Wifi usb adaptör çalışmıyor (realtek rtl88x2BU)

merhabalar pardus 21 i yeni kurdum. Eski laptoptaki wifi kartı 5 ghz desteklemediği için zyxel nwd6602 model usb wifi aldım. Dual boot olan sistemde windowsda çalışıyor. Ama pardusta çalışmıyor. bu cihazın chipseti realtek rtl88xBU olduğunu öğrendim. Üreticideki sürücü yazılımı ve githubdan araştırdığım kadarıyla kurdum. Cihaz usb aygıtlarında ve sistem gözetim merkezinde görünüyor ama ben wifi ayarlarından harici usb wifi cihazını açamıyorum. Bunu nasıl yapabilirim yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler İki yana yaslanmış metin

1 Beğeni

Ürününüzün Gnu/Linux sürücülerinin olduğunu anlıyorum. Tavsiye olarak,

https://www.zyxel.com/tr/tr/products/wifi-extender/dual-band-wireless-ac1200-nano-usb-adapter-nwd6602

adresine sorununuzu iletiniz.

Sürücü kurulumunu yapabildiğim konu burada. Bir hata ile karşılaşırsanız yazabilirsiniz.
Teşekkürler, iyi günler.

1 Beğeni

Bunu bir dene.

desteğiniz için teşekkürler deneyip yapmaya çalışacağım.

Tekrar mail attığımda böyle bir cevap geldi. Linux Kernel v3.8~4.15 olması gerekir diyorlar. Bunu yükleyebiliyor muyuz acaba bilgisi olan var mı? Teşekkürler,

Salim (Zyxel Support Campus EMEA)

Feb 8, 2023, 12:35 GMT+1

Merhabalar,

Evet linux için üretilen ve linkte de paylaştığım driver dosyasını Linux Kernel v3.8~4.15 grubundan bir yazılım yüklü olduğu durumda kullanabiliyorsunuz.

Tabi kullandığınız yazılımın değerinin denkliğini takdir edebilecek kadar linux işletim sistemi bilgisi birimimizde olmadığı için mevcut Pardus sisteminizde kullanılım durumunu takdir edemiyor durumdayız.

Kind Regards,
Salim

1 Beğeni

merhabalar, üretici firmaya mail attım.

Merhabalar,

NWD6602 ürününün desteklendiği yazılım bilgisi aşağıda mevcuttur. Kullanmakta olduğunuz Linux seviyesi bu seviyede midir ?

NWD6602 Kütüphane linkte bulunan sayfada linux driverini indirmeniz ve çalıştırmanız yeterli olacaktır.

Microsoft Windows 7/8/8.1/10 RS6, Linux Kernel v3.8~4.15, Mac OS 10.15

Böyle bir cevap geldi. Ne yapmam gerektiğini anlamadım. Kernel desteği 4.15 e kadar demişler. Pardus kerneli 5.10 olarak belirtilmiş. Bu durumda desteklenmediği anlamına mı geliyor?

1 Beğeni

Hakan Bey kernel 6.2 versiyonunda bu kart doğal olarak destekleniyormuş. Kernel güncellemesi yaparak kernel 6. 2 ve üzeri versiyonlara sorunu çözebilirsiniz.
https://belge.pardus.org.tr/plugins/servlet/mobile?contentId=60130345#content/view/60130345

Yine aynı kernelda sürücü tanımlayarak da sorunu çözebilirsiniz. Burada detaylı anlatılıyor.
İşin içinden çıkamazsınız yine yazın çözülecegini düşünüyorum.
https://github.com/morrownr/88x2bu-20210702

1 Beğeni

Aynı sorun bendede devam ediyor.Sorunu çözebildiniz mi ???

Merhaba en son Mustafa Bey kernel 6.2 güncellemesi yapın çözülür demişti. Kernel güncellemesinde hata verdi. Sürücü yazılımını kurmaya çalışırken bir sürü şey denedim sanırım bir yerde sisteme zarar verdim kerneli güncelleyemedim. Evde kullandığım eski yedek laptop olduğu için işlerimin yoğunluğundan fazla zaman ayıramıyorum. Tekrar deneyemedim. Olmazsa baştan temiz kurulum yaparak tekrar denemem lazım.

