Win 10 alternatifi işletim sistemi arayanlar için yeni özellikleri ve güncelmeden sonra yeni teması ile mint linux lmd7. İşletim sistemini test ettim önceki sürüme göre çok güzel ve daha işlevsel.
Ben kullandım bunu . Üzerinde gelen FireFox çok çok çok seri hızlı çalışıyor . Yanlız bir sorunu var . Otomatik hizalama kapanınca Masaüstündeki klasör ve dosyaları istediğin alana sürükleyebiliyorsun burası tamam sıkıntı yok .Fakat Şöyle bir sıkıntı var . Masaüstünde metin belgelsi aç . Sonra bu metin belgesini kopyala masaüstüne tekrar yapıştır . Dosyaları üst üste atıyor iç içe atıyor . Konumlandırma hatası var . Bu sorunu çözememiştim . Sürekliyerek ayrıyordum birbirinden .
Ben 3-4 yıl önce Windows’dan Linux’a “LMDE 6” ile geçtim ve tam “LMDE 7” çıkmış ve ona geçiş yapmıştım ki “Pardus 25” duyuruldu ve daha BETA iken Pardus 25 "Bilge"yi Gnome arayüzü ile kurdum ve LMDE 7’den daha iyi olduğunu gördüğüm için kısa süre sonra LMDE 7’yi silip Pardus 25 Gnome’a geçtim.
Pardus 25 Gnome’un oyun performansı kesinlikle, ama kesinlikle LMDE 6 ve 7’den daha iyidir!
Bunu 3-4 yıl LMDE kullanmış ve oyun oynamış biri olarak yazıyorum.
FireFox konusu biraz karışıktır.
FireFox’tan güzel bir güncelleme almışsanız canavar gibi çalışır!
Fakat çoğunlukla güncellemeleri yavaş ve sorunlu olduğu için Chrome’un yanına bile yaklaşamıyor.
LMDE 6 kullanırken ikisini karşılaştırıp FireFox’a lânet ettiğim paylaşımlarım vardı. Bulsaydım da buraya linkini atsaydım.
Fotoğraflar ile aynı bilgisayarda, aynı LMDE 6 “Faye” dağıtımında YouTube videolarını nasıl berbat oynattığına dair ekran alıntılı paylaşımlarım vardı!
Fakat maalesef FireFox en iyi anında bile ancak Chrome ayarına gelebiliyor!
İkisini karşılaştırırsanız anlayacaksınız.
Cinnamon masaüstüne gelince, ben de Windows’dan sonra onu çok windows’u terk eden kullanıcı dostu buldum. ツ
Kaba ikonları hâricinde güzel bir masaüstüdür!
Onun ikonlarının kabalığını da Raspberry Pi OS panel ikonları ile karşılaştırmıştım ve kuş kadar canı ile Raspberry Pi paneli çok daha modern görünüyordu!
Aşağıdaki fotoğrafta Raspberry Pi OS paneli gri, ama sonra onu da siyah olarak kullanmaya başlamıştım. Siyah iken aşağıdaki fotoğraftakinden çok daha hârika görünüyor. Kesinlikle LMDE 7 “Gigi”'den ve hatta Pardus 25 Gnome ve XFCE’den bile daha modern göründüğünü söyleyebilirim!
Pardus 25 Gnome’u da sunduğu seçenekler ile windows masaüstü benzeşiminde kullanabiliyorsunuz.
Ben şahsen Ark Menü seçeneklerinden “windows 10” menü görünümünü seçip biraz değiştirdim, öyle kullanıyorum. Bunun için Cinnamon’a gerek yok, ama Pardus 25 ile Cinnamon masaüstünün bizzat kendisini yada benzeşini kullanabilirsiniz. Galiba Ark Menü seçeneklerinde Cinnamon’da vardı!
XFCE ve KDE masaüstlerinin görünümü windows’a çok daha benzer.
Pardus 25 Gnome’un (diğer masaüstleri farklı olabilir) başarımının LMDE 6 “Faye” ve LMDE 7 "Gigi"den çok daha yüksek olduğunu LMDE (Linux Mint Debian Edition)'yi 3-4 yıl kullanmış biri olarak paylaşmak istemiştim.
Pardus 25 Gnome bence daha iyi. Mint ekibinin bir saçmalığı var oda şu: LMDE 7 çıktı diyelim ilk çıkan iso üzerine başka güncel ISO koymuyorlar. 2 sene bu ISO böylece kaliyor. Şu an bile LMDE iso indirip kuran bir kullanici yaklaşık 400-500 paket güncellemek zorunda. Dikkat edin Debian 14 çıkana kadar bu ISO burada sabit kalacak. 1 sene sonra LMDE iso indirip kuran 1500-2000 paket (belki daha fazla) güncellemesi yapar. ![]()
İkinci konu Firefox. Pardus Firefox-Esr ile geliyor ve maalesef esr 40 haftada bir güncelleme alıyor. Ancak Pardus mağazada Firefox güncel sürümü kurmak mümkün. Hatta henüz resmi olarak yayınlanmayan Firefox-Beta kullanmak bile mümkün.
Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.