Windows güncellemeleri sonrası grub kurtarma

Dün 13 aralık 2024 de windows11+pardus çiftli işletim sistemi kullanırken windows güncelleştirmesi sonrası grub tamamen gitti. Usbden çalışan pardusla dosyalarımı aldım ama bu sorun çok kötü oldu. Grub u kurtaramıyor. Ne yapmalıyız?
Hata:
Welcome toGRUB!
ERROR:unknown filesystem

Merhabalar.

Boot Repair Disk iso’su indirip müsait bir flaşa yazdırın.

Sistemi bu imajla başlatın.

Lubuntu tabanlı bir sistem açılacak ve masaüstü gelir gelmez boot kurtarma ekranı açılıp onarılması için onay vermenizi isteyecek.

Tek yapmanız gereken onay verip sistemi yeniden başlatmak.

Hala olmazsa, benim yardımım buraya kadar. Sizin senaryonuzda olmama ihtimali de var. “Bilinmeyen dosya sistemi” diyor çünkü.

Boot Repair Disk Nedir?

Boot Repair Disk İNDİR

SON NOT: Yapacaklarınızın sorumluluğu size aittir.

Kolay gelsin.

2 Beğeni

Pardus canlı usb de başlangıç onarma diye ufak bir program var. Grub yeniden yükle seçmeyi dene. İyi çalışıyor.

ls (hd0,gpt1)
ls (hd0,gpt2)

ls (hd0,gpt7)

şeklinde başlayıp sizde var olan 7 ye kadar komutla deneyerek sistemin hangisinde kurulu olduğunu tespit etmeniz gerekiyor.

“Filesystem is unknown.” hatası yerine “Filesystem is ext2” hatasını aldığınız bölüm doğru bölüm demektir.

gpt5 te olduğunu varsayarsak;

set boot=(hd0,gpt5)
set prefix=(hd0,gpt5)/boot/grub
insmod normal
normal

komutlarının ardından karşınıza gelen boot ekranında pardusu seçip devam ederek sistemi açın, pardus açıldığında terminalden;

sudo update-grub
sudo grub-install /dev/sda

komutları ile grubunuzu güncelleyebilirsiniz.

Hocam bütün bölümler için ayrı ayrı bu yazdıklarınızı denememe rağmen her birinde Filesystem is unknown hatası verdi

ls (hd0) olarak da denediniz mi?

Ekran görüntüsü atabilir misiniz.

Hocam tekrar kurulum yaptım. Artık deneme şansım yok. Ama denedim diye hatırlıyorum.

tam da bu konu ile alakalı olarak konu açmayı düşünüyordum. Önce bir geçmiş konulara bakayım dedim ve burayla karşılaştım. Arkadaşın söylediği durumu bende sık yaşayanlardanım. Şu şekilde bir senoryo düşünüyorum uygulayan var mı ya da mümkün mü?

Hali hazırda win 11 yüklü bunun yanına pardus kuracağım. Pardus kurulumunda Grub’u diskin başına değil de bölümün başına kurabiliyorsak buraya kurmak daha sonra windows’un başlangıç yöneticisini EasyBCD gibi 3. parti araçlarla düzenleyerek Pardusu eklemek istiyorum. Böylece Her güncelleme de Grub uçmamış olacak.