Şirket elbette ki operasyonlarını sonlandırabilir ama google gmail operasyonunu sonlandırmaz bence. Hatta bazı kurumsal firmalar itibar kaybı olmaması adına zarar ettikleri şubeleri bile kapatmazlar. Daha önce de yerli ve milli olarak reklamı yapılan çok fazla sosyal medya ortaya çıktı ama kısa sürede hepsi yok oldu gitti. Belki de bi çok kişi de o yüzden kullanmak istemiyorsa ya da güvenmiyor da olabilir.
Yerli teknolojileri desteklemek ve verinin içeride kalması amacı ile yıllarca yerli teknolojik ürünler ve hizmetler kullanmaya çalıştım ancak bu son durum canımı çok sıktı. Vestel akıllı telefon alıyordum durduruldu. Vestel Cloud da belgelerimi yedekliyordum kapatıldı. Şimdi de yerli browser ve mail hizmeti olarak kullandığım yaani kapatılma haberi beni çok üzdü. Uzun uğraşlar sonucu yerliye destek amacı ile tüm harici maillerimden kurtulup yaani maile taşınmıştım yıllarca memnun olarak kullanıyordum. Bir gün fırsat bulursam kendim bu hizmeti sağlayacağım. Kimseye güvenmem artık Turkcelle bile.
Aslında vuhuv maili uzuun zaman önce açmıştım. Öylece duruyordu. Şimdi bu sıralar aktif olarak kullanmaya başladım malum yaani mail olayından dolayı. Dediğiniz ufacık gecikme olayına da alıştım
.
K-9 posta istemcisine bağlamak istedim ama sanırım vuhuv şuan buna izin vermiyormuş.
Arama motorunu aktif olarak kullanıyorum. Arama tercihlerim açısından pek bir sıkıntı yaşamadım. Vuhuv’u kuran arkadaş sürekli geliştiriyor.
Bahsettiğiniz diğer hizmetler de güzel.
Ben superonline (yaani mail)’den önce kullandığım yahoo’ya geri döndüm. yıllar önce kapattığım eposta adresimi de geri verdi (sanırım kalıcı olarak kapanan bir hesabı belirli bir süre sonra tekrar kullanıma açıyor). yavaş yavaş hesapları taşımaya başlayacağım.
Vuhuv hizmeti yerel ancak kendi internet sitesindeki haberlerden sonra gelecek için pek ümitli değilim.
Proton ve tutamail haricinde vuhuv kullanıyorum bende ama önemli üyeliklerim için kullanmıyorum çünkü artık isim fark etmeksizin yerli ve milli projeler pek güven vermiyor.
Vuhuv e-posta uygulaması olarak paylaşımlı hosting hizmetleri gibi roundcube veriyor ve bu da güven vermiyor. En azından Zimbra gibi bir servis kursalardı. Ayrıca yürütmeye çalıştıkları projeyi sonuna kadar destekliyorum ancak Gaziantap Teknokent’ten çıkarıldıklarını okumuştum muhtemelen gelecekleri pek parlak değil. Bu gibi servisleri Turkcell gibi ülkemiz bir yana Dünyada belli büyüklüğe ulaşmış bir firma dahi sürdüremiyor ilginç. En iyisi kendi domainini alıp, e-posta hizmeti sağlayan bir firmadan hizmet almak gibi görünüyor. Ben Zoho mail kullanıyorum. Hızlı ve kontrolün bende olduğunu hissettiriyor, ücretsiz planda 5 mail adresini sağlı yor. Elbette sorun ne, yine verilerim başkasına emanet. Lütfen artık birileri bu işi çözsüni, Tubitak gibi bir kurumumuz var ücretli ve ücretsiz uçtan uca şifreli mail hizmeti artık bu ülkeye lüks olmamalı.
Vuhuv’un teknik altyapısını bilmiyorum. Ancak teknokent için paylaştıkları durum üzücü. Bu sebeple eposta hizmetinden uygun bir ücret alsalar en azından gelirleri olur, bu sayede sunucu, bakım, kira, personel giderleri gibi konularda çözüm bulmuş olurlar. Nihayetinde tüm bunlar birer gider kalemi. Ücretsiz hizmet sunan uluslararası şirketler ne yazık ki yazışmaları analiz ederek reklam üzerinden bir gelirleri mevcut.
