YaaniMail E-posta Hizmetinin Sonlandırılması Hakkında Önemli Bilgilendirme
Değerli Kullanıcımız,
Stratejik bir karar alarak, YaaniMail (yaani.com) servisimizin faaliyetlerini 31 Ekim 2026 tarihi itibarıyla sonlandıracağımızı üzülerek bildirmek isteriz.
Süreç boyunca herhangi bir mağduriyet yaşamamanız adına dikkat etmeniz gereken önemli noktaları aşağıda bilgilerinize sunarız:
Veri Yedekleme ve Taşıma: E-posta kutunuzda bulunan önemli mesajlarınızı, kişilerinizi ve verilerinizi 31.10.2026 tarihine kadar yedeklemenizi veya başka bir platforma taşımanızı önemle rica ederiz. Bu tarihten sonra platforma erişim tamamen kapatılacak ve tüm veriler güvenlik politikalarımız gereği kalıcı olarak silinecektir. (Yaanimail.com → Ayarlar → İçe/Dışa Veri Aktar → Dışa Aktar seçeneğiyle maillerinizi indirebilirsiniz.)
Abonelikler ve Doğrulamalar: YaaniMail adresinizi sosyal medya hesapları, bankacılık uygulamaları veya diğer dijital platformlarda kurtarma/doğrulama e-postası olarak kullanıyorsanız, hizmet kapanmadan önce bu platformlardaki iletişim bilgilerinizi güncellemenizi tavsiye ederiz.
Hizmet süremiz boyunca bizlere gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla
şeklinde mesaj aldım. Buna çok üzüldüm. Gönül rahatlığıyla kullanıyordum. Yerli bir e posta olması tercih sebebimdi.
vuhuv mailden başka yerli e posta hizmeti var mı acaba?
Turkcell büyük şirket diye güvenerek her üyeliğimi yaani maile bağlamıştım.
Kapandıktan sonra kim bilir hangi hesaplara erişim sağlayamayacım.
En iyisi e-posta alanında tüm hesapları güvenilir şirketlere bağlamak.
Yerli alternatifleri de ıvır zıvır için kullanmak (Şimdilik).
Sonra neden insanlar yerli yapımlara destek olmuyor diye tepki gösteriyorlar. Turkcell maili kapatmak yerine huzur hakkını sonlandırması daha iyi olur.
Superonline uzantısı ile 10 yıldır aktif kullandığım servisin kapatılması üzücü oldu. Yerli hizmeti tercih için aktif ve tek adres olarak kullanıyordum ve bugüne kadar hiç mağdur etmemişti (nihayetinde eposta hizmeti artık hizmet sağlayıcıları için zor bir teknoloji değil, birçok şirket kendi eposta sunucusunu yönetebiliyor).
Az önce kurumsal Turkcell Mailim hizmetinin de aynı tarihte kapanacağını internet sitelerinden öğrendim. Anlaşılan Turkcell ücretsiz (yaanimail) ve kurumsal ücretli (mailim) hizmetlerinin ikisini de kapatıyor.
Çok da Turkcell’e kızamıyorum, nihayetinde yerli ve çalışan sistem kurmuştu ama ülkemizde vatandaşlar tercih etmiyordu hatta hiç kullanmadan ve aksaklık yaşatmadığı halde sürekli küçümseniyordu.
Kimse tercih etmediği için yakında Bip servisini de kapatırlar.
Bir hizmet sağlıyorlar ama kimse tercih etmiyor, pazar payını arttıramıyorlar, haliyle bu servisleri açık tutmayı neden istesinler ki!
Başlık açıldığında bir arama yaptım ve 2024’den kalma 3-4 tane şikayet gördüm. Yani aksaklık yaşatmadan kısmının doğruluğundan emin değilim. Yine de ülke çapında sadece 4 şikayet ve eski yıllardan kalmış olması, sorunlu olduğunu göstermeye yetmez.
Diğer taraftan, bir email hesabım olacaksa, bunu dev bir şirketten almayı tercih ederdim. Bir yere eposta adresi vereceğimde, bazen bilinen bazı sınırlamaları olabiliyor; örneğin bir foruma üye olacağım zaman yaani gibi az bilinen eposta adresleri kabul edilmeyebiliyor. Bunun gibi birkaç eksi yönleri var.
Sonuç olarak “ille de yerli” değil de, “alt yapısı sağlam” olan daha iyi olabilir. Bu, tarışmaya çok açık bir konu olduğu ve çok fazla yazılacak şey olduğu için kısaca “tercihlerinize saygı duyuyorum” ile kapatıyorum.
—
EDİT: Dur kapatmayayım.
Yerli kullanmanın aklıma gelen birkaç eksi tarafı var. Bu “yerlilik ve milliliği” kullanarak çok sayıda insan mağdur edildi.
