Merhabalar, depremden dolayı hepimizin başı sağolsun ve depremzedelere de sabır diliyorum.
Bildiğimiz gibi, windows tarafındaki dosya ve klasör kısayolları “.lnk” uzantılıdır ve linux tarafında geçerli değildir.
Bilgisayarımda 2 adet SSD birden takılı. Birinde windows ve diğerinde Pardus XFCE var. Zaman zaman linux tarafında windows tarafının masaüstüne erişmem gerekebiliyor. Oradan da bazı kısayolları kullanmam gerekebiliyor. Fakat bu kısayollar linux tarafında çalışmadığından dosya ve klasörlere uzun yoldan erişiyorum.
Bunu aşmanın bir yolu var mı? Yani linux tarafında da “.lnk” uzantılı windows kısayollarını dosya yöneticisiyle açabilir miyim? Eğer çözmenin bir yolu varsa işlerim belirgin şekilde hızlanır.
Selamunaleyküm hocam
Allah tüm depremzedelerimizin yardımcısı olsun.
kısayollarınız dosya kısayolu mu yoksa uygulama kısayolu mu?
dosya ise basit ben dolphin kullanıyom onda sürükle bırak yapılca bana soruyor kısyol yapayım mı diye onu kullanbilisiniz
Küçük bir hatırlatma yapayım diskin ilk başta açılabilir olması lazım yani şifre ile bir kere açılmış olması lazım sonrasında sıkıntı olmaz inşAllah
eğer windows uygulaması ise şişeler(bottles) ile ayaralayabilirsiniz. eğer öyleyse bir daha yazmaya çalışırım inşAllah
Hocam çoğunlukla klasör kısayollarından bahsediyorum. Örnek olarak bir klasörün kısayolunu masaüstüne atmışım. Linux tarafından masaüstüne kadar erişiyorum. Ancak kısayolu çifttıklarsam dolphin dosya yöneticisi bana bunu neyle açacağımı soruyor. Yine dolphinle aç diyorum içi boş bir klasör açılıyor. Aynı şekilde örneğin bir excell dosyası var, o da kısayol. Onu da açamıyorum.
burada 3A08965108960BCF bu benim diskin numarası bunu çekmeyi daha başaramadım. ama disk içirisindeyken uç birim açıp pwd derseniz oradan alabilirsiniz. yerine sizinkini koymanız gerekli
buradaki betiği silmeyeceğiniz bir yere örenğin lnk_ac.sh diyerek kaydedin.
sonrasında sağ tık- özelliker-izinler-çalıştırılabiliri işaretleyin
veya
chmod +x lnk_ac.sh
ile de izin verebilirsiniz
sonrasında herhangi bir kısayola basıp ister tablolar olsun ister kelime işlemci sizin varsayılan uygulamanıza göre o açılacak inşAllah. bunu için lnk dosyasını bu betikle açmanız gerekiyor. karışık geldiyse:
eğer varsayılan yaparsanız her seferinde betiği seçmeniz gerekmez
eğer disk çekmeyi de bulursam betiği güncelleyip buraya yazmaya çalışırım
hata olursa
disk yolundan olabilir disk yolunuzu pwd ile atarsanız yardımcı olmaya çalışırım inşAllah
Abooo… Abi n’aptın sen kunut duaları gibi bir sürü komut yazmışsın. Ben bu işin üstesinden gelemem. Hani dedim bir uygulaması vardır sudo ile kurdun mu oluyordur, o da yokmuş sanırım. Neyse tamam önemli değil. Teşekkür ederim yardım için. Ben uzun yoldan bulayım en iyisi.
sonrasında pwd ile windows diskin ismini bulup gereklei yeri değiştiriyoruz
sonra betiği çalıştırlabilir yapıp kısayolları betik ile açıyoruz
eğer hata alırsanız windows yüklü diskte pwd komutunun çıktısını veriseniz kodu düzenleyip size atarım inşAllah
bir vidyo da çektim ordan da bakabilirsiniz https://drive.google.com/file/d/1ArLuyYqK0GAiEVUGW4gEk7sO1_iJH7fW/view
resim ile anlatım