Yedekleme ve Geri Yükleme Programı Anketi

Arkadaşlar hepinize merhalar, yedekleme ve geri yükleme konularında yazılmış bir çok uygulama bulunmakta. Fakat istediğimizi yapabilmek için aynı anda bir çok uygulama kullanmak durumunda kalıyoruz. Bu gibi durumlar için timeshift gibi uygulamalar geri yükleme konusunda yeterli olsalar da bazen kullanıcı dosyalarımızı da yedeklemek isteriz hatta daha da abartalım olayı; bazen bir bilgisayardan başka bir bilgisayar işletim sistemimizi taşımak isteriz. Bu gibi durumlar için çok güzel bir yazı dizisi buldum. Komutlarla yedekleme ve geri yükleme yapılıyor ama bunu qt ile arayüzü olan bir uygulama haline getirmeyi planlıyorum. Sizce bu ne kadar gerekli ve uğraşmalı mıyım? Bu soruyu soruyorum çünkü benim ihtyacım var. Talep olursa herkes için uğraşırım. Talep olmazsa ben kendim kodlarla hallederim. Herkeste istediği yöntemle yapar.

Lütfen ankete katılalım. Böyle bir uygulama yapabilirsek ve geliştirici ekibin de hoşuna giderse belki Pardus depolarına da alınır veya önyüklü olarak ta gelebilir :slight_smile: Hadi hayırlısı.

  • Tek bir arayüzden yönetilebilen; sistem ve kullanıcı dosyalarını yedekleyebilen ve geri yükleyebilen bir uygulama gereklidir.
  • Hayır gerekli değil, böyle bir uygulama lüzumsuzdur.

0 oylayanlar

7 Beğeni

Böyle bir uygulama depolarda yok mu?50000 paket içinde mutlaka vardır diye düşünüyorum.Ama yoksa yapılması iyi olur.Olsa bile bizim kendi yazdığımız programı kullanmamız daha iyi olur.Sen programı yaz biz kullanarak destek veririz.Kolay gelsin .

1 Beğeni

Arkadaşlar açıkçası yedekleme için tar arşivi kullanmak istiyorum. Fakat kafama takılan bir nokta var. Bozulan bir Pardus’un yerine bir usb flash bellekte bulunan canlı bir Pardus işletim sistemi çalıştırıp oradan yedek yüklemek çok saçma olacak.

Asıl mantıklı olan şeyin şu olduğunu düşünüyorum;

  1. Grub penceresi açıldığında orada “Pardus GNU/Linux için gelişmiş seçenekler” menüsünün içinden ulaşılan “Pardus Repair” gibi bir dağıtımımızın olması gerek. (Açıldığında otomatik başlayan repair uygulaması ve başka hiç bir uygulama da barındırmayan yedekleme dağıtımımız bulunmalı)
  2. Uygulama otomatik başladığında usb’ye daha önce alınmış olan yedekleri otomatik olarak listelemeli.
  3. Bu listeden hangi yedeğe geri dönülecekse o seçilmeli ve hedef disk belirtilmeli.
  4. Hedef diskin UUID numarası değişmişse, ki bu mümkündür, (alınan yedekler 3 parçalı olması gerek ve öyle planlıyorum şu anda) seçilen diskin UUID numarası programın ram hafızasında tutulmalı.
  5. Kök dizin ve home dizin yedekleri arşivler açılarak kopyalanmalı.
  6. Son olarak /etc/fstab dosyası kaydedilen UUID numarası ile revize edilip, arşiv içinden çıkarılan dosya ile değiştirilerek yedekten geri yükleme işlemi tamamlanmış olmalı.

Yedek 3 parçalı alınacak demiştim;
1- / kök dizin yedeği. Burada sanal kütüphaneler ve home dizini sadece dizin olarak yedeklenecek.
2- /home dizini. Bu dizinin komplesi yedeklenecek.
3- /etc/fstab dosyası. Bu dosya da yine yedeklenecek. Orjinal dosya hiç bir zaman bozulmayacak. Şifresiz bir tar dosyası olarak saklanacak. (Cihaz açılmazsa canlı Pardus ile girip müdahale şansımızın olması gerek. Buradan kopyalanabilir olmalı.)

Pardus geliştirici ekibinden ricam şudur;
Boot repair dağıtımı 300 mb civarında. Bunu nasıl sağlayabiliriz? Yani bize de çok basit fakat hatasız çalışabilecek bir Pardus lazım. İçi boş olacak. Yada bu yedekleme uygulamasını biz yazalım diğer tarafı siz halleder misiniz? Sizin eliniz değmeden bu proje bitmez :slight_smile: Lütfen herkes için yardımcı olun :slight_smile: Ben githubda bir proje açacağım. Forumdan da c bilen arkadaşlar umarım yardımcı olurlar.

