Yeni duyurulan Steam Deck (taşınabilir konsol) KDE Plazma kullanıyor!

Valve, bugün Steam’in resmi Twitter hesabından yeni taşınabilir konsolu Steam Deck’i tanıttı. Bu konsolun Nintendo’nun Switch ve Switch Pro konsollarına rakip olması bekleniyor.

4 Beğeni

Debian gnome dan
Arch Kde ye

Köklü bir değişiklik olmuş. 32 bitten dolayı sanırım

Screenshot_20210718-120947_Firefox

KDE Plasma’nın dokunmatik ekranlı ürünlerde Gnome’den daha başarılı olması, sistem kaynaklarını daha verimli kullanması ve Arch’ın Debian’dan daha esmek olmasından bence.

Steam’ın bu hamlesi oyun geliştiricileri “Native Linux” sürümlerini çıkartmaya da zorlayacaktır. Çok yerinde ve güzel bir hamle. Linux dünyası artık oyun sektörüne de genişleyecek :slight_smile: Windows’a bağımlılığımız git gide azalıyor gibi.

4 Beğeni

Steam gibi oldukça popüler bir projenin kendi işletim sistemini GNU/Linux tabanlı yapmasını ve bunu açıkça söyleyebilmesini yazılım özgürlüğü açısından sevindirici bir adım olarak görüyorum.

SteamOS ne kadar özgür olur bilmiyorum. Onun üzerinde çalışmak için üretilen oyunların büyük bölümünün sahipli olacağını tahmin ediyorum. Ancak bu sahipli oyunların Windows’a bağımlı olmasından dolayı birçok insan özgür bir işletim sistemine geçemiyor. SteamOS’in bu sorunu çözmesini umuyorum.

1 Beğeni

“Özgür Yazılım” denilen şey aslında bir ideoloji. Linux kullanmak için zorunlu veya olması gereken bir şey değil yani. Linux kullanıyorsanız mutlaka özgür yazılımcı olmalısınız diye bir şey yok.

Ben ideolojik olarak mantıklı bulmadığım için “özgür yazılım zorunluluğu” gibi bir şeyin saçma olduğunu düşünüyorum. İnsanlar elbette emek verip hazırladığı bir ürünü/yazılımı ücret mukabilinde satarak gelir elde edebilir bu çok doğal. “Hayır kardeşim sen aylarca uğraştığın bu yazılımı tamamen ücretsiz paylaşıp hiçbir gelir elde etmeyeceksin” diye bir zorlama olamaz.

Ha ben iki eşit özellikli uygulama arasında kalsam tercihim kesinlikle açık kaynaktan yana olur tabi. Fakat bu ücretli yazılımlara karşı olduğum manasına gelmiyor. Bunların en başında konumuzda da konuşulduğu üzere oyunlar geliyor. Açık kaynak oyun sayısı baya az. Çünkü insanlar buradan para kazanıp geçimlerini sağlıyorlar ve bu çok normal.

Yani SteamOS’in tamamen özgür olması şuan imkansız gibi ve olması da gerekmiyor.

3 Beğeni

Özgür yazılımın ücretle ilgisi yok. Özgür bir yazılımın ücretli dağıtımının yapılamaması gibi bir durum olamaz. Özgür bir yazılımın ücretli dağıtımı yapılamıyorsa 2 ve 3. özgürlükler kısıtlanmış olur.

Özgür yazılım, kullanıcısına istediği amaçla çalıştırma, kopyalama, dağıtma, inceleme, değiştirme ve geliştirme özgürlüklerini veren yazılımdır. Ücret konusunda bir kısıtlama yapmaz.
Örneğin, eskiden oyunlar CD veya DVD’ye yazılmış olarak satılırdı. Bu oyunları satın aldığınızda arkadaşınızın bilgisayarına da kurabilirdiniz ve hiçbir şey olmazdı. O oyunları arkadaşlarınıza dağıtma özgürlüğünüz vardı. Ama bu özgürlük o oyunları hiçbir zaman ücretsiz hâle getirmedi.

1 Beğeni