Tosuncuk vakasını biliyorsunuz, yerliydi. Sayısız kişi mağdur edildi.
Birden fazla dijital para platformu kuruldu, sayısız kişi mağdur edildi.
Ayrıca yerli olan şey, “standart dışı” kalabiliyor ve az önce bahsettiğim gibi gerçeliliği her yerde olmayabiliyor.
Bir sistem eğer dünya sistemine eklemlenememişse, yerli/yabancı olması birşeyi değiştirmiyor. Yukarıda neden “dev şirketlere güvenirdim” dediğimi şimdi daha iyi anlamış olmalısınız diye umuyorum.
Hocam “Linux Kullanıcıları Derneği” bir zamanlar üyelerine eposta veriyordu, şimdi durum nedir bilmiyorum. Biraz araştırın, üyelik sizi yormayacaksa oradan alın.
Ama söylediklerimi unutmayın: standardizasyon çok önemli. Yarın öbürgün bir platform size “google ile giriş yap” dediğinde ve o platform sizin için o anlık hayati olduğunda zor durumda kalmayın. Veya bir platform “bu eposta adresi geçersiz” dediğinde…
Hocam “Linux Kullanıcıları Derneği” bir zamanlar üyelerine eposta veriyordu, şimdi durum nedir bilmiyorum. Biraz araştırın, üyelik sizi yormayacaksa oradan alın.
dernek günlük kullanım (posta al/gönder) için değil, mevcut eposta hesabınıza (gmail, outlook, yahoo vb) yönlendirme için adres veriyormuş.
yaani mail kapanacağını öğrendiğimden beri birkaç gündür araştırıyorum ancak bireysel kullanım için yerli bir eposta hizmet sağlayıcısı bulamadım. sanırım şu an bu hizmeti veren yok. merak edip ücretli hizmet vereni de araştırdım ama o da yok. anlaşılan tıpış tıpış yabancı şirketlerden birini seçip kullanıcaz.
yerli bir eposta hizmetini kullanmak isteyen yeterli kullanıcı da yok maalesef (eposta özelinde olmayarak genel olarak kimi zaman yerli hizmete destek verilmiyor, kimi zaman yerli hizmet iyi olmadığından tüketici mağdur oluyor). halbulki eposta hizmeti/teknolojisi bugün çok basit bir teknoloji (bu hizmeti ücretsiz vermek de kolay değil farkındayız, giderleri için bir gelir modeli oluşturulması gerekli hizmet sağlayıcı tarafında). daha önce mynet, ilkposta, vb girişimler vardı, turkcell gibi onlar da bu girişimlerini bir süre sonra sonlandırdı. bir şirketin verdiği bir hizmeti sonlandırması elbet olabilir, her sektörde şirketler ürünlerini/hizmetlerini çeşitli sebeplerle sonlandırıyorlar.
neyse ne… kendimize bir eposta hizmet sağlayıcısı bulmalıyız
Yaani Mail kapandığına dair haberleri okuyunca yerel başka bir hizmet sağlayıcısı ararken, seçenek bulamadım ve dediğinizi de araştırdım. Bu durumda bir alan adı (domain) + posta sunucusu hazır barındırma hizmeti alındığında her yıl için hizmet karşılığında ödeme yapılmalı. Çoğu kullanıcı ücretsiz hizmetlere yönelmek ve teknik bilgi birikimi olmadığından bu çözüme sıcak bakmayacaktır.
Ancak çözümünüzde madem yıllık bir ücret ödeyeceğim, bari teknik bilgisi ile de uğraşmayayım diye merak edip (domain ve barındırma hizmeti teknik bilgisi ile uğraşmadan) ücretli tüm teknik altyapısını kendi üstlenmiş hizmet aradım (ücretsiz aldığımız eposta hizmetinin birebir ücretlisi) ancak bulamadım (şirketler maalesef henüz bireysele hazır hizmet sağlamıyor).
Kurumsal eposta hizmet veren birkaç şirkete yazdım; içlerinden biri bununla ilgili bireysel müşteriler için bir çalışması olduğu ancak henüz tamamlanmadığını bildirdi. Yakında tamamlanacakmış (tarih vermediler).
Bireysel kullanıcılar için uygun ücretli, güvenli, sade (sadece eposta), sürekli hizmet sağlayacak bir eposta hizmetini şahsen kullanabilirim. Bu ücret hizmet sağlayıcı için de giderlerini karşılayacağından dolayı uzun yıllar hizmet sağlamasının da yolunu açacaktır sanırım.
Ben sanırım bir yıldır gmail ile birlikte e-posta olarak vuhuv da kullanıyorum.
Örneğin Pardus forumu mail adresim vuhuv hesabıma bağlı.
vuhuv’un bir dakikalık gecikmeden başka bir olumsuzluğunu görmedim.
