Windowstan Linux'a geçiş önerisi: Ubuntu 24.04.3 LTS mi, Pardus 25 mi?

Selamlar Herkese,

Bir süredir Windows’un aşırı kaynak kullanımı (boşta %40 CPU ve yüksek RAM kullanımı), telemetri süreçleri ve arka plan hantallığı nedeniyle Linux’a geçiş yapmayı planlıyorum. Daha önce Pardus 21 sürümünü denemiş ancak o dönem terminale alışamamam ve donanım uyumsuzlukları nedeniyle Windows’a geri dönmüştüm.

Son 4 aydır aktif olarak Ubuntu Server 24.04, Linux Mint ve Raspbian kullanıyorum. Şu anki ana makinemde 16GB RAM, RTX 3050 Ti var. Genel çalışma alanım LLM (Ollama), Full Stack geliştirme ve elektronik tarafında Proteus/LTspice simülasyonları.

Tecrübelerim ve çekincelerim ise:
Eski bilgisayarımda Linux Mint denedim ancak ses/mikrofon sürücülerinde sorun yaşadım.

Broadcom Wi-Fi kartı nedeniyle Ubuntu Server tarafında bazı bağlantı sorunlarını harici adaptörle aşabildim.

Ubuntu Server’ın boşta 200-400MB RAM tüketmesi ve Ollama performansından çok memnunum.

Projelerim gereği Visual Basic, MSSQL ve Proteus gibi yazılımlara bağımlılığım var. Bunları muhtemelen VirtualBox üzerinde bir Windows sanal makinesiyle çözeceğim. Ancak ana sistem kararlılığı ve donanım uyumu açısından Ubuntu 24.04.3 LTS ile Pardus 25arasında kararsız kaldım.

Pardus topluluğuna destek olmak istiyorum ancak donanımım (RTX 3050 Ti) ve sürücü desteği konusunda sorun yaşamaktan çekiniyorum. Sizce bu iş akışı ve donanım için hangi dağıtım daha mantıklı bir tercih olur?

Tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

2 Beğeni

pardusa geçebilirsiniz

Mint kullanıyorum şuan tekrar pardusa döneceğim ara ara başka distrolar denerim her defasında pardusa geri dönerim.

Donanım uyumluluğu sorunları yaşar mıyım peki

Yaşarsınız.

Bazı donanımlarda sorunlar yaşayabiliyoruz. Önemli kısmını çözebiliyoruz (benden daha bilgili olanlarımız, ben bu konuda kara cahilim). Çözülemeyenler öyle kalıyor.

Nvidia ekran kartlarıyla çok sık bir şekilde uyumsuzluklar, driver hataları, çeşitli çözülemeyen garip sorunlarla karşılaşıyoruz. AMD tarafında pek sorun çıkmıyor.

USB dongle türünden aygıtlarda sorunlar yaşıyoruz. Örneğin bluetooth kulaklıklar ve müzik setleri, nadiren fareler, buna benzer “özel” aygıtlar.

Hatırlayamadığım daha fazlası.

Ama yine de oran olarak baktığımızda, başarıyla ve sorunsuz kullananlarımızın sayısı sorun yaşayanlardan çok daha fazla. Sorun yaşayanlar sıkça başlık açtıkları için daha fazla göze batıyor sadece.

Bu kararı bize bırakmayın. Hepimizin farklı nedenleri olduğundan seçimler yapıyoruz. Ben, debian kullanmak istiyordum ama geçmişte yaşadığım ufak aksiliklerin Pardus’ta olmadığını görünce Pardus’a geçtim. Ayrıca yerli bir çabanın ürünü olması hoşuma gitti. Hangi siyasi ekolden geldiklerini önemsemedim. Neticede arkaplanda çalışarak gerçek iş yapan insanlar vardı ve sonuç o ana kadar elde ettiğim deneyimlerin içinde en iyisiydi. Eh, şimdi bu bana “mutlaka Pardus kullan çok iyi” deme hakkı veriyor mu? Hayır.

Ben bu sürümde rahat edebiliyor muyum?
Hangi sürümde daha az sorun yaşıyorum? (kusursuz sürüm yok)

Bu iki soru sizi iyi dağıtıma götürecek olan anahtarlar.

