Ben kullanırım Ollama ama bilgisayarım dayanır mı bilmiyorum? Diğer sohbet botlarına gelince nedense geçmekten bir üşeniyorum çok fazla şey değişecekmil gibi, hiç olmadı bir Mistrall denerim.
“Yapay Zeka” dediğimiz şey büyük bir veriyle hesaplanmış ağırlıklar silsilesi ile oluşturulan istatistik makinesi.
Arkada çarklar, veya mekanik değil de elektriksel kuvvetlerle transistörler yanıp sönüyor ve sizin yazdıklarınıza göre, önceden eğitildiği cümlelere göre sonra gelecek kelime için bir istatistik hesaplıyor ve onu yazıyor.
Yapay Zeka adıyla şuan kullandığımız GPT’ler(Generative pre-trained transformer) bilge bir insan değiller. Yapacağımız en yakın tanım, aşırı iyileştirilmiş google arama algoritması falan olabilir.
Yapay zeka her şeyi en ince detayıyla bilmez. Bilgeliği ve irfanı olmayan, fakat her şeyi ezberlemiş, neyi ezberlediğinden habersiz, mantık kuramayan ve tek olayı cümlenin gidişatına göre bir sonraki kelimeyi bulabilmek olan bir algoritma, bir makinedir.
Dolayısıyla buna bu kadar büyük manalar yüklemeyin. Asla ve kat’a her sorduğunuz soruyu doğru anlayıp doğru cevabı verecek ilim ve irfanda değildir.
Zamanla bu seviyeye yaklaşacak ama yine daha iyi tahminler yapabilen bir makine olacak. Doğru bilgi kaynağı olarak kesinlikle %100 güvenilir değildir. Çünkü zaten internetin kendisi %100 doğru bilgi kaynağı değildir. Bozuk kaynaktan beslenen bir istatistik makinesi ne kadar doğruysa bu da o kadar doğru :).