Windows 10'u terk ettiğimden beri mahrum kaldığım Canlı Duvar Kâğıdıma nihâyet Hanabi ile kavuştum!

Eski masaüstü canlı duvar kâğıdım ile bir tâne de Linux ile ekran kaydı alayım dedim.

Türkiye’nin Devlet destekli resmî Linux dağıtımı Debian temelli Pardus 25 “BİLGE” Gnome sürümü masaüstümde İspanyol santranç ustası DJ Andrea Botez ablanın seti, bu sefer Mozilla FireFox tarayıcısında YouTube’da çalıyor.

Windows 10 kullandığım zamanlardan değişmeyen tek şey YouTube kaldı!!!

Aslında Linux’a ilk geçtiğimde canlı duvar kâğıdı kurmayı denemiştim.

Hatırlamıyorum, ama belki içlerinde bu Hanabi de vardı.

Fakat şimdi öğrendim ki Hanabi “GNOME” arayüzü ile çalışıyormuş!

Oysa ben onu LMDE6 “Cinnamon” ile denemiştim!

Belki de o zaman, bu yüzden çalışmamıştı!

Dün Hanabi’nin "Gnome"a nasıl kurulacağını anlatan bu video karşıma çıkınca denedim.

How to Set Live Wallpapers on Linux with Hanabi (Ubuntu, Fedora, Manjaro): https://www.youtube.com/watch?v=mhPXNGxvdZo&list=WL

Gece yarısı Hanabi yüklendiği ve bilgisayarı yeniden başlattığım hâlde Pardus Mağaza’da yüklü programlar arasında göremeyince hayâl kırıklığına uğradım!

Fakat bu gün kalkınca arama penceresine Extensions yazdım ve işte Pardus Mağazasındakinden farklı, sanırım Gnome Shell’e ait bir yüklü uygulamalar penceresi çıktı ve Hanabi oradaydı, ama aktif edilmiş değildi!

Pardus Mağazasında yüklü uygulamayı kaldırıp yükleme seçenekleri var, ama bu yeni pencerede yüklü uygulamayı kaldırmadan kapatma seçeneği de var.

Hanabi’yi aktif eder etmez masaüstü resmim gitti ve yıllar öncesinden özlenen eski bir dostum gibi eski canlı duvar kağıdımın videosunu tekrar seçtim.

Videodaki Canlı Duvar kağıdı videosu hoşuna gidenler onu zamanında Vimeo hesabımın üst başlık resmi yerinde kullanmak istediğim için Vimeo’ya yüklemiştim. Vimeo’ya yüklediğim tek video da odur! Çevrim içi video indiren siteler aracılığı ile indirilebilir: Kemal Aslan

O video Windows video (WMV) standardında olmalı.
Şu an Hanabi ile Pardus 25 Gnome’da kullandığım MP4’e çevrilmiş hâli.
Hanabi WMV destekliyor mu bakmadım. Zâten daha bu gün kurdum.
Zamanında Windows 10’da iken kullandığım Canlı Duvar Kağıdı programı WMV desteklediği için onu WMV’ye çevirmiştim!

Canlı Duvar Kâğıdım FireFox’un hareketli mavi dalgaları olan “Night Swim (Animated)” Animated pool water theme ile çok güzel uyumlu oldu.

Aynı duvar kâğıdının windows 10 ile alınmış az sayıda kaydından mastodon’a yüklediklerimden birisi: Kemal ASLAN: "Windows'tan geriye hâtıra olarak bu kaldı. ツ TEC…" - Mastodon

Pardus 25 Gnome bilgisayarının masaüstünü havalı hâle getirmek isteyenlere tavsiye edilir. ツ

2 Beğeni

Benzer bir şekilde Windows da olan Bing masaüstü resim servisi gibi bir servis pardus da varmı? Günün resmi gibi değişecek.

Variety ile Masaüstünüz Hep Taze Kalsın! Linux İçin Dinamik Duvar Kağıdı Yönetimi

Bu başlığı görünce heveslendim, XFCE için yapılır mı acaba videolu arkaplan diye biraz araştırmak istedim, araştırmaya da üşendim, gittim YZ’ye sordum “yapılır” diyor. “Ama yaparken birçok sorunla karşılaşırsın, masaüstündeki öğelerin üzerine binmemeli, yani ekran koruyucu gibi çalışmamalı, bunu için şöyle olmalı, böyle olmalı” diye anlatırken uyuyakalmışım… :grin:

Yapılacaklar listeme unutmadan alayım da biraz kurcalayayım.

