Bugün size yeni hobim ile ilgili bir kaç soru sormak istiyorum:
Linux’a geçtiğimden beri 45 günden fazla kullandığım dağıtım olmadı, Hepsini denemek istiyorum başka yolu yok!
Ben de işe koyuldum denemeye, farklı mimarilere sahip dağıtımları deneyeceğim ve sonunda en mutlu olduğumu seçeceğim!
i3/sway ve xfce Desktop Environmentlerdir, herhangi bir distro ile kullanmak zorunda değilsin. Debiandan çıkıp gentooya kadar istediğin bir distroda kullanabilirsin.
Ben bir sistemi tercih ederken şunlara önem veriyorum:
Konfor alanıma çok düşkün bir insanım. Bu yüzden işletim sistemi benim konfor alanımdır. Bu yüzden sık sık kurulum yapmayı sevmem.
Sorunsuz olmalıdır (kusursuz değil). Bu sorunsuzluk kriterleri de tamamen bana özgüdür ve bunların hepsini burada yazamıyorum. Kısaca yazılımlar düzgün kurulsun, düzgün çalışsın, çökmesin diyelim.
Ben bilgisayarda çok çeşit işler yaparım. Bunların hepsini “benim istediğim tarzda” yapmamı sağlayan programlar olmalı. İstediğim özelliklerin tümünü barındırmalılar ve sonraki sürümde cozutmamalılar. Gimp, bu konuda beni çok sinir ediyor ve geliltiricilerini dövesim var.
Bir sorun varsa “çözülemiyo” ya da sisteme bir özellik ekleyeceksem “yapılamıyo” gibi bir sorun varsa deli oluyorum. Örneğin yazılım geliştirirken venv kullanmak zorunda kalıyorsam ya da bir eklenti apt deposundan çekilemiyorsa durumu bunlardan sadece biri.
İşte bunlar benim bazı kriterlerim. Şimdi sen de tecrübe etmek için sistem deneyeceksin. Ama neleri testbedeceğini önceden netleştirmen lazım. Gerekirse kağıt kalem al, yaz. Beklentilerini, neleri nasıl test edeceğini uzun bir liste yapmalısın. Bak mesela örnek, ben kubuntu ve xubuntu denedim, gdebi çalışmıyordu. Baya bildiğin deb dosyasına tıklatıyorsun, açılıyor. Kur dedin mi kapanıyor. Terminalde hata çıktısı yok. Derdi nedir, çözemedim.
Bir de testlerin ortalama 1 ay kadar sürmeli ve devamlı kullanmalısın. Şu halde bile tam tespit yapamayabilirsin.
Ama bilgisayarda neler yapıyorsun ve beklentilerin nedir kısmı önemli.
Bana sorarsan debian tabanından şaşma derim. Ubuntu sorunlu şimdiden söyleyeyim. Pardus’un geliştirici ekibinden daha kalabalık bir ekipleri var ve koca bir şirket bünyesindeler. Buna rağmen Pardus daha iyi düşün.
Ama yok, ben herşeyin en güncelini isterim diyorsan ubuntu sürümlerini deneyebilirsin.
XFCE hafif ve atak bir masaüstü ortamıdır ve yüksek/düşük profil donanım farketmeden yağ gibi kayar. Ama cafcaflı efektler falan yoktur. Buna rağmen çeşitli temalar yüklenebiliyor.
Fedora, Arch gibi dağıtımları hiç kullanmadığım için huyunu suyunu bilmiyorum. Ama Linux Mint’i 2 yıl kadar kullandım, sorunları vardı. Geçen yıllarda yine denedim hala aynı. Özelleştirmesi kısıtlı. Hydrogen diye bir müzik yapma programını kurdum, sistemdeki kodekleri kaldırdı, bir daha kuramadım format atmak zorunda kaldım. Masaüstündeki simgeler birbirine çok uzak ve hizalama sorunu var. İyice dibe yaklaşmıyor. Masaüstünün en kenarında birkaç santimlik bilinmeyen bir boşluk var. Conky kurduğum zaman en kenara yaklaştırılamıyordu. Hatta bak şimdi arşivden buldum hakkında notlar almışım:
Xfce çok hafif, hızlı ve sade bir Masaüstü ortamı. Mint gibi fazla kaynak tüketmeyen bir dağıtımla fişek gibi oluyor. Boşta iken yaklaşık 1200 MB RAM tüketiyor.
Ben de CachyOS denemeden önce (hiçbir dağıtımı) 1 aydan fazla süre kullanamıyordum. 5-6 aydır CachyOS kullanıyorum ve format attıracak bir sıkıntı çekmedim. Arch tabanlı distro kullanacaklar için öneririm.