Başka bir söyleyeceğim şey daha var. Pardus dağıtımının içine bunu gömebilir miyiz? Ama çok önemli bir konu var ki bu dağıtım yada repair dağıtımı diyelim, Pardus ile aynı diskte tutulmamalı. Yani kişi Pardus’u kurarken tıpkı Windows kurar gibi Pardus kendisi bölümlerini oluşturmalı. Ve kesinlikle bu bölümü oluşturmadan bölümleme uygulaması geçilmemeli. Bu şekilde önlem almış oluruz. Yani / kök dizini /home dizini ve /repair dizini. kök dizini ve home dizini aynı diskte bulunabilir fakat /repair dizini swap gibi ayrı olmalı ve kesinlikle olmalı. Eğer bu şekilde yapabilirsek yedekleme ve geri yüklemeyi kökünden çözmüş oluruz. Ve ayrıca bu konunun da beni çok aşacağına kanaat getirdim şu an :smiley: Galiba uygulamayı yazmaktan vazgeçtim. Pardus ekibi bunu daha kolay halleder. Çünkü ben linux çekirdeği bilmiyorum ve Phyton hiç bilmiyorum. Umarım tez zamanda hallolur mesele.

Pardus 19 için bence çığır açacak bir proje sunmuş gibi hissediyorum kendimi. Diğer linux dağıtımları anında kopyalar. Hatta bizde gidip ubuntu yada mint forumlarında bir konu patlatırız. Her yerde Pardus konuşulur sonra :smiley: çok umutlandım şu anda. Yada kendimi lüzumsuz yere gaza getiriyorum farkında değilim :slight_smile:

2 Beğeni

Musa bey kardeşim işin tuhaf tarafı Pardus’un çökmemesi.İnitrams hatası ve küçük bir kaç sıkıntı dışında bırak çökmeyi hata bile vermiyor :slight_smile: Pardus 17.4’de temiz kurulum yaptım .Onun nedenide gereksiz yüklediğim uygulamalar vardı. Ne yüklediğimi tam olarak bilemediğim için tekrar yükledim.Eğer sistemi defaulta çekebilecek bir uygulama olaydı ona da gerek kalmazdı.Aslında bence pardusa gerekli olan sistemi ilk kurulduğu ana döndürebilecek bir uygulama.Boot ekranında sıfırlama seçeneği olsa daha çok işe yarar.

4 Beğeni

Aradığım ve beklediğim tam olarak bu. Zaten sistemin imajını alabilen yedekleme programları depolarda var diye biliyorum. Bu sıfırlama işi şahsen benim de çok istediğim bir şey. Olsa güzel olur. :smiley:

1 Beğeni

yaz yap istediğini gönül rahatlıgıyla özgürlükler dünyası uygun mudur linux için …Lakin öyle ise Hoşgeldiniz…
başkası yazdı yaptı diye sen yapma düşüncesi doğru bulmuyorum elbette aynı kodları bile yazacak olsan bu bile bi gelişim tecrube yetenek yükseltir 5000 paket te olsa 5001 yapmakta
bi eksi olmaz deneyim kazanman bile yeterli hakimiyetin artıyor yeni fikirler oluşuyor ha bide şu durumda yapmak istediğin bile bir fikir bunu şimdi anlamayan pek destek olamayacağı gibi
yaptıgın uygulamayı kullanıcısıda şu anki fikrini görmeyendir… yani tüketici aslında hazırcıdır…
nasıl olduya bakmaz … sen ise nasıl yaparım ugraşı veririsin araştırmalar vs vs
tam destek braderim … imzanı atmayı unutma… Selametle…saygılar…

2 Beğeni

Bende Adem bey arkadaşımız gibi düşünüyorum.Sen dene yapabilirsen başarmış olursun kullanırız.Başaramazsan da niye yapamadığını anlamış olursun.Programlama işiyle uğraşıyorsan tecrübe kazanmış olursun.Biz programlama bilsek destek oluruz ama ortalama kullanıcıyız.İyi çalışmalar…

2 Beğeni

Projeni destekliyorum ama heyecan yok herşey adım adım :smiley:
Önce yazılım bir ortaya çıksın.
Sonra o yazılım birazcık olgunlaşsın.
Daha sonra uygun olursa pardusa entegre için kamuoyu oluşturalım :blush:

Yoksa hepsini bir arada düşününce uygulamayı yazmaktan vazgeçilebiliyor :stuck_out_tongue:

Yazılım için kalıp hazır. Yani yapılacak işi biliyoruz aslında. tar uygulamasını kullanarak bir tür arşivleme kullanacağız. Ben konsol üzerinden bugün yedek almaya çalıştım ve başardım. Bunu qt üzerinden bir arayüz ile yaptıracağım. Fakat çok önemli bir konu var aklımda. USB stick yani flash belleği biçimlendirme yaptıktan sonra flash belleğe nasıl bir yöntem uygularız bilmiyorum fakat flash bellek başka bir yerde kullanılamasın istiyorum. Bu şekilde cihazın içindeki yedekleri korumuş oluruz. Ayrıca yedekler; yedeği alan kullanıcının şifresi ile şifrelenecek. Bu sebeple daha güvenilir saklanacak dosyalarımız.