1 Beğeni

Ben bir ara Raspberry Pi OS için de denemiştim. Uygulama kuruluyor, ama çalışmıyor. Yada ben çalıştıramadım. Şimdi bile Linux konusunda cahilim, o zaman daha yeni giriş yapmıştım.

Gerçi en alttaki linkte mastodon paylaşımında görülüyor, Raspberry’ye “Komorebi” kurmuşum. Fakat çalıştıramamıştım.

Komorebi’yİ LMDE6’ya da kurdum, orada da çalışmadı!

Bir tâne daha uygulama kurmuştum, ama adını hatırlamıyorum. Belki Hanabi olabilir.

İsimleri de nedense hep Japon isimleri!
Japonlar bu işe meraklı gibi!

Biraz konu dışı olacak ama ben de bir katkı yapayım:

“Conky” ve “conky themes” diye aratın çok güzel sonuçlar bulacaksınız.
Conky masaüstüne harika applet’ler koymayı sağlayan harika bir uygulamacık. Hala destekleniyor mu bilmiyorum ama yıllar önce çok geyiğini döndürüyorduk arkadaşlarla.

Şurada örnekler var:

EDİT: şimdi synaptic’ten baktım hala depolarda var görünüyor.

Sanırım bu kaldırılmış. Pardus 23.1 mağazada depoda çıkmadı

Pardus Mağaza arama kısmına Variety diye yazıp arattım çıktı.

Pardus 25 Gnome kullanıyorum.

Sanırım “Variety” için diyordunuz.

Hocam 23.1 kullanıyorum. Dediğiniz gibi aradım ama çıkmadı. Debian paketi indirip kurdum bende. Güzel oldu. Birçok kaynaktan çekiyor resimleri. Oldukça kullanışlı.

1 Beğeni

selam, iyi forumlar.
çok sistem kaynağı tüketiyor mu?
merak ettim.

windows 10’da kullandığım canlı duvar kâğıdı uygulaması çok fazla sistem tüketiyordu. Şimdi unuttum, ama sisteme en az %10 yük bindiriyordu, ama sanki daha fazlaydı gibi hatırlıyorum.

Pardus 25 Gnome’a kurduğum bu Hanabi yüzünden hiç takılma yada yavaşlama hissetmediğim için bakmadım bile!

Oysa windows canlı duvar kâğıdı uygulamam hem sistemi yoruyor, hem de kendi bile düzgün çalışmayıp arada tekliyor, takılıyor ve çalışan programları da etkiliyordu!

Şu ana kadar hiç bir fark hissetmedim.

Bu sorunuzu okuyunca şimdi Sistem Gözlemcisinden baktım ve bir ekran alıntısı yaptım.

Uygulama Hanabi adıyla görünmüyor “gjs” adıyla görünüyor ve şu anda alt alta 4 veri görüyorum.

Fotoğrafta gerekli bilgiler var.

Fakat kurduğumdan beri varlığından kaynaklı hiç bir sıkıntı yaşamadım.

Fakat çalıştırdığım video 1080p çözünürlükte mp4 formatında bir video ve benim donanımım 1080p’de çok zorlanmıyor! Bilgisayarımın zorlanarak bile olsa oynatabildiği oyunların tamamını 1080p’de oynarım.

Bunların da etkisi var. Bilgisayarınızın zorlanmayacağı bir çözünürlükte video seçerseniz uygulamanın kendisi çok sistem harcamıyor.

Monitörüm de zâten bu yüzden 1080p

Bilgisayarımın donanımı da bu (fastfetch terminal görüntüsü 19 Mayıs 2026’da alındı!);

1 Beğeni

Belleğe 70 küsür mb, işlemciye 6%-6.5% yük bence harika. Genellikle bu tip yazılımların arkaplanda çok fazla kaynak istediklerini görüyordum, hakeza windows da bunlar gibi çok eklenti var. Zaten Windows’ un da kullandığı kaynak yadsınamaz.

Ben genelde sanal şeylerle çok oynadığımdan sistemin ram durumunu sürekli izliyorum. Hatta fresh boot ram kullanımı konusunda çok hassasım. :slight_smile: Gündelik kullanım uygulamalarında Ram e yük bindiği anda kahrımdan ölüyorum diyebilirim.

Size de çok teşekkür ederim, nezaketen dikkate alıp yanıtladığınız için.
(Yanıtta geciktiğim için üzgünüm. Bayram telaşesi zaman alıyor. Hakkınızı helal edin lütfen.)

Bunu sanalda izleyip düşüneceğim. :wink:

İyi Forumlar Dilerim.
Bayramınız Mübarek Olsun…

Murat YANAR

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.