Windows bu kadar sorunlu değil

Değerli bilişimci arkadaşlar, bu pardus’a yerli diye, daha istikrarlı diye, güvenilir diye, sorunsuz diye geçtik. Lakin sorunlar bitmek bilmiyor.
Neden program kurmak bu kadar sıkıntılı?
Neden depolara kurulabilir halde hazırlanmıyor?
Zoom kurmaya çalışıyorum sabahtan beri. Sonunda bayramkarahan.blogspot’tan kurabildim. etapadmin dışında iki tahtada çalıştı, 5 tahtada çalışmadı. Hepsinde aynı yazılım var.
Z-Kitaplar için libgl1 ile yükleme yaptım. İki işlemi peşpeşe yaptım. Ekranlarda klavyeler gitti.
Heralde tekrar sıfırdan ETAP atacağım tahtalara.
Tamam, kabul aksilikler olabilir ama biraz fazla değil mi?
Zoom’un kendi sitesinden indirilen debian sürümü neden yüklenemez ki. hata freelibtype6 <2.5
şimdi bu hatayla tek karşılaşan bensem eğer kabul edip vazgeçeceğim pardustan, windows’a döneceğim. Tahtalar da zaten 7 yıllık, artık bozulsun bi daha uğraşmayalım.
Kod yazan arkadaşlar lütfen buradaki herkesi çatır çutur kod yazabiliyor, satırlar arasında çılgınca okuyor diye değerlendirmeyin. Elimden geleni yapıyorum ama artık yorulmaya başladım.

3 Beğeni

Windows da en az bu kadar sorunlu. Sadece siz Windows’un sorunlarına alışmışsınız.

Daha birkaç gün önce Windows’a yeni gelen güncellemeyi kurdum ve çöktü, açılamaz hale geldi. Bu tarz sorunlar yaşayan binlerce Windows kullanıcısı var. Biri de demiyor ki ya bu Windows ne biçim bir sistem ben artık Pardus’a geçiyorum. Fakat aynısını Pardus için çok rahat söylüyoruz.

Neden, çünkü kendimize olan güvensizliğimiz ve ezikliğimiz yüzünden hiçbir şeyi başaramayız hep başkaları başarır diye düşünüyoruz.

Evet Pardus mükemmel değil, fakat diğer hiçbir sistem de mükemmel değil. Pardus geliştirilmeli evet. Fakat diğer bütün sistemler de geliştirilmeli.

Umarım bir an önce bu eziklikten kurtuluruz ve kendi çalışmalarımıza güven ile gurur ile bakar ve kullanırız.


Bunların hepsi bir kenara, hiç bilmediğiniz bir sistemi kullanmaya çalıştığınız için karşılaştığınız sıkıntılar elbet olacak, bu yüzden resmi kaynaklara bakmalı, orada yoksa bilen insanlara sormalı ve yapmak istediğiniz işin nasıl yapılacağını öğrenmelisiniz. Ben yapamıyorum o halde sistem kötüdür dememelisiniz. Bilmediğiniz halde bir şeyleri sürekli deneyerek başarmaya çalışmak maalesef doğru bir yöntem değil. Halbuki bir bilene danışmak ne kadar kolay.

Selametle.

12 Beğeni

Kesinlikle ve şiddetle size katılıyorum @eminfedar
Bence kısa zamanda bu hatalar da giderilecek.
Asıl dert yanılması gereken neden zoom kullanıyoru?
Neden buna muaddil birşey çıkarılmadı?

3 Beğeni

Özgür bir muadil mi, yerli bir muadil mi, yoksa ikisi bir arada mı?

Yerli bir muadil bilmiyorum ama birkaç tane özgür rakip var. Jitsi Meet ve Jami, Zoom’a rakip olarak oldukça kaliteli ürünler diye düşünüyorum.

Okul için mecbur Zoom kullanıyorum ama özel işlerim için Jitsi Meet kullanmaya başladım ve daha düzgün çalıştığını söyleyebilirim.

Özgür yazılımın bir kopyasını sunmak bile özgür olmayan bir yazılıma muhtaç kalmaktan iyidir. Yerli olmasa bile elimizdeki kopya tamamen bize ait olacağı için yerli gibi olur.

3 Beğeni

@kozalaknaz öncelikle gönül yerli olmasını ister ama özgür bir yazılım olması da kesinlikle hepsinden iyidir.

Ben o soruyu sorarken sitemim eba geliştiricilerine. Neden zoom tercih ettiler.