Yedekten geri yükleme yapılacağı zaman da bu flash belleklerden hangisi varsa yada artık bunun adına her ne diyeceksek bilmiyorum şimdi, takılı değilse sistem yedek aramaya kalkmayacak. Usbyi takın diyecek.

Bellek kapasitesi dolu ise sistem bir uyarı ile en eski yedeği yada kullanıcının istediği herhangi bir yedeği silecek. Ve yedeklemeye devam edecek. Yedek alma işi kolay. Usb ye yazdırma işine bakacağım. Nasıl bir dosyalama yapacağım onu araştıracağım. Flash belleğin içine sqlite db atabilirim aslında. Yada kolayca okuyup yazabileceğim crypto ile şifrelenmiş bir metin belgesi. Bu sayede flash belleğin yedekleme için tayin edilmiş olup olmadığını denetlerim. Fakat korumasını nasıl yapacağım bilmiyorum. Neyse yavaş yavaş başlayacağım projeye. Umarım yarım kalmaz ve umarım hayallerimizi gerçekleştirmiş oluruz.

Bu arada sıfırlama için bir fikir yürüttüm. Yine aynı repair dağıtımı üzerinden kalıplanmış arşiv dosyalarını orjinalleri ile değiştirebilir. Veya internet bağlantısı varsa pardus depolarından güncel olan orjinalleri de çekse hiç fena olmaz.

Arkadaşlar yorum çok uzun oldu. Başka yorumlarda devam ederiz konuya. :slight_smile:

1 Beğeni

Flash yedeği güzela ama pek yeterli değil.

1- Program sürekli arkaplanda calisacak, dosya degisikliklerini takip edecek, her degisiklikte “sadece degisen dosyanin yedegini” alacak ve o noktaya geri yukleme noktasi olusturacak. Bu noktalar sistemle ayni surucude olabilir. Tirnak ici onemli cunku tum sistemi yedeklerse dosya boyutu devasa olabilir.

2-Flash yedeğinde tum kök sistemin yedegine gerek yok. Kurulu programlari ve ayarlarini algilasin, sistem ayarlarini algilasin ve yedekleme icin coktan secmeli seçenek sunsun. “Temiz bir pardus” kurulumuna bu flashtan senin dedigin gibi geri yukleme yapilarak birebir kopya sistem oluşturulmuş olur.

Bende elimden geldiğince katkı sağlarım :slight_smile:

1 Beğeni

Hocam söylediğiniz şeyi linux kendisi yapabilir ancak. Dediğiniz gibi sistemde bulunan tüm dosyaları denetlemek çok saçma olur. Performansı düşürür bu işlem. Yok değişiklik yapıldığında derseniz o da Pardus çekirdeğine müdahale olur. İşlemi yapan linux çekirdeği ne yaptığını biliyor sonuçta. O bu işi daha iyi yapar. Biz sadece bir sistem yedeği alabilen ve mümkünse bir de temiz Pardus dosyalarından home klasörüne dokunmadan tüm kök dizinini sıfırlayan bir uygulama. Gerisine benim aklım ermez. Bu arada konuya Pardus ekibi müdahil olmadı. Ya konuyu sahiplenmediler ya da bize gülüyorlar. Haha biz yapıyoruz onlar düşünüyor diye :slight_smile:

2 Beğeni

Senin istediğin uygulama Timeshift sanırım

Benim hayal ettiğim uygulama ise bu 2 sinin karması :slight_smile:
ve ek olarak yüklü yazılımları gui listeleyecek, o yazılımları seçeceksin ve yedekleme yaparken tüm yazılım dosyalarını ve ona ait ayar dosyalarını yedekleyecek; wifi şifrelerini masaüstü ayarlarını vs. yedekleme seçeneği sunacak. Yani yalnızca bir dizin seçmeyeceksin yedekleme yapmak için uygulama seçeceksin. Dizin seçme olayı “Gelişmiş Yedekleme” menüsü gibi birşeyin altında olacak.

Hocam ben linux geliştiricisi değilim. Hele de çekirdek kodlayıcı hiç değilim. Bu sebeple bu dediğinizi benim yapmam mümkün değil. Ben bunu yapamam fakat elimden geldiğince basit bir uygulama yapma hayalim vardı. Fakat sizin istekleriniz ve işi çok fazla irdelemeniz açıkçası gözümü korkuttu ve vazgeçtim. Sanırım bu kadar aksiyon yeterli benim için. Çünkü bende eli boş olan vakti olan birisi değilim. Ben bir yazılımcıyım ve projem var üzerinde çalışıyorum. Bu sadece benim için bir hobi. Pardus benim için bir tutku. İş yada zorunluluk değil. Bu sebeple çok fazla vakit ayırıp sorumlu olduğum aileme karşı sorumluluklarımı ihmal edemem. Yani sonuçta ben bu işten para kazanmayacağım. Ama yine de kendi kullanacağım basit uygulamayı yapacağım. Beğenen kullanır beğenmeyen kendisi oturur yazar. Diyeceklerim bu kadar.

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.