Kolay gelsin. Gruptanda gözüktüğü gibi yeni kullanıcıyız. 17 li versiyonlarda bir ara kurum bilgisayarımıza pardus u kurmaya calısmıstık, fakat hdd yapısından dolayı dosya yapısını degistirmem gerekli gibi bir soruna takılmıştım hatırlıyorum.
Yeni versiyonu birkez daha denemek istiyorum, fakat kurumun kullandığı bazı yazılımlardan dolayı çift işletim sistemi olarak bir süre daha kalması gerekiyor. Bu yüzden su anda kurulum yapabilmem için hdd yapısını nasıl kontrol edebilirim ve ne olması gerekli?
Windows üzerinden “Disk Yönetimi” ne girerek harddiskinizin şu anki yapısını atabilirseniz yardımcı olalım. Yani şuna benzer bir ekran görüntüsü atmanızı bekliyoruz :
İlk olarak E: bölümündeki gereksiz dosyalarınızı temizleyin.
Sonrasında Disk Yönetimi üzerinden, aşağıda Disk 0 yazan kutucuğun sağ tarafındaki (E:) bölümünün gösterildiği yere sağ tıklayarak ne kadar bölüm ayırabildiğinizi kontrol edin.
Bundan sonra 2 durum var;
Durum 1 - E: bölümünden yeterli yer ayrılamıyor : Harddiski tamamen temizleyip baştan yapılandırmak gerekiyor. Yani bu Windows’u da baştan yüklemeniz gerek anlamına geliyor. Bunu yapmaya karar verirseniz ayrıyetten yazın, yardımcı olalım.
Durum 2 - Size yetecek kadar yer ayrılabiliyor : Harddiski tamamen yapılandırmadan Pardus kurabileceğiniz anlamına geliyor. Bu durumda şu linkteki adımları uygulayabilirsiniz : Windows’un yanına Linux (Ubuntu) Kurmak - Dualboot
Tabi görebilirsiniz. Ayrıca Kurtarma Bölümünü de isterseniz silebilirsiniz. Bunun için Google’dan “windows kurtarma bölümü silme” şeklinde arama yapabilirsiniz.
Sisteminizde efi sistem bölümü gözükmüyor uefi li değilde normal klasik bios tipinde kurulum yapılmış.
Bu durumda biosa girip boot security bölümlerinde uefi e ait bölümleri disabled olarak işaretlemelisiniz
legacy boot enabled yazmalı bu sayede pc usbyi uefisiz başlatmış olur.
Uefisiz başlatılan bir usb de pardus arayüzü büyük ve çözünürlüğü düşük bir şekilde başlatılır.
Uefi li başlatılırsa siyah ekranda türkçe ve ingilizce seçeneği gelir.