Merhaba.
Bugün Pardus 25’i Windows’un yanına harddiskten yer ayırarak kurdum. Fakat boot menüsünden Windows’u en üste almama rağmen açılışta sadece Pardus menüsü soruyor. Daha öncelerinde Windows ve Pardus ikisi bir çıkardı. Bunun için ne yapmam gerekiyor?
Üstadım, eğer kurulumda bir hata yapmadıysan aşağıdaki uygulamayı kurup,sonra uygulama üzerinden grub güncellemesi yaparak açılışta windowsa geçiş yapabilirsin. Pardus üzerinde hangisini seçili bırakırsan bilgisayar o işletim sistemi ile açılıyor.
https://depo.pardus.org.tr/pardus/pool/main/g/grub-customizer/grub-customizer_5.2.5-1_amd64.deb
Aynı sorunu bende yaşadım.Windows 11 yanına (Dual BOOT) kurmayı denemiştim.Ne yapsam olmamıştı.
sudo os-prober konsolda ne diyor bir denermisinz
Bende dual bot yapmıştım . Yapay zeka yardımı ile sorunsuz veri kayıbı yaşamadan başarmıştım.
BIOS a girip boot ayarlarının fotoğrafını atabilir misin.
sudo gedit /etc/default/grub komutu ile ayar dosyasını açın.
Dosyanın içindeki GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false satırını bulun ve başındaki # işaretini silerek aktif hale getirin. (Eğer satır yoksa, dosyanın sonuna ekleyin).
dosyayı kaydedin ve kapatın.
terminalden
sudo update-grub komutunu çalıştırın.
Son zamanlarda yukarılarda birileri (Debian GRUB paketi geliştiricileri vb.) ön-tanımlı olarak “başka işletim sistemlerini dikkate alma” seçeneğini etkinleştirdiler ve birden fazla işletim sistemi ile çalışanların başına iş açtılar gibi görünüyor. ![]()
Bilgisayarınızda Linux dışında Windows gibi başka bir işletim sistemi de kullanılıyorsa, artık yeni kurulumlarda yapılacak ilk işlerin başında /etc/default/grub dosyası içinde GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false olmasına dikkat etmek gerekiyor.
Terminalden bir şeyler denedim fakat anlamadığım için beceremedim. Müsait olup da uzaktan bağlanabilecek arkadaşlar varsa memnun olurum.
Yapılandırmayı yeniden yükle butonuna tıkladığın zaman kurulumda hata yoksa listede windows’un gözükmesi gerekir görseldeki gibi. Daha sonra yeni yapılandırmayı kaydet butonu ile kayıt yapabilirsiniz. Ben zaman zaman grub sorununu bu şekilde çözüyorum. Genelde başarılı oluyor.
Yapılandırmayı yeniden yükle dediğimde listede Windows çıkmıyor fakat Pardus’u ayrı 50 GB’lik bölüme kurduğuma eminim. Ayrıca Pardus Bilgisayarım’a tıklayınca Windows olan bölüm gözüküyor zaten.
Tamam, Windows duruyor.
Bu mesele o kadar karışık değil, sadece bir yola (birden fazla yolu olabiliyor her çözümün) girince adım adım sonuna kadar gidip nerede neyle karşılaştığınızı yazmanız yeterli.
- Konsol (terminal) çalıştırıp
sudo gedit /etc/default/grubkomutu ile ne oluyor? - Başında
#olmaksızınGRUB_DISABLE_OS_PROBER=falseşeklinde bir satır var mı (bunun gerçekleştirilmesi gerek)? - Son olarak konsol penceresinde
sudo update-grubkomutunu girince ne oluyor (Windows algılanması lazım)?
udo gedit /etc/default/grub ve sudo update-grub komutlarını ayrı ayrı girince password istiyor fakat şifre girilmiyor tuşlara basmama rağmen. Enter’a basınca da üzgünüm tekrar deneyin yazıyor.
Burada da geliştiricilerin güvenlik kaygıları işleri zorlaştırıyor maalesef; ekranda hiçbir şey olmuyormuş gibi görünüyor, yıldızlar vs. şeklinde bile hiçbir belirti olmaması şifre girilmiyor gibi algılanabiliyor.
Güzelce tane tane şifreyi doğru girmeniz yeterli.
Bazen çok hızlı yazınca bir tuşun atlandığı ya da yandaki tuşa bir temas olunca, şifre doğru girilmemiş oluyor.
Acaba pkexec gedit /etc/default/grub komutuyla bu şifre girişi daha kullanıcı dostu grafiksel arayüzle olur mu (ben KDE kullanıcısıyım, gedit bu çağa atladı mı bilmiyorum)?
Şifre değiştirmeyi denediğimde passwd komutundan sonra da mevcut şifreyi girmiyor zaten.
Bu bambaşka bir sorun işareti de olabilir fakat önce eski şifre ile devam edip bir de pkexec gedit /etc/default/grub komutuyla şifreyi grafiksel arayüzde, hatta girilenleri görünür hale getirerek deneyin bakalım - şifreyi kimseye göstermemek kaydıyla ![]()
Şifre girdirtmiyor zaten bir de dediğiniz komutu yazınca Cannot run program gedit: No such file or directory yazısı çıkıyor.
Henüz Pardus kurulumu yapılmamış, çalışan Pardus ortamında mıyız yoksa, anlayamadım (ekran görüntüsündeki “Yeni Birim” denilen kısım boş görünüyor ve gedit komutu çalışmıyor).
Bir de şifre gerektirmeyen cat /etc/default/grub komutu terminalde hiçbir şey getirmezse, henüz Pardus kurulumu yapılmadığı kanaatine varacağım.
Bütün bunlar Pardus kurulumundan sonra yapılacak şeyler (GRUB menüde Windows gözükmezse).
Yok, kurulu Pardus. Harddiskten 50 GB ayırıp kurdum. Bilgisayar açılıp kapanırken normal şifresini giriyorum kabul ediyor, terminalde etmiyor.