Şu ana kadar denediğim OpenSuse Debian 11 Ubuntu makineyi acayip kastı.Pardusta Cat 6 internete çıkıyorum.Ne yapmamı önerirsiniz.Aklima gelen kernel derlemesi ikincisi uyumlu wireless adaptör.

Merhaba ubuntuyu bende denedim yeni donanım istiyor benim eski laptop da kastı doğru. Linux konusunda hiç bilgim yok komutları bile araştırıp buradan sorup öğrenmeye çalışıyorum. Kablo bağlantısı ile kullanabiliyorsanız öyle devam edin anladığım kadarıyla harici wifi olayı sıkıntılı şükür kendi wifi kartını görüyor o olmasa internete de bağlanamıycaz. Kernel güncelleme olayına bilginiz ve zamanınız varsa devam edin sonuçları paylaşın. Yıllarca Windowsa alışmışız bendeki wifi adaptör Windows da takınca çalıştı sürücü bile yüklemedim. Ama linux yaygın olmadığı için fazla bilmiyor insanlar. Çok fazla linux dağıtımı var ve anladığım kadarıyla bunlar arasında en azından donanım sürücüleri konusunda bir birlik yok ve üreticiler de linux yaygın olmadığı için uyumluluk ve yazılım desteği konusunda fazla çaba göstermiyor sonuç olarak tek başımıza uğraşıyoruz ve takılıp kalıyoruz böyle. Velhasıl bende ne kadar uğraşırım bilemiyorum. Normalde ben de uğraşmazdım ama win 11 kurulamıyor 4 yıllık yeni laptopum var o bile işlemcisi desteklemiyor diye Windows 11 yüklenmiyor. Windows 10 destek süresi bitince ne yapıcam kara kara düşünüyorum. Aldığı laptop zamanında üst sınıf diye geçiyordu şimdi yenisini almaya kalksak dünya parası ve dahası işte kullandığım programlar nedeniyle Windowsa mahkumuz ve zamanı gelince mutlaka yeni bilgisayar almam gerekiyor. Sistemi sürekli yeni bilgisayar aldırma üzerine kurmuşlar ve bu döngüyü şu anda linuxla da kıramıyoruz.

Ev kullanımı için eski bilgisayarlara özel Lubuntu 'yu denemenizi öneririm. Eski donanımlara daha uygun.

https://lubuntu.net/

Ubuntu temelli bir dağıtım olduğu için donanım konusunda daha az sorun yaşayacağınızı tahmin ediyorum.

Bilgisayarınız 32 bitlik ise İntel X86 yı kurunuz. Eğer bir sorun yaşamazsanız bilgisayarınızın ömrü boyunca kullanabilirsiniz.

Linux donanımına uygun wireless adaptör önerebilirmisiniz.???

Maalesef kardeşim dediğim gibi bende çok bilgili değilim linux konusunda. Zyxel nwd6602 model cihazı özellikle linux desteği var diye aldım ama kullanmayı beceremedim. Cihaz kutusunda ayrıntılı açıklama yok sadece linux uyumlu yazıyordu. Çoğu markada bu da yok hatta bazılarında sadece Windows yazıyor. Sana verebileceğim tavsiye gerekirse yeni konu açıp hali hazırda USB WiFi kullanan birileri varsa onlara ulaşman ve denenmiş çalışan cihaz hangisiyse ona göre cihaz seçimi yapman olur.

Bilgisayar bilgim var.Daha önce notebookda sorunsuz şekilde kullanıyordum üzerinde kart bozulunca zyxel aldım.

Bende buna benzer bir sorun ile karşılaştım. Çözümü bir konu olarak açtım. Şu an onaylanmasını bekliyorum. Onaylandığında buraya linki paylaşacağım. Kernel güncellemesi yapmadan sürücüyü kurabildim.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.