Windows kurulum seçeneğinde Pardus seçeneği

Merhaba, daha önceden pardusu kurup sonra kaldırdım ve Windows yükledim ancak windowsta kurtarma seçenekleri kısmından gelişmiş ile yeniden başlatınca Pardus yazısı kalıyor şuanda Windows yüklü bu yazı neden kaynaklanıyor ve nasıl düzeltebilirim görselleri ekledim, şimdiden teşekkürler

1 Beğeni

Üzerine tıkla açılmayacak zaten…
Efi bölüm kalıntısı dur bu silinecektir…

1. Satın aldığım bilgisayarda Windows 10 yüklü idi. Yanına Pardus kurdum ve istisnai bir iki kez dışında Windows 10’u hiç kullanmadım. Zaten artık güvenlik güncellemeleri de gelmeyeceğinden çok riskli. Pardus’u yeniden kurup istediğiniz zaman Windows veya Pardus kullanma imkanından yararlanmanız en iyi seçenek olabilir.
  2. Ya da, “Özgür Yazılım” yerine “Esir Yazılım:wink: ile yetinip, bir de böyle bir seçenek olduğunu hatırlatan bu şeyi (her nasılsa kendiliğinden silinmezse) kaldırmak için, Windows’tan girebilirseniz ya da Pardus’u USB’den çalıştırıp kolayca diskinizin en başındaki küçük Sistem ya da EFI olarak adlandırılmış olabilecek bölüme girdiğinizde karşınıza çıkacak klasörlerden pardus isimli olanı silerseniz, bilgisayarın ve Windows’un artık Pardus seçeneğinden mahrum olduğunuzu görüp bunu kaldırması daha olasıdır. :wink:
    Not: Bir örnek olarak, bu tür şeyleri halletmek Pardus/Linux işletim sisteminde özgür kullanıcının kolayca yapabileceği bir şeydir - Windows’ta önünüze Microsoft ne koyarsa, ona talim etmek zorunda kalır kullanıcı. :wink:
2 Beğeni

Aynen dediğin gibi :clap:

Katılıyorum ancak pardusta iken Canon yazıcının driverını yükleyemedim bu nedenle windowsta geçmek durumunda kaldım

Beta olduğuna bakmadan Windows’tan kalan disk alanını ikiye bölüp 30GB kadar bir kısma (mevcut en sağlam Linux dağıtımı olan Debian debian kararlı sürümünü temel alan) Pardus 25’i kurarak (geri kalan kısmı da ortak kullanılacak “Belgeler” vs. için ayırıp) daha güvenli bir sistem kullanmanın keyfini sürmenizi tavsiye ederim. Pardus 25’te Canon yazıcıyı kullanma şansınız daha fazla olacaktır. Mümkün olmasa bile en azından yazıcı kullanmayacağınız zaman daha güvenli bir sistem içinde kalırsınız.
Merak ettim hangi Canon yazıcı modeli?

Gereksiz ileti:

Windows 10 alfa olarak piyasaya sürüldü, beta olarak ömrünü tamamladı. Gerçekten betaydı.

Ben en son Win8.1’de kaldım ve daha da yükseltemedim. Çünkü her denememde sinir olarak kaldırdım Win10’u. Bir de o kadar para veriyorsun, paranla rezil oluyorsun.

Temelli Pardus’a geçtikten sonra sıfır sorun - sıfır sinir - sıfır money.

Tabii ki tercihlere saygı duyarım. Dual boot kullanılması, bazı aksaklıklarda tek bilgisayar üzerinden çözüm üretmeyi kolaylaştırır. Pardus’u kaldırmayıp kenarda tutmanız daha faydalı olacaktır.

Haa şunu söylemeyi unuttum:

Burada yazıcı vb donanımlarında ciddi sorunlar olduğunun farkındayım. Piyasada milyonlarca çeşit yazıcı var. Bu yazıcıların hemen hepsinin sık sık yeni versiyonları üretilip piyasaya sürülüyor. Yazıcı üreten firmalar linux sürücüleri üretmiyor inatla. Linux driver geliştiricileri de kendi imkanlarıyla “home made” değilse bile belli bir disiplinle sürücü yazmaya çalışıyor. Yetişemiyorlar, çünkü çok fazla ürün var.

Yani şunu demek istiyorum, burada suç linux’da, Pardus’da ya da ubuntu’da şunda bunda değil. Firmalar linux sistemleri hiçe sayıyor ve ortaya çıkan çabalar sonucunda yine de çok iyi çözümler üretiliyor.

tabi dediğiniz gibi yapacağım normalde pardusu kullanmak daha mantıklı, yazıcı modeli maxify gx2040

O zaman Pardus kurulum disketinde Pardus Çalışan seçeneğini seçebilirsiniz.Zira bu Pardus’un live sistemidir.Ama dosyalarınızı Çalışan seçeneğiyle açık olan Pardus’a kaydetmemenizi öneririm.

Bunlar belki (benim gibi) Windows 10’u açmaya bile hiç gerek duymamanızı sağlayabilir:

1. Installing Canon Printer Drivers on Linux: A Step-by-Step Guide - LinuxForDevices
  2. Canon MAXIFY MB2040 IJ Printer Driver v.5.00 for Linux x86, Linux x86_64 free download

Benim burada bahsettiğim artık Pardus bulunmayan bir bilgisayarın EFI bölümünde kalmış pardus klasörünün kaldırılması için bilgisayarın Pardus “Çalışan” USB ile açılmasından ibaretti tabii.
Normal olarak Windows ile birlikte (dual-boot) kullanarak çalışmak için Pardus’u bilgisayara kurup, “Belgeler” vb. kullanıcı klasörleri için ayrı bir ortak kullanım alanı yaratmak daha pratik olabilir (ör. ntfs biçiminde bir disk bölümü). Gerçi kısa bir süre böyle kullandıktan sonra, artık Windows ile hiçbir işim kalmadığından emin olduktan sonra bu disk bölümünü ext4 biçiminde kullanmaya başladım şahsen. Artık (aslında oldukça kararlı olan) Debian test sürümü ile Debian kararlı sürümü üzerine kurulu Pardus tarafından ortaklaşa kullanılıyor.