Turkcell’in sürdüremediğini zannetmiyorum. Muhtemelen diğer hizmetlere odaklanacaklar. Küçük bir azınlık kullanıyordu maalesef. İlk günden beri yerli milli diye küçümsendi, ismiyle alay edildi, önyargılı yaklaşıldı, sanki pazar payı artmasın diye özellikle yumruklandı. Birçok kişi ad-soyad bir adresi olsun diye aldı, kenarda dursun diye ama kullanmadı. Milyonlarca kullanıcısı olan hizmetler tercih edildi. Biraz da kullanıcılar kendisini sorgulamalı, kimse kullanmayı tercih etmedi.
Halbuki hizmeti kapattığı için eleştirilen şirket ülkemizdeki büyük telekom şirketi ve muhtemelen pazar payının hakimi şu an. Bu şirket için eposta hizmeti çocuk oyuncağı. Zaten kesintisiz hizmet için teknoloji altyapısı ve veri merkezleri var. Ama eposta olduğunda kullanıcılar Google/Microsoft u tercih etti. Yahu birçoğu nedir diye kafasını çevirip bakmadı. Eposta hesabı olan kişilerin çok önemli bir miktarının kvkk, veri güvenliği vb bir düşüncesi zaten yok.
Üzülüyorum bir gün Pardus da kimse kullanmadığı için rafa kalkacak gibi geliyor.
İsmi Yaani Mail yerine iİleti olsa ya da Eileti olsa çok daha ünlü olacaktı. İsmini Türkçe ve İngilizce ortaklığında Türgiliş tabiri ile karma bir dilde isimlendirdikleri için ve sosyal medya mobil uygulaması gibi anlaşıldığı için fazla tanınmadı. Amacından sapan bir isimlendirmesi olmuştu. Ayrıca e-posta hizmeti biraz resmi bir yazışmadır. Yaani Mail’de ise isim olarak bunu kırmak için sanki biraz samimi bir dil kullanmayı düşünmüşler gibi bir fikrim var.
Gençleri hedef almışlar gibi: “Yeeaaani”
Eileti uygun. Resmi kurumların epostası olsa olurdu.
Türkiye burada birşey kaybetti mi?
Tartışılır.
Türkiye eğer böyle bir işe girişecekse aynen Google gibi çok servisli dev bir platform başlatmalıdır. İçinde herşey olmalı yani Youtube’a alternatif de lazım. Rusya bunu bir nebze başardı. Koskoca Rusya, “bir nebze” başardı. Türkiye gibi yüzölçümü küçük bir ülkede daha küçük bir sermayeyle “dünya sistemine eklemlenebilecek” bir altyapı kurmak için milyar dolarlar gerekir. Ama olmaz değil. Sadece yurtiçinde kendi sistemimizi kursak, ona da şükür.
Treni kaçırmak deyimi burada devreye giriyor işte.
Vuhuv kapatır mı için genel bir cevap var, diğer soruları da sordum cevap bekliyorum gelince yazarım.
“Koskoca turkcell yaanimaili kapattı vuhuv kapatır mı” soruluyor.
Microsoft messengeri kapattı, skype aldı onu da kapattı. GoogleTalk, Google+… kapatıldı. Kim derdi ki Nokia kapatacak. Sahip çıktığınız sürece bizim kapatma düşüncemiz yok ama yarın ne getirir kim bilebilir ki.
Umarım kapanmaz çünkü yaanimail deki bütün aboneliklerimi buraya taşıdım sadece ve hoş bi tasarımı da var.
Mail altyapısı yönetmek kolay iş değil. Özellikle güncel mevzuatlara göre çok dikkatli olunması gerekiyor. Kvkk bu konuda artık çok katı ve cezalar çok yüksek. Ücretsiz mail hizmeti verebilecek yerli bir sağlayıcı bulmak zor. Bedavaysa yanında gelen şeylere dikkat etmek lazım. Ben arenaposta nın sahibiyim binlerce eposta hesabı yönetiyorum. Tamamen kvkk uyumlu olsun diye üstlendiğim bütçe az buz değil. Nasıl bedava vereyim. Yaanimail i de bir süre kurumsal olarak denemiştim. Panelleri falan iyiydi aslında. Sadece teknik taleplere geç dönülüyordu. Turkcellbulut da aynı şekilde.
