Merhaba @MehmetSY,
Kısa Cevap
Genel Amaç: vlc veya mpv
Müzik/Radyo: clementine veya banshee
Tercih
Genel-Amaç oynatıcı olarak önceden vlc kullanıyordum, sonra mpv uygulamasına geçtim. Bazı durumlarda ise hala vlc'yi tercih ediyorum. Not: mpv'nin arayüz desteği “zayıf” gelebilir, fakat, sadece çokluortam dosyası oynatmak için değil, düzenlemek (kes, sil, dönüştür, kaydır, …) için de kullanılabilir.
Radyo için ise genelde clementine'ı kullanıyorum.
Ney?
Özet olarak:
mpv bir mplayer “kopyası”. Çok şey değiştirilmiş, yani, yeni bir program olmuş. Bol sayıda ses-/görüntü-dosyası, codec ve altyazı formatı desteklenmekte.
Github Sayfasından Kesitler:
mpv is a media player based on MPlayer and mplayer2. It supports a wide variety of video file formats, audio and video codecs, and subtitle types.
…
mpv is a fork of MPlayer. Much has changed, and in general, mpv should be considered a completely new program…
Nerede?
Neden?
-
Eklenti yazması çok kolay (
Lua). Seçenekler bol. Dokümantasyon iyi.
- Yazılım mantığı kullanıcı odaklı. Fonksiyon lar “akıllıca” ve “gereksinimlere cevap” maiyetinde.
-
Kaynak-Dostu ve aynı anda etkili: Düşük memory-/cpu-profiline rağmen güçlü. Mesela ileri/geri sardırmak çok akıcı. Aynı dosyayı oynatırken ortalama değerler şöyle:
mpv: cpu 5 | 100
vlc: cpu 7 | 125
Bazı önerebileceğim eklentiler
Bence asıl (doğru) eklentiler mpv'ı cazip kılıyor. Bazı kullandığım ve önerebileceğim eklentirler şunlar:
Not: Eklenti yüklemek için, eklenti dosyasını (genelde Lua-Dosyası) şu klasör’e atmak yeterli ~/.config/mpv/scripts/. Klasör yoksa oluşturun: mkdir -p ~/.config/mpv/scripts/
-
slicing
Ses/Görüntü dosyasını kes. Başlangıç ve bitiş noktasını bir kısayolla işaretle. Bitiş noktası işaretlendiğinde, kesit yeni dosya olarak oluşturulur. Fikir: Ufak ve kolay değişikliklerle (Lua) kişiselleştirilebilir.
-
Music (Çok yararlı)
Oynayan dosyayı hardisk’ten sil, oynayan dosyayı “iyi” olarak işaretle, vs. Fikir: Bu betik baz alınarak, birkaç değişiklik ile, bazı yararlı beceriler eklenebilir. Mesela dosyanın bulunduğu klasörü aç, dosyayı “iyi”-Klasör’üne kaydır, dosyayı “pardus”-Klasörü’ne kaydır, vb. Şu benzer eklenti’yede gözatabilirsiniz Filenavigator.
-
Thumbnail-Script
Küçük-Resim-Önizleme fonksiyonu. Youtube daki gibi, ilerleme çubuğu üzerine götürürseniz, küçük resimler halinde önizleme yaparak istediğiniz yere sardırabilirsiniz. Fikir: Resim boyutu gibi değişiklikler betiğin içinde yapılabilir. Göster
-
Zones
mpv-Ekran-Bölümlerine ayrı fonksiyonlar atar. Mesela fare düğmesini sol köşede çevirirseniz sesi kısar, orta da çevirirseniz ileri/geri sarar, sağ köşede hızı değiştirir, gibi. Yatay ve Dikey ön tanımlı pozisyonlar var: top, middle, bottom ve left, middle, right. Pozisyonlar kombine edilebilir: top-middle, middle-right, vs. Betik notlarına bakın.
-
Webm
webm formatında kesitler oluştur. Göster
-
Nextfile
Klasör’deki bir sonraki dosyayı aç. Dosya-Türü-Filtresi mevcut.
-
Playlistmanager
Playlist yöneticisi. Playlist oluştur veya yönet. Göster
-
Custom Screenshot
Ekran görüntüsü kaydet. Ekran görüntüsü’nü koşullara göre farklı klasörlere kaydet. Koşullar mesela ‘Dosya ismi’ olabilir. Not: mpv-Lua-API, desenler (patterns) ve dizeler (strings) konularında bazı deneyimler gerektirir.
-
Stats
Dosya ile alakalı istatistikler. Göster
Daha fazla betik bulmak için şu sayfaya bakabilirsiniz: mpv-User-Scripts. Birde mesela bu github-arama-sonuçlarına mpv language:lua, veya, mpv ile ilgili tüm sonuçlara mpv göz atabilirsiniz.
Yardım gerekirse irtibata geçin; Yardımcı olmaya çalışırım 
Bazı Kullanıcılar
Konuya yakın depo’ları olan bazı (başarılı bulduğum) github kullanıcıları şunlar:
-
Kagami:
mpv-Betik’lerinin yanısıra güzel fikirler ve depolar bulunmakta.
-
jonniek:
mpv-Betik’leri fena değil.
Dipnotlar
- Uzunca bir Cevap oldu; Beğendiğim bazı programları ileriki zamanlarda tanıtmayı düşündüğüm için (
mpv bunlardan birisi), bu yazıyı baz alabilmek niyetine, biraz uzattım