“*Linux kullananlar neden Windows’tan nefret ediyor veya sevmiyor?”
Biraz ukalalıktan. Linux windowstan üstün değildir. Windows da linuxdan üstün değildir. İkisinin de birbirinden üstün yönleri vardır. Ve ikisininde eksi tarafları vardır. Elleme kim neyi kullanırsa kullansın.
“*Linux kullananlar neden Windows’un hantal olduğunu düşünüyor?”
Bazı konular dışında yanlış düşünüyorlar. Windows da, hangi windows? Ben ana bilgisayarımda windows8.1 kullanıyorum, yağ gibi akıyor, aynı XP gibi. Windows10 ve 11’in ise sorunlu, buglu, ve bazı konularda yavaş kaldığını kabul ederim.
“*Linux’u buglarla dolu boş bir sistem olarak gören bir kişiye ne dersiniz?”
Hiçbirşey demem. İsteyen istediğini kullansın. Bizler bilgisayar kullanıcısıyız; işletim sistemi kullanıcısı değil. İşletim sistemi bir araçtır. Yeterli uygulama yazılımı olduktan sonra şahsen farketmiyor.
Asıl yanıtıma geleyim…
Bakın bu Rusların milli işletim sistemi MCBC OS:
Kaynak: ОС МСВС 3.0 R12, изм.5 : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive
Bu Kuzey Kore’nin milli işletim sistemi Redstar OS:
Kaynak: Red Star OS – ArchiveOS
Bakınız Çin’e ait işletim sistemleri Kylin serisi (Ubuntu Kylin, Neo Kylin, Open Kylin…), Deepin yine Çin tarafından geliştiriliyor. Yukarıda Rusya’nın sadece BCBC’sini verdim, 3 ya da 4 tane daha var; bunlar devlet ve askeri amaçlarla kullanılıyor.
Çok sevdiğiniz Zorin, Kanada’ya ait.
Linux Mint İrlanda’ya aitti yanlış aklımda kalmadıysa.
Ubuntu Güney Afrika’nın…
Başta Almanya olmak üzere diğer birkaç Avrupa ülkesi, windows boyunduruğundan kurtulma ve kendi linux temelli sistemine geçiş yapma kararı aldı geçen aylarda.
“Neden linux?” değil; “neden sadece windows?”. Onlar bu kadar önem veriyor ve yapıyorlarsa bizler de Pardus’a önem vermeli ve destek çıkmalıyız. Mesele windows-linux meselesi değil. Kendini linux’a da alıştırırsın, zorda kalınca onu da kullanırsın. Bak amerika google’ı çinli bir telefon firmasına yasakladı. Yarın mikrosoft’u bize yasaklamayacağı ne malum? Buna bağımlılık denir işte.
Neyse burada keseyim. Elalemin lafıyla değil, kendini geliştirme içgüdüsüyle hareket etmelisin.