Uzmanına yada muhattabına sormak en doğrusu, işte cevap.
“
Roundcube webmail arayüzünün doğrudan paylaşımlı hosting ile ilgisi yok, stabil olduğu için hosting kontrol panelleri de bu arayüzü tercih ediyor. Roundcube php ile yazılmış bir arayüzden ibarettir mail sunucu değildir, zamanla farklı arayüzler eklenebilir veya sıfırdan kendimizde kodlayabiliriz, önemli olan sunucu tarafıdır.
Yaani zimbra kullanıyordu, biz zimbra yerine açık kaynaklı olanları kendimiz çatallayıp sistemi kendi kontrolümüzde olacak şekilde tasarlamayı tercih ettik, bu sayede kurduğumuz sistem milyonlarca hesap barındırabilecek bir yapıdadır. Bizim yaptığımız daha zor daha fazla teknik bilgi ve tecrübe gerektirir.
Sunucu tarafında gri liste yapısını açık tutuyoruz, bu sistem açık olduğunda gecikme karşı sunucun tekrar deneme yapmasına göre değişkenlik gösterir doğru yapılandırılmış göndericiler genelde en fazla 1-2 dakika içinde tekrar dener ve gri liste filtresini geçer. Bu sayede spam yani gereksiz gönderilen iletilerin bir miktar da olsa önüne geçilmesi sağlanır. Gmail, hotmail, x, instagram gibi bilinen global servisler ve e-devlet bankalar gibi göndericilerden zaten anında gelir.
Kısıtlı imkanlarla birşeyler yapmaya çalışıyoruz, zaman çok kıymetli, zamanı iyi değenlendirmek adına stabil çalışan roundcube sistemini kendimize göre çatalladık kullandık, ama bakın dosyanus sıfırdan tamamiyle bize ait. Dosyanus’u incelerseniz bu alanda çok iyi bir arayüz kurduğumuzu görebilirsiniz, kısacası e-posta içinde arayüzün bize özgü ve daha pratik olanını yaparız, yeterki zaman olsun yeterki kıymet verilsin işimize odaklanıp çalışabilelim.
Teknoparktan çıkarılmadık biz kendimiz çıktık. Bize faydaları yok ise neden orada duralım, büyük bir çoğunluk sanıyorki vuhuv teknopark tarafından geliştiriliyor, sanılıyorki bize harika imkanlar sunuluyor, halbuki projeden bile haberleri yok, kendi başınızasınız zerre kadar faydaları yok, bize verdikleri tek şey 20 metrekare düz dört duvardı, faydaları olmadığı gibi üstüne iş hanı gibi davranmalarına tepki olarak ayrıldık.
Vuhuv Telekomünikasyon Anonim Şirketini kurduk hiç fatura kesmedik, kesmedik çünkü biz gerçekten proje geliştiriyoruz kamu yararına ülke yararına bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Kamu yararına olan bir projenin devlet neden arkasında durmaz teknoparkların amacı nedir, bir katkıları yok en azından kirada kolaylık sağlayın dememize rağmen umursamamalarından rahatsız olduk, çıktık.
Teknoparkta teknoloji odaklı teknolojik terimlerden anlayan bir yönetimin olması beklenir değil mi?
Neden teknolojiden anlayaman tecrübesiz bir avukat müdür yapılır, nerede liyakat, nasıl teknoloji geliştireceğiz.
Yetkili merciler sürekli büyük veriden bahsediyor Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diyor veri madenciliğinin önemini söylüyor ama ülkemizde veri madenciliğini yapan tüm bu veriyi ülkemizde tutan tek projeye yapılan muamele ortada, bunu herkes bilsin istedik. Söylemler ve eylemler arasındaki çelişkilere tepki olarak teknopaktan ayrıldık.
Şu an kendimize özel ofisimizdeyiz şirketi kapatmadık sadece teknopark iş hanından taşındık.
”