Teşekkür ederim cevabınız için. Özellikle USB dongle sorununu belirttiğiniz için, çünkü bu benim için de büyük bir mesele olabilir. Pardus’a özel bir durum mu bu, yoksa diğer Linux dağıtımlarında da USB dongle ile ilgili benzer sorunlarla karşılaşmak mümkün mü? Bir de, eğer başka dağıtımlarda da benzer sorunlar yaşanıyorsa, zaten linuxa geçmem pek doğru olmaz

Linux’a geçmeniz kesinlikle doğru olur. Çünkü yazılım piyasasında neler döndüğünü bildiğinizde bunu gerçekten anlarsınız. Şuraya bakın ve detaylıca üşenmeden okuyun:

https://www.gnu.org/proprietary/proprietary.html

Zaman ayırıp okuduğunuzda firmalara küfür edebilirsiniz.

Sadece Pardus’la ilgili birşey değil. Açıklamam lazım:

Debian ile alakalı birşey. Sürücü veri tabanı biraz arkadan gelir ve Ubuntu bu konuda daha güncel ve daha az riskli olsa da yine de sorunlar vardır. Yani tamamen sorunsuz bir sistem yok. Ben windows’ta bile geçmişte donanım sorunu yaşadım. Eski bir ses kartının sadece winXP’ye kadar sürücüsü üretilmiş ve destek kesilmişti. Aynı ses kartını linux’da sorunsuzca kullandım BANGIR BANGIR.

Diğer sorun donanım üreticileridir. Linux önemsiz, bir de onun için mesai yakmayalım diyerek sürücü üretmeye pek yanaşmıyorlar. Bu davranışları insan haklarına kadar giden bir sorun. Ben linux kullanmayı tercih ettiysem, az kullananı olsa da bana sürücümü vermek zorundasın. Ama işler öyle yürümüyor ve zaman-maliyet hesaplarından dolayı üretmeyi reddediyorlar.

Yani kısacası sorun ne Pardus’tan, Ne ubuntudan, ne de linux’dan kaynaklı. Şu ana kadar bulabildiğimiz sürücüler, bu işe gönül vermiş geliştiricilerin tersine mühendislik çabalarıyla ortaya çıktı. Bu yüzden daha az sorun yaşıyoruz.

Şu an size tavsiyem, denemekten zarar gelmez. Örneğin Pardus’u canlı çalıştırın ve donanımlarınızı test edin. Sorunsuzsa devam. Sorun varsa sürücülere erişip kurmayı deneyin. Çözülebiliyorsa yine devam. Çözülemezse alternatiflere bakarsınız. Bu arada not: Linux çok iyi bir geliştirme ortamıdır. İlla MS’in araçlarını kullanmak zorunda değilsiniz. Kendinizi tek bir habitata kilitlemeyin.

2 Beğeni

Burası Pardus forum. Pardus diyenler çok olacaktır. O yüzden cevap olarak Pardus almanız muhtemel ama ikisi de birbirine çok benziyor. Sadece biri yerli, diğeri yabancı. Bunun dışında bir fark yok. Ancak yine de şunları sayabiliriz:

1. Ubuntu daha çok masaüstünü hazır olarak destekler, Pardus’da ise yine kullanırsınız ama terminalden
  2. Hem Ubuntu kullanıp hem de Türk olan sayısı da ELBET vardır ancak bunu PARDUS’DA daha rahat bulursunuz.
  3. Genel olarak Ubuntu daha çok kullanılan bir dağıtımdır.
  4. Sürücü sorunu iki işletim sisteminde de aynı, sadece kurulum farklı olabilir BELKİ.

Daha önce Ubuntu kullandım. Pardus kullanmadım. Her ikisi de kullanıcı dostu seçenekler zaten.

1 Beğeni

Eğer en az uyumsuzluk istiyorsan kesinlikle Ubuntu’nun LTS sürümlerini kullanmalısınız.

1 Beğeni

Bu felsefe şuanda gerçektende geçmem için yeterli oldu bir süredir düşünüyordum lakin geç kaldığımı düşünmüştüm ama kalmamışım teşekkür ederim

1 Beğeni

Pardus25 yani debian 13 şle bir çok driver sorunu giderildi. Bence bir deneyein derim. en azından canlı kurulum ile test edin

1 Beğeni