Şunu belirtmek gerekirse bu zoom kurulum sorunları tabiki Pardus’a yıkılamaz. Zoom uygulamasının problemi

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

1 Beğeni

Pardus ta program kurmak için PARDUS PROGRAMI lazım Win.programı elbette pardus da çalışmaz her programın pardus da çalışanı yapılmalı bu gerekirse paralı olmalı bir yayınevine para verip vin.programı alıp pardus da çalışmıyor derseniz ben de parayı dolmuşa verip te otobüse bedava binmeye benzetiyorum.PARAYI VERİRKEN pardus da çalışmasını istersek pardus da çalışnı yapılır arz talep meselesi

2 Beğeni

Değerli arkadaşlar,
Sitemimde sanki windowsu savunuyorum gibi algılanmış. Lütfen yanlış anlamayın. Savunmuyorum.
Okullardaki tahtalarda kullandığımız yazılımlarda mühendislik programları, photoshop ya da benzeri karmaşık programlar kullanmıyoruz. İhtiyacımız olan etkileşimli/z-kitapların çalışması, pdf, sunum dosyaları, video işlemci, vb. Linuxperver arkadaşlarımız alınganlık yapmasın lütfen. Windows bunlarda hiç bir sorun çıkarmıyor. Tek sorun yediğimiz virüsler sonucu sürekli sistemi baştan kurmamız. Hatta çok kolay olan ağ sistemi sayesinde tek bir merkezden tüm öğretmen arkadaşlarımız dosyalarına ulaşabiliyor ve bellek kullanımına bile gerek kalmıyordu.
ETAP’ın hakkını yiyemem, EBA kullanıcısı dışında açılmaması, EBA’ya otomatik entegrasyonu ile şifresiz EBA’da öğretmenin açılması, OPS’lerin daha az ısınması: gerçekten çok daha iyi ve verimli. Belki kusur sayılabilecek kısmı sürekli USB yuvalarının kullanılması ve faz1 tahtalarda USB yuvaları bozulduğunda kısmen maliyetli olması. Bu da sorun sayılmaz. Elimizi taşın altına koymaktan çekinmiyorum.
Bulunduğum bölgede Pardus’a ilk geçenlerden biriyim. Diğer arkadaşlara da örnek ve destek oldum elimden geldiğince. Hala Pardus’u savunuyorum. Sitemim elzem olan kısımlarda desteğin kısmen eksik kalması. Şüphem yok ki ilgili arkadaşlar ellerinden geleni yapıyorlar. Açık kaynaklı olması bunun için kimsenin ücret almaması ve gönüllü yapması, sayıca az kişi olmaları yetişememelerine sebep oluyor kanısındayım. Yoksa apper üzerinden yazılım ekleyebilirken neden Zoom entegre edilmesin. Ha Zoom’a gelince de, malum sınıflar bölündüğü için işlenen ders sayısı kısıtlandı. Öğrencilere verimli olmak isteyen öğretmen arkadaşlarımız bir grupla ders işlerken diğer grup evden takip edebilsin ve diğer grubun günü geldiğinde tekrar etmek değil, konusuna devam edebilsin istiyor. Alışıldı Zoom’a. Yoksa Jitsi’yi toplantılarımızda kullandık, onun da bant genişliği kusurlarına rağmen. O da eksik kaldı kalabalık gruplarda. Yine de bilgimiz dahilinde aklımızın bi köşesinde.
Pardus ETAP denemeye başladım, daha sorunsuz lakin yaklaşık iki yıl önce ETAP’a alıştırmaya başladığım ve isyanlarına halen dayanmaya devam ettiğim öğretmenleri nasıl oradaki arayüze çevireceğim? Değişim zor. Sitemim bunlara.
Windows’u kötüleyenler için: Windows 10 yüklü cihazım yaklaşık 9 yıllık bir cihaz. Windows 7’de hiç tekrar sistem yüklemek zorunda kalmadım. Windows’10 ilk geçişlerinde hemen geçtim. Hiç tekrar sistem kurmama gerek olmadı. İlk kurduğum gün olduğu gibi çalışıyor. Hatta ssd hdd’ye geçerken sistemi olduğu gibi aktardım, yenisini kurmadım. O kadar da kötü değil. evet ios gibi kolaycı bir sistem. ama alışkanlık var. Bilişim rehber öğretmeniyim ama bilgisayar programcısı değilim. Kod yazma değil, operatörlük benimki ve birçok arkadaşımınki. Lütfen bizi de anlayın. Verilen kodları düz klavyede yazmakta bile zorlanırken ekran klavyesinde zorlanmamızı, kopyala yapıştırlarla uğraşmamızı da yerden yere vurmayın lütfen.
Neyse biraz uzun oldu, kusura bakmayın. ben gerekirse yine yeni ETAP kurarım tahtalara ama sık karşılaşılan ve bazı arkadaşlarımıza basit gelen sık rastlanır sorunları da görmezden gelmeyin ricam.
Daha çok yardım ister ya da elimden geldiğince destek olurum.
Herkese iyi çalışmalar dilerim.

3 Beğeni

Bu konuda yorum yazan herkes haklı. Hepte soylerim ki uygulamalar flatpak olarak paketlenmeli… Dezavantajlari olsa da son kullaniciyi en az üzecek, gelistiriciyi surekli guncellenen sistemlere uygulamalari portlamaktan kurtarip isgucunu ve zamani daha etkili kullanmayi saglayacak en onemli cozum. Bir deb icin birbirini silsile gibi etkileyen bin tane bağımlılık aramak bulmak ve kurmak günümüzün sartlarinda kimsenin bulasmak istemeyeceği zahmet.

7 Beğeni

Resmi kaynaklar dışında cevap aramadım zaten hiç. Çok soru sordum, çoğu zaman özel mesaj yoluyla, Kimi zaman soru yazanlara bilgim dahilinde cevap vermeye çalıştım. Lütfen önyargılı olmayın. Daha dün bilgisayar programcısı olan, robotik kodlamalar çalışan formatör bir arkadaşım benden yardım istedi ve ona destek oldum ki ben aslen ingilizce öğretmeniyim.
Bazen bilenler dahi cevap bulamıyorlar, Daha önceden bilmeme rağmen resmi kaynak aradığım için burada özelden sordum da beni bayramkarahan.blogspot’una yönlendirdiler. Daha ne yapayım.

5 Beğeni

Yazılım yaygınlığı bazen elinizi, kolunuzu bağlıyor.

Şimdi onca kullanıcısı varken, tutup da meselâ “WhatsApp’ı bırak falanı kullan, Photoshop yerine Gimp kullan, Zoom’u boşver Jitsi kullan” dediğinizde, teklifiniz havada kalıyor.

5 Beğeni

Haklısınız kolay değil. Whatsapp’ı bırakalı 2-3 yıl oldu ama hâlâ Whatsapp yüklemem konusunda sık sık teklifler geliyor.
Selin önünde, yerinden kımıldamayan kaya olmaya niyetliyim.
Niyet hayr, âkibet hayr inşaallah :blush:

4 Beğeni

Aslında windows da sorunlu ama yazılımcılar daha çok window için yazılımlar geliştirdiği ve GNU/Linux sistemlerini ve kullanıcılarını göz ardı ettiği için GNU/Linux sistemler bazı konularda can sıkıcı gelebiliyor. Ben windowsu da Pardus’u da bilgisayarımda sadece birer yıl kullandım. (Daha önce windowsta oyun oynamışlığım var ama sadece oyun ve internet kafede). Ve Pardus gibi sistemleri daha güzel buldum.

Windows’ta sürekli hata aldığım ve yeterli döküman bulamadığım için öğrenemediğim işlemleri Pardus’ta daha basit ve daha güzel yapmanın yolları olduğunu öğrendim. Çünkü Pardus gibi sistemlere yazılım geliştiren insanlar kişisel menfaatlerinden çok çoğunlukla yazılımın kalitesine önem veriyor. Tabii bir de dökümana. Bu durum tabii ki her sistemde olabilir ama ben windowsun bol ama kalite oranı az ekosistemindense GNU/Linux’un toplam olarak az ama çoğunluğu kaliteli ekosistemini tercih ederim.

Sizdeki zoom da ne yazık ki GNU/Linux sistemlere yeterli destek vermiyor. Ben kurdum onu epey iyi çalışıyor gibiydi ama sonra bozuldu. Canlı derslerimin çoğunu kaçırdım. Firefox eklentisi olarak kurdum bu sefer oldu. Şimdi ise kullanmıyorum onu. Siz ne yazık ki kullanmak zorundasınız sanırım.

Eğer akıllı tahtadan yapıyorsanız aslında jitsi kullanmanız daha basit olmaz mı? Gerçi jitsiyi ben de çok kullanmadığım için bir şey bilmiyorum ama daha basit bir sistem gibi. Masaüstüne bir url oluşturarak ders başında ona tıklayıp direk canlı dersi başlatma gibi işlemler yapılabilir sanırım.

4 Beğeni

Jitsi kullanımı gerçekten basit ve birçok şey için yeterli, artısı tarayıcı tabanlı olması ve program kurulumuna ihtiyaç olmaması. Henüz tahtalarda denemedim ancak umarım çalışır.
Lakin öğretmenlerimiz dersi olduğu gibi aktarmak istiyor ve bant genişliği daralmaları jitsi’de aktarılan görüntü kalitesini çok düşürüyor. Öğretmenlerimizi yine de yönlendirmeye çalışacağım.

4 Beğeni

Jitsi tamam ama Jami okul tahtalarında meb erişim engeline takılıyor ki o da program kurulumu. onu deneyemiyoruz bile.
yine de ilginiz için teşekkürler.

3 Beğeni

Ufak bir önerim olacak. Mesela terminalden yüklemeyi deneyin. sudo dpkg -i paketadi şeklinde. Ne eksik genelde uyarı veriyor, şöyle yapın diye yönerge veriyor. Onu yapınca düzeliyor. Zoom u ben öyle kurdum başta yani.

Deneyeceğim, teşekkür ederim.

apt --fix-broken-install gibi bir komuttu sanırım bu düzeltiyor. Sonra uygulamayı açınca düzeliyordu zoomda.

1 Beğeni

Eğer Pardus Paket Kurucu yoksa Pardus Mağaza’dan edinin. Download Center - Zoom sayfasından Debian 10’u seçin. İnen dosyayı “Pardus Paket Kurucu” ile açıp “Kur” tuşuna basın. İşlemler tamamlanınca uygulama menünüze gelmiş olması gerekli.

1 Beğeni

Pardus mağazayı apper ve synaptic paket kurularda bulamadığım için yükleyemiyorum.
Nihai çözüm olarak etkileşimli tahtalara ETAP org adresinde bulunan ETAP 19’u kurmaya karar verdim.

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.