzu çözmezse, dmesg çıktısını paylaşarak hata mesajını anlamaya çalışabiliriz. Alternatif olarak, başka bir ağ yöneticisi veya firmware sürümünü kontrol etmek gerekebilir.