Windows vs Pardus

Pardus’u ve Linux’u şahsen seviyorum. Ama bazı forumlarda açtığım konularda Windows’a aşırı bir sevgi var ve Linux’un boş, buglarla dolu bir sistem olduğunu diretmede ısrarlılar. Sorularım şu şekilde:

*Linux kullananlar neden Windows’tan nefret ediyor veya sevmiyor?
*Linux kullananlar neden Windows’un hantal olduğunu düşünüyor?
*Linux’u buglarla dolu boş bir sistem olarak gören bir kişiye ne dersiniz?

“*Linux kullananlar neden Windows’tan nefret ediyor veya sevmiyor?”
Biraz ukalalıktan. Linux windowstan üstün değildir. Windows da linuxdan üstün değildir. İkisinin de birbirinden üstün yönleri vardır. Ve ikisininde eksi tarafları vardır. Elleme kim neyi kullanırsa kullansın.

“*Linux kullananlar neden Windows’un hantal olduğunu düşünüyor?”
Bazı konular dışında yanlış düşünüyorlar. Windows da, hangi windows? Ben ana bilgisayarımda windows8.1 kullanıyorum, yağ gibi akıyor, aynı XP gibi. Windows10 ve 11’in ise sorunlu, buglu, ve bazı konularda yavaş kaldığını kabul ederim.

“*Linux’u buglarla dolu boş bir sistem olarak gören bir kişiye ne dersiniz?”
Hiçbirşey demem. İsteyen istediğini kullansın. Bizler bilgisayar kullanıcısıyız; işletim sistemi kullanıcısı değil. İşletim sistemi bir araçtır. Yeterli uygulama yazılımı olduktan sonra şahsen farketmiyor.

Asıl yanıtıma geleyim…

Bakın bu Rusların milli işletim sistemi MCBC OS:

Kaynak: ОС МСВС 3.0 R12, изм.5 : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

Bu Kuzey Kore’nin milli işletim sistemi Redstar OS:

Kaynak: Red Star OS – ArchiveOS

Bakınız Çin’e ait işletim sistemleri Kylin serisi (Ubuntu Kylin, Neo Kylin, Open Kylin…), Deepin yine Çin tarafından geliştiriliyor. Yukarıda Rusya’nın sadece BCBC’sini verdim, 3 ya da 4 tane daha var; bunlar devlet ve askeri amaçlarla kullanılıyor.

Çok sevdiğiniz Zorin, Kanada’ya ait.

Linux Mint İrlanda’ya aitti yanlış aklımda kalmadıysa.

Ubuntu Güney Afrika’nın…

Başta Almanya olmak üzere diğer birkaç Avrupa ülkesi, windows boyunduruğundan kurtulma ve kendi linux temelli sistemine geçiş yapma kararı aldı geçen aylarda.

“Neden linux?” değil; “neden sadece windows?”. Onlar bu kadar önem veriyor ve yapıyorlarsa bizler de Pardus’a önem vermeli ve destek çıkmalıyız. Mesele windows-linux meselesi değil. Kendini linux’a da alıştırırsın, zorda kalınca onu da kullanırsın. Bak amerika google’ı çinli bir telefon firmasına yasakladı. Yarın mikrosoft’u bize yasaklamayacağı ne malum? Buna bağımlılık denir işte.

Neyse burada keseyim. Elalemin lafıyla değil, kendini geliştirme içgüdüsüyle hareket etmelisin.

4 Beğeni

Merhabalar, 4 yıldır Linux kullanan biri olarak üç sorunuza da ayrı ayrı cevap vermek istiyorum.

  1. Bu sorunun çok fazla cevabı var ancak en büyük sebebi insanların Windows’a alışkın olması. Çünkü insanlar uzun yıllardır Windows kullanıyor. Windows 90’lı yıllardan itibaren pazara neredeyse tek başına hakim olmuş bir işletim sistemi. Şu anda bile istatistiklerde kişisel bilgisayarlarda %70 ve üzeri bir kullanım oranı görünüyor. İstisnaları olsa da toplum olarak değişikliklere kapalı bir milletiz. İnsanlar alışkanlıkları değiştirmek istemiyor. Tabii ki rahatını bozmak istemeyenlerin sayısı da oldukça fazla. Seksenler filminden bir replikle bu cevabı bitireyim: İcat çıkarma :slight_smile:

  2. Hem Linux hem de mecburiyetten Windows kullananan biri olarak söylüyorum ki Windows oldukça hantal bir sistem. Pardus Gnome o kadar estetik bir arayüze sahipken 1 GB altı RAM tüketiyor ancak Windows 10’a 4 GB ram yetmiyor. Çünkü arka planda çok servisi çalıştırıyor. Kapalı kaynak olduğu için de arka tarafta neler döndüğünü bilmiyoruz. Aynı bilgisayarda aynı anda hem Linux hem de Windows kullanırsanız aradaki farkı çok net gözlemleyebilirsiniz. Düşük ve orta seviye donanımlara sahip olan bilgisayarlarda Windows kullanmak işkenceye dönüşürken Linux dağıtımları çok rahat çalıştırabilirsiniz.

  3. Her yazılımda olduğu gibi Linux’ta da elbette bug’lar var. Milyar dolarlık firmaların çıkardığı ticari yazılımlarda bile çok ciddi açıklarla karşılaşıyoruz. Zamanla bu açıklar düzeltiliyor. Linux’ta bug olduğu fikrine katılıyorum ama “bug’larla dolu” demek biraz ağır geldi bana.

4 Beğeni

Aynı şekilde düşünüyorum. Sadece Windows’u öyle bir savunuyorlar ki Linux Windows’u yakalayamazmış. Şaşırdım bu cevaplar karşısında. Fikir edinmek için konu açtım.
Cevaplar da şu şekilde :
Windows hızlıdır
Windows uyumludur
Sorunsuzdur
Bugsuzdur.

vs vs .

Ne diyeceğimi bilemiyorum .

Linux o kadar hafif ki usb bellek üzerinden herhangi bir kurulum yapmadan kullanılabiliyor. Görev yaptığım okulda etkileşimli tahtalardan birisi disk arızası verdi diskleri görmediği için tamamen atıl durumdaydı. Etap 5.3 iso dosyasını canlı çalıştırarak tahta üzerinde bütün işlemleri gerçekleştirebiliyoruz. Daha önceden pardusu beğenmeyen öğretmenimiz şimdi beni her gördüğünde dua ediyor tahtayı ayağa kaldırdın çok güzel çalışıyor diyor.

Şahsi bilgisayarımda 2017 yılından beri pardus kullanıyorum fusion 360 LEGO minstrom gibi bazı windows gerektiren yazılımlar sebebi ile windows işletim sistemi ikinci işletim sistemi olarak sistemimde kurulu windowsa her geçmemde makina fan üfürmeye başlıyor cihazın nevri dönüyor Yücel AlKAN hocamın tespit ettiği gibi zayıf orta seviye bilgisayarlarda linux çok daha az kaynak ile çalışabilirken windows bu bilgisayarı elden çıkar yeni cihaz al diyor.

Güvenlik kısmına girmeye gerek bile yok kesinlikle linux daha güvenli

3 Beğeni

Lİse 2’den beri (4 yıldır) Pardus ile başlayarak Linux ile tanıştım ve gördüm ki öğrenince Linux, Windows kullanmaktan hem daha mantıklı, hem daha faydalı her alanda.

Windowsta en basit bir programı bile kurmak için saatlerce uğraşırken Linux bunu çok kısa sürelerde en iyi biçimde yapıyor. Hatalarla dolu değil, Windows hatalarla dolu…

En son arama çubuğu açılmıyordu, bilmem çözdüler mi!..
Evet, Windows hantal. Bir tarafta hiçbir şey yapmasan bile 2 GB’ e kadar ram kullanan bir sistem, diğer tarafta ise 700 MB gibi bir gereksinim sunan Linux var. Gereksiz ve asla kullanmayacağımız özellikleri arkaplanda boş yere çalıştıran Windows’a hantal denir tabi.

Böyle bir hantal işletim sistemine de güvenilmez ve elbet sevilmez.

1 Beğeni

Neden daha mantıklı sizce? Bir de hangi alanlarda faydasını gördünüz?
Şu yüzden soruyorum. Bulunduğum bir teknoloji forumu var ve Pardus’u kötülemekten geri kalmıyorlar.

Neden daha mantıklı sorusuna çok güzel bir örnekle cevap vereyim.

Önünüze bir yaş pasta koyuyorum ve yiyin diyorum. İçinde ne olduğunu söylemiyorum, hangi malzemeleri kullandığımı ve nasıl yaptığımı söylemiyorum.

Ardından bir pasta daha koyuyorum. İçinde hangi malzemeler kullandığımı açıklıyorum, pastanın nasıl yapıldığını size anlatıyorum ve hatta dilerseniz pastayı birlikte yapabiliyoruz.

İşte ilk örnek kapalı kaynak sistemler diğeri açık kaynak sistemleri ifade ediyor. Özgür Yazılım felsefesini anlamayanlar için Linux hiçbir şey ifade etmez. O yüzden önce özgür yazılım felsefesini anlatmamız lazım.

1 Beğeni

Pardus kurulumda için minimum boş disk alanı 8gb istiyor.
Windows 11 kurulumda minimum boş disk alanı olarak 50 gb istiyor.

Elimde farklı markalarda 3 adet usb wifi cihazı var.
Windows da çalışmıyor.
Bir kaç dakika sonra kapanıyor.
Windowsa defalarca geri bildirim yaptığım halde sonuç alamadım.
Her güncellemede cihazlar kullanılmaz oluyor.
Planlı eskitme uyguladıklarını düşünmeye başladım.
Pardusta takınca çalışıyor.

Linuxdaki buglar sürücüleri yazan şirketlerden kaynaklanıyor.
Yeni cihazları satabilmek için eski cihazları güncellemeler ile kullanılmaz yapıyorlar.
Tersine muhendislik ile yazılan sürücülerle cihazın her özelliğini kullanamıyorsun.

Bir sorun yaşayınca canlı usb pardus ile verilerini kurtarabiliyorsun.
Windows cdsinde böyle bir özellik var ama komut satırından olduğu için işlemler zor yapılıyor.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.