WinBoat, Linux işletim sisteminde Windows uygulamalarını (örneğin Adobe Suite, Office 365) Docker ve QEMU/KVM ile konteynerleştirerek doğal bir şekilde çalıştırmayı sağlayan açık kaynaklı (MIT lisanslı), Electron tabanlı bir araçtır. Windows’u sanal makine olarak entegre eder, FreeRDP ile uygulamaları Linux pencerelerine dönüştürür; oyunlar için sınırlı destek sunar.
Çıkış Tarihi: 30 Ağustos 2025’te beta olarak tanıtıldı; en son sürüm v0.8.7 (8 Ekim 2025).
Ben denedim çok beğendim. Windowsdan Linuxa geçiştir microsoft uygulamaları büyük bir engeldi. bu engeli aşmak için harika bir yazılım. Pardus depolarına eklenmesini tavsiye ediyorum. Bunun için her türlü desteği verebilirim.
Cahilliğime verin. Ben Windowsu sanal makine olarak çalıştırarak uygulamaları çalıştırma mantığının avantajını anlamadım. Şişeler’e göre bunun avantajı ne mesela?
Şişeler, Wine ve bunu gibi programlar “mini” emilatörlerdir ve her yazılımı düzgün çalıştıramazlar. Çünkü eksiktirler. Gerçek OS ortamları değildirler.
Ama sanal makineler size bütün bir sistemi çalıştırma ve uygulamaları o sistem üzerinden koşturma olanağı veriyor.
Başlıkta bahsedilen yazılımın ne olduğunu ise tam olarak anlamamakla beraber, hatırladığım iyi oldu. Bunu bir deneyeyim.
Wine emulatör değildir, aynı şekilde bottles uygulamasıda Wine temel alınarak geliştirilmiş başka bir uygulama. Tıpkı proton gibi. Dolayısıyla hiçbiri emulatör değildir.
Wine’a emülatörümsü demek hatalı olur, bir emülatörün çalışma mantığı tüm sistemi bir program olarak çalıştırmaktır.
Wine ise yazılımın yapmak istediği işlemleri POSIX tabanlı işletim sistemlerinin anlayabileceği işlemlere anlık çevirebilen bir uyumluluk tabanıdır. Doğal sistem çağrılarını kullandığı için emülatörlerden daha hızlıdır ama bazı çağrılar sistem içi tam çevrilemediğinden hata payı oluşabilir.
Emülatörler var olan sistemi kendi altında çalıştırdığı için hata payı sıfırdır, ama daha fazla sistem gücü kullanırlar.