Gönderilen e-mail’i bir dakika sonra görüyorsunuz.
Çok bir sorunu yok.
Üstelik ana giriş ekranından canlı TV seyredip radyo dinleyebiliyorsunuz!
Servislerinde ilginç özellikleri var. ツ
İnternet motorunu da bir süre kullandım, ama bir arta beni kızdıracak kadar berbat davranınca değiştirmek zorunda kaldım. Belki algoritması düzelmiştir.
Açıkçası pek şaşırmadığımı söylemem gerek. Tahmin edilebilir bir şeydi. Bu ana odaklarını “yerli ve milli” noktasına dayandıran her birisi için de sonucun böyle olması çok muhtemel bir varsayım.
Ey kullanıcı, beni kullanmalısın! Neden? Çünkü ben yerli bir hizmet sağlayıcıyım. Açıkçası günümüz koşullarında bu anlayışla bir yere de varılamaz. Seni neden kullanmalıyım, rakiplerinden hangi yönlerde daha iyisin, kimsenin sunamadığı hangi farklılığın var… Mesela ben Proton Mail’i değil de neden Yaani Mail’i kullanmalıyım? Bunun yanıtını eğer ki yerlilik dışında ikna edici argümanlara bağlayamıyorsan bu gibi durumlar kaçınılmaz olur.
Umarım yerli hizmet sağlayıcılarımız misyon ve vizyonlarını en iyisi olma yönünde şekillendirirler. Yoksa bu gibi sonlar kaçınılmaz olur maalesef.
ben hala yerli hizmetlerin olması ve kullanılması gerektiği kanaatindeyim.
Turkcell’in hizmetinin sona ereceğinin muhtemel oluşu herkesin dilinde (çeşitli sosyal medya ve forum gibi). Ama kimse kullanmıyordu ki! Kullanıcılar gmail, outlook, yahoo gibi şirketleri kullanıyor, haliyle Turkcell pazarda payını arttıramıyor. Net söyleyeyim yerli diye burun kıvıran çok; hatta ilk günden kötüleyen de. Kullanıcısı olmayan bir servis nasıl devam etsin (Turkcell’i savunmuyorum)? Ülkemizde maalesef yerli teknolojik hizmetler tercih edilmiyor, ön yargılı olarak küçümseniyor (işini iyi yapmayanlar tercih edilmesin bu arada).
Eposta hizmeti bugün basit bir hizmet; ileti al-gönder, kural oluştur, adres defteri, takvim, postalarını klasörle… zaten iş amaçlı kullanmayan bireysel kullanıcıların ezici çoğunluğu ileti gönderip-almak, iletileri klasörlemek ve adres defterini senkronize etmekten başka bir özelliğini kullanmıyor. Yaani Mail’in verdiği hizmetin gmail, outlook, yahoo gibi servislerden hiç de geri kalan bir yanı yoktu.
Proton vb gibi şifreli epostaları şifreli yazışma için kullanan kullanıcı sayısı gmail, yahoo, outlook’a göre yok denecek kadar az (zaten onun şifreli özelliğini kullanmak biraz zahmetli).
Özetle Yaani Mail sektöre yeni bir özellik getirmesine bence gerek yoktu, mevcut özellikleri ile zaten diğer firmalarla aynı özelliklerin çoğunu sunuyordu. Bu yeni özellik getirip getirmesi ile ilgili değil, yeni özellik getirseydi de tercih edilmeyecekti; bizim konuyu ele alış tarzımız yanlış. Ağzıyla kuş tutsa yine tercih etmiyoruz, kötülüyoruz, ön yargılı yaklaşıyoruz.
Pardus işletim sistemi için de durum farklı değil ki! Maalesef onu da tercih etmediklerinden pazardaki payı artmıyor.
Sorun yetersizlikten ziyade güven vermiyor olması bence kullanılmam sebebi bu. Koca Turkcell bu mail maliyetinin altında kalkamıyorsa bi kaç sene sona farklı bi yerli mail açıldığından insanlarda şu düşünce olacak 1-2 sene sonra kesin kapanır hiç kullanmayalım diye.
Güven vermemesi hususunda size katılmıyorum. 10 yıldır Turkcell’in sunduğu superonline uzantılı epostayı ana eposta olarak aktif kullanıyorum; hiç sektirmeden hizmet verdi. Yanii Mail’e geçişte de sorun olmadı, önceden haber vererek hizmet geçişini sağladı.
Bunun maddi sebepler olduğunu zannetmiyorum (benim tahminim); çünkü kurumsal ve ücretli eposta hizmeti Mailim’i de kapatıyor aynı tarihte.
Bir şirket bazı operasyonlardan çekilebilir. Google, Microsoft gibi uluslararası şirketler dahi dönem dönem bazı hizmetlerini kapatıyor, yerine başka yatırımlara